hirdetés

Szedjen-e a várandós nő D-vitamint?

A várandós asszonyok D-vitamin kezelése csalódást okozott: szedésekor nem csökkent szignifikánsan az utódok asztmája és asztmás légzése sem.

hirdetés

Az eddigi megfigyeléses vizsgálatok, de az alább ismertetett két friss vizsgálat sem tudta igazolni a várandós asszonyok terhesség alatti D-vitamin státusza és az utódok asztmája vagy asztmás, ziháló légzése közötti összefüggést.

A JAMA-ben megjelent közleményben Litonjua és munkatársai az Egyesült Államok három klinikai központjában 18 és 39 éves kor közötti 18 - 20 hetes terhes nőket soroltak be egy kettős vak, placebóval ellenőrzött vizsgálatba. Minden fiatalasszony vagy partnere anamnézisében atopiás betegség szerepelt, ami azt jelezte, hogy a megszületendő gyermekben nagy kockázata van asztma, allergiás vagy egyéb atopiás betegségek megjelenésének. Az aktív kezelést kapó csoportban a várandós anyák a 400 IU D-vitamint tartalmazó multivitamin mellé 4000 IU D-vitamin kiegészítést szedtek, míg a kontroll csoport tagjai csak a 400 IU-t D-vitamint tartalmazó multivitamint szedték. A várandós anyákat a terhesség alatt végig, az utódokat pedig egészen 3 éves korukig havonta ellenőrizték.

Értékelték, hogy a várandós nők szérum 25-hidroxivitamin-D szintje elérte-e a 30 ng/ml-t, illetve kialakul-e gyermekeiknél asztma vagy visszatérő ziháló légzés 3 éves korukig, illetve megjelenik-e ekcéma, vagy valamilyen allergia – melyeket az immunglobulin-E (IgE) szintek mérésével szándékoztak igazolni.

Mindkét csoportba 400-400 nőt választottak be, a kiinduláskor átlagosan 27 évesek voltak, 25-hidroxivitamin-D szintjük átlagosan 23 ng/ml volt. Az anyák kb. 40%-a asztmás volt, 64%-uk allergiás rhinitisben szenvedett, 32%-uknál ekcémás betegség állt fenn. Etnikailag a következőképpen oszlottak meg: 43% fekete, 13% hispán, 26% nem hispán fehér.

A D-vitamin pótlás hatását egyértelműen ki lehetett mutatni, hiszen a harmadik trimeszterre az aktív kezelést kapóknál a szérum 25-hidroxivitamin szint 39,2 ng/ml-re emelkedett, míg a kontroll csoportban csak 26,8 ng/ml-t ért el. Az intervenciós csoportban az anyák utódjainál 3 éves korra 24,3%-ban alakult ki asztma vagy ismétlődő ziháló légzés, míg a placebo csoportban ez 30,4%-ban jelentkezett, a különbség azonban nem volt szignifikáns (p= 0,051). Az asztma vagy az ismétlődő ziháló légzés kialakulásának kockázati aránya (HR) 0,80 (95%CI 0,6-1,0) volt, ami szintén nem szignifikáns különbség. A gyermekeknél az ekcéma megjelenése a két csoportban gyakorlatilag azonos volt (21% a kezelt és 23% a placebo csoportban), ugyanígy nem különbözött az alsó légúti fertőzések gyakorisága és a IgE koncentrációk is azonosan alakultak. Mindkét csoportban kb. 50%-os volt a bármilyen allergia-szenzitizáció.

Egy dán vizsgálatba átlagosan 32 éves, a terhesség 22-26 hetében lévő várandós nőket, illetve gyermekeiket követték 3 éves korukig (Chawes). Az intervenciós csoportban az anyák a napi 400 IU D-vitamint tartalmazó multivitamin mellé napi 2400 IU D-vitamint kaptak, míg a kontroll csoport csak a multivitamint szedte. Az anyák kb. 25%-a szenvedett asztmában. Az intervenciós csoportban 295, a kontroll csoportban 286 utód született a megfelelő időben, a kezelt csoport gyermekeinek 16%-a, a kontroll csoport gyermekeinek 20%-a szenvedett állandó ziháló nehézlégzésben (HR 0,76, 95%CI 0,52-1,12), de a különbség nem volt szignifikáns. Post hoc analízissel viszont kimutatható volt, hogy az anyai D-vitamin-szint emelkedésével arányosan, szignifikánsan csökken az utódok ziháló légzése.

Mutius és Martinez szerkesztőségi közleményükben kiemelik, hogy az anyai D-vitamin-kiegészítésnek nincs biztonságossági akadálya, de nem bizonyítható az asztma csökkenése, annak ellenére, hogy az amerikai vizsgálatba nagy kockázatú asszonyokat vettek be, és várható lett volna a különbség megjelenése. Viszont a dán vizsgálat szerint a harmadik trimeszterben mért anyai D-vitamin szintek fordítottan arányosak az utódok nehéz légzésének kockázatával. 

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Pediatrics > Viewponits

2. JAMA

3. JAMA

4. JAMA

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.