hirdetés

D-vitamin menopauza után

Posztmenopauzális nők nagy dózisú D-vitamin kezelése nem akadályozza meg a csonttöréseket.

hirdetés

A US Preventive Services Task Force (USPSTF) már az 2013-as ajánlásában megállapította, hogy nincs elegendő bizonyíték arra, hogy a D-vitamin és a kalcium pótlás alkalmas lenne az idősotthonokban élő idős férfiak és a premenopauzális nők csonttöréseinek megelőzésére. Ugyanakkor elégséges bizonyítékunk van arra - közölte az USPSTF nevében Dr. Virginia A. Moyer (Baylor College of Medicine in Houston, Texas) az Annals of Internal Medicine 2013. február 26.-i online kiadásában, hogy ne javasoljuk posztmenopauzális nőknél a csonttörések primer prevenciójára a D-vitamin és kalcium pótlását. "A klinikusoknak ismerni kell a bizonyítékokat, hogy aztán személyre szabottan lehessen dönteni az egyes betegekről és a speciális helyzetekről”.

Az USPSTF a D-vitamin pótlás (kalciummal vagy anélkül) kérdését részletező két nagy metaanalízisből vonta le a tanulságokat. Idősek otthonában élő férfiak esetén a D-vitamin- és kalcium pótlás nem befolyásolta a csonttörések gyakoriságát (RR: 0,89, 95%CI 0,76-1,04). Az önmagában adott D-vitamin pótlásnak sem volt bizonyítható hatása (RR 1,03, 95%CI 0,84-1,26). 65 év fölöttieknél a nagy dózisú (≥800 IU/nap) D-vitamin pótlással némileg csökkenthető a csonttörések kockázata, de a hatás az alcsoportok analízise során nem bizonyult szignifikánsnak.

A Women’s Health Initiative (WHI) 36.282 egészséges posztmenopauzális nőnél D-vitamin és kalcium adagolás során a vesekövesség enyhe emelkedését látta (HR: 1,17, 95%CI 1,02-1,34). Másképpen ez azt jelenti, hogy 273 nőnél egyszer fordul elő. Dr. Moyer úgy fogalmaz, hogy „mérsékelt bizonyítékok vannak arról, hogy civil posztmenopauzális nőknél a napi 400 IU D-vitamin és 1.000 mg kalcium bevitele nem jár nettó előnnyel”.

Dr. Karen E. Hansen (Department of Medicine, University of Wisconsin, Madison) és munkatársai a JAMA Internal Medicine 2015. augusztus 3.-i számában online megjelent tanulmányukban kimutatták, hogy amennyiben egy randomizált, kettős vak, placebóval ellenőrzött vizsgálatban D-vitamin pótlással a 25-hidroxivitamin D szintjét 30 nG/ml-nyire emelték, valóban növekedett a kalcium felszívódás, de ennek semmilyen haszna nem jelent meg sem a csontdenzitásban, sem az  izomműködésben, sem az izomtömegben, de az elesések számában sem. A vizsgálatba eredetileg 230 posztmenopauzális nő került, 25-hidroxivitamin D-szintjük 14 és 27 ng/ml között mozgott. A posztmenopauzális nők egyik csoportja 800 IU/nap D-vitamint, a magas dózisú csoport havonta kétszer 50.000 IU dózist kapott. Utóbbiaknál néha kiegészítő adagra volt szükség, hogy a mostanában többek által javasolt 30 ng/ml szintet elérjék (az Institute of Medicine 20 ng/ml szintet javasol). Kizáró tényező volt a 75 év fölötti életkor a bél D-vitamin rezisztenciája miatt, valamint a diabétesz, a bélproblémák, a fraktúrák, a csontokra ható gyógyszerek szedése. Parathormon-szintek szerint és kalcium-bevitel szerint is osztályozták a résztvevőket, nyáron napvédelmet kellett használniuk. Egy év után a kalcium felszívódás – mint elsődleges végpont - a nagydózisú csoportban 1%-kal nőtt, az alacsony dózisú csoportban 2%-kal csökkent (a placebót szedőknél 1,3%-kal csökkent). Szinte semmi különbség nem volt a csontok ásványianyag tartalmában (BMI, p = 0,12) és egyéb jellemzőkben (izomtömeg, leülés-felállás teszt, elesések száma, törések száma, általános egészségi állapot bevallása). A szerzők viszont megállapították, hogy ezek a megfigyelések nem általánosíthatók pl. férfiakra, fiatal felnőttekre, vagy 75 fölötti nőkre, végül kijelentették, hogy „nincs olyan adat, ami a posztmenopauzális nők 25-hidroxivitamin D-értékének 30 ng/ml-re, vagy 30 ng/ml fölé való emelését támogatná”.

„Valószínű, hogy egy 1 évnél hosszabb kezelés lenne szükséges pontosabb eredmények eléréséhez, de a fenti eredmények önmagukban nem támogatják a nagydózisú kolekalciferol adagolást” – állapította meg Dr. Deborah Grady (Department of Epidemiology at the University of California, San Francisco) a tanulmányhoz fűzött szerkesztőségi közleményében, melynek már a címe is önmagáért beszél: „mennyi D-vitamin lenne elég?”   

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News

2. Medscape Medical News

3. JAMA Internal Medicine

4. JAMA Internal Medicine

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.