hirdetés

CAR T-terápiát követő másodlagos daganatok

Az FDA-hoz benyújtott mellékhatásjelentésekben a CAR T-terápiában részesült betegek körében a mellékhatások 4,3%-ában jeleztek másodlagos daganatos megbetegedéseket.

hirdetés

A CAR T-terápiában részesült betegek körében a mellékhatások 4,3%-ában jeleztek másodlagos daganatos megbetegedéseket, ezen belül a T-sejtes rosszindulatú daganatok az összes jelentett eseteknek csak 0,15%-át, a másodlagos primer daganatos eseteknek pedig 3,54%-át tették ki - derül ki az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalához (FDA) benyújtott mellékhatásjelentések elemzéséből.

 Az FDA 2023 novemberében az FDA bejelentette, vizsgálatot indít annak megállapítására, hogy a kiméra antigénreceptoros (CAR) T-sejtes immunterápiák okozhatnak-e másodlagos vérrákot, és ezen belül is elsősorban T-sejtes rosszindulatú daganatokat. Az ügynökség akkor azt mondta: "Bár e termékek általános előnyei továbbra is meghaladják a lehetséges kockázatokat az engedélyezett felhasználási módok tekintetében, az FDA vizsgálja a súlyos kimenetelű T-sejtes rosszindulatú daganatok azonosított kockázatát".

2024 januárjában az FDA dobozos figyelmeztetést adott ki a hat engedélyezett CART-sejtes terápiára vonatkozóan, hivatkozva a CAR T hatóanyagot kapott betegeknél a második elsődleges rosszindulatú daganatok, köztük a CAR-pozitív limfómák kialakulásának lehetőségére.

A bostoni Harvard Medical School munkatársainak március 14-én a Blood-ban online megjelent dolgozatában (https://doi.org/10.1182/blood.2024024166) e másodlagos rákos megbetegedések mértékét kívánta meghatározni az FDA Adverse Event Reporting System adatbázisában szereplő, a CAR T-sejtekkel kapcsolatos, második elsődleges rosszindulatú daganatos megbetegedésekről tudósító jelentések elemzésével.

A szerzők összesen 12 394 egyedi, a CAR T-terápiával összefüggő nemkívánatos eseményt azonosítottak; ezek közül 536 nemkívánatos esemény (4,3%) volt második elsődleges rosszindulatú daganat.

Az axicabtagén ciloleucel (axi-cel) és a tisagenlecleucel (tis-cel) alkalmazásával kapcsolatban számoltak be a legtöbb második elsődleges rosszindulatú daganatok az axi-cel: 51,7% (536 betegből 277) ezt követően pedig a tis-cel: 33% (536 betegből 177) nyomán keletkezett.

Dr. Magdi Elsallab és munkatársai 19 esetben azonosítottak T-sejtes rosszindulatú daganatot, ami az összes egyedi mellékhatásnak mindössze 0,15%-át és az összes második elsődleges rosszindulatú daganatnak 3,54%-át (536 betegből 19) jelentette; ezek közül 17 esetben T-sejtes non-Hodgkin limfómáról, két esetben pedig T-sejtes nagy szemcsés limfocitális leukémiáról tudósítottak a jelentések.

Az 536 bejelentett második primer rosszindulatú daganatos megbetegedés között leggyakrabban leukémiák fordultak elő (333 jelentés, azaz 62%), ezeket követték a bőr daganatai (54 jelentés, azaz 10,1%), a vérképzőszervi daganatok, kivéve a leukémiákat és a limfómákat (26 jelentés, 4,85%), az idegrendszeri daganatok (21 jelentés, 3,92%) és a légúti daganatok (20 jelentés, 3,73%).

„Továbbra is figyelemmel kísérjük az FDA által közzétett adatokat, hogy többet tudjunk meg a CAR T-vel kapcsolatos kockázatokról. Azonban nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a CAR T-sejtes terápiák előnyei még mindig meghaladják a kockázatokat a jóváhagyott indikációk esetében" - mondta Magdi Elsallab, a tanulmány első szerzője egy sajtóközleményben.

Az elemzés korlátai közé tartozik, hogy voltak duplikált jelentések, hiányos adatok, az, hogy nehéz a kezelések és a másodlagos daganatok közötti ok-okozati összefüggések megállapításának, valamint annak lehetősége, hogy a mellékhatások súlyosságát a jelentéstevők alul- vagy felül becsülhetik.  Mivel nem ismert, hogy a betegek számára hány ilyen készítményt rendeltek, nehéz volt meghatározni a nemkívánatos események gyakoriságát.

Forrás:  https://doi.org/10.1182/blood.2024024166

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.