hirdetés

Rákelőző állapotú elváltozások diagnosztikája petefészekrákban

Egy új módszerrel azonosíthatóvá válhatnak azok a sejtek, amelyekből később a petefészekrák kialakul.

hirdetés

A Johns Hopkins Kimmel Cancer Center és a Johns Hopkins Egyetem Orvosi Kar Nőgyógyászati és Szülészeti Tanszékének kutatói egy olyan algoritmust fejlesztettek ki, amely a petevezetékekben található magas kockázatú, rákelőző állapotú elváltozások azonosítására alkalmas. Korábbi kutatási eredmények szerint a petevezeték végén lévő hámsejtek savós hámbeli rákja (STIC; serous tubal intraepithelial carcinoma) terjed közvetlenül a petefészek felszínére, majd ott megtapadva alakul át valódi rákká, vagyis a STIC léziók a petefészekrák leggyakoribb formájának, a magasfokú savós petefészekráknak (HGSC; high-grade serous ovarian cancers) a fő előfutárai.

A “REAL-FAST” névre keresztelt algoritmus (RealSeqS-alapú algoritmus a petevezeték aneuploidia mintázatának meghatározására STIC-ben; RealSeqS-based algorithm for fallopian tube aneuploidy pattern in STIC) segítségével a kutatók a petevezetékekben található ráelőző állapotú elváltozások öt különböző csoportját azonosították. Ezek közül kettőt potenciálisan agresszívnek minősítettek, amelyek gyakran voltak asszociálhatók a rekurrens HGSC kialakulásával. A kutatás eredményei azért jelentősek, mert az első molekuláris bizonyítékot szolgáltatják arra, hogy az STIC-ek egyedi, azonosítható genetikai jellemzőkkel rendelkeznek.

A petefészek hám eredetű daganatai biológiailag vegyes csoportot alkotnak, és a jelenleg érvényes klasszifikáció szerint két nagy formára oszthatók fel. Az első csoportba a méhhámszerű, azaz endometroid, a nyákos, a világos sejtes, valamint az alacsonyfokú savós rákok kerültek. A második csoportba pedig a magasfokú savós petefészekrákok (high-grade serous ovarian cancer; HGSC). Az első csoportot alkotó formákat korai stádiumban fedezik fel, és jobb prognózissal rendelkeznek, mint a második csoportba tartozók. Az utóbbiakra jellemző, hogy késői stádiumban (III–IV. stádium) diagnosztizálják, hasvíz kíséri, és a betegség lefolyása kedvezőtlen.

Ez a csoportosítás megfelelő az eredet szempontjából is, ugyanis két elképzelés létezik. Az egyik elmélet szerint a rák a petefészek hámsejtjeiből indul ki, míg a másik a daganatos sejteket a petevezeték hámsejtjeiből eredezteti. Az első elméletet a petefészek hámsejtjeiből kiinduló peteérési folyamat során keletkező gyulladásos ágensek és az ekkor felszabaduló szignálmolekulák vizsgálata támasztja alá. A másodikat, amely a nem petefészek eredetet hangsúlyozza, a petevezeték hámsejtjeiből kiinduló, rákelőző (prekurzor) állapotban lévő sejtek petefészek felszínén való meg-jelenésével, a genetikai eredettel és kísérletes állatvizsgálatokkal bizonyítják. A két elmélet az eredet tekintetében egyáltalán nem zárja ki egymást.

Tekintettel arra, hogy a petefészek hámeredetű daganatai közül a HGSC eseteinél lehetőség van a betegség kialakulásának megelőzésére, ezért számtalan közleményt jelent meg a megelőzési céllal végzett kétoldali petevezeték-eltávolítás hasznáról és veszélyéről. Bár a petefészekrák kialakulásának fokozott vagy átlagos kockázatának kitett nőknél gyakran végeznek szalpingektómiát, azaz mindkét petevezeték sebészi eltávolítását a petefészekrák kialakulásának kockázatának csökkentése érdekében, a jelenlegi klinikai gyakorlat nem tartalmazza a potenciális rákelőző elváltozások részletes vizsgálatát, ami azt jelenti, hogy sok nő hosszabb távú betegségkimenete meglehetősen bizonytalan.

“Ez sajnos egy olyan magas kockázatú környezet jelent, hogy a betegeknek igen gyorsan elvégezhető diagnosztikai módszerekre van szüksége” - nyilatkozta Christopher Douville, a tanulmány egyik szerzője. “Ez a teszt a prekurzor léziók, azaz a rákelőző állapotú elváltozások azonosítására képes, még mielőtt azok rákká fejlődnének.”

Douville szerint szerencsére molekulárisan nem minden STIC egyforma, de az agresszív STIC-ek korai azonosítása kemény módszertani kihívást jelent. Az elváltozások kis mérete miatt a jelenlegi értékelési módszerek sajnos olyanok, mintha tűt keresnénk a szénakazalban. Douville és munkatársai ezért egy olyan eszköz kifejlesztését tűzték ki célul, amely képes a STIC-ket a kulcsfontosságú genetikai elváltozások és mutációk alapján felismerni és kockázat szerint rétegezni.

A kutatók a Repetitive Element AneupLoidy Sequencing System vagy RealSeqS nevű technikát használták 150 DNS-minta szekvenálásához, majd elemezték az aneuploidia szintjét, azaz a hiányzó vagy extra DNS-kromoszómák jelenlétét az STIC-ekben, és ezeket HGSC-s ill. normál mintákkal hasonlították össze.

A kezdeti eredmények azt mutatták, hogy míg a normálisnak tűnő mintákban alacsony volt az aneuploidia szintje, addig az STIC-ekben lényegesen több nem véletlenszerű genetikai elváltozás alakult ki (még akkor is, ha elsőre szerkezetileg normálisnak tűntek), köztük a legfontosabbak a 17. kromoszóma teljes vagy részleges deléciói a tumorszuppresszor p53 fehérjék vonatkozásában. A szerzők szerint a 17. kromoszóma elvesztése lehetséges magyarázatot kínál a TP53 és a BRCA1 gének egyidejű inaktiválódására, mivel mindkettő a 17. kromoszómán található, és ezek a legfontosabb tumorszuppresszorok, amelyekről már ismert, hogy részt vesznek a HGSC kialakulásában. Ez magyarázatot adhat arra, hogy miért a BRCA1 gént érintő sejtvonal-mutációk járnak együtt a HGSC magas kockázatával (és miért nem a 13. kromoszómán található BRCA2-t érintő mutációk). A kétoldali petevezeték és/vagy függelék megelőzési célú eltávolításának (szalpingektómia) jelentőségét pont az adja, hogy a petefészekrák szűrésére irányuló vizsgálatok évtizedek óta többnyire reménytelen törekvések. A kétoldali kürt-/függelék eltávolítás jelentőségére a hibás BRCA-t hordozók klinikai vizsgálatai világítottak rá. A petefészekrák élethosszra számított kockázata BRCA1-hibát hordozóknál 20 és 46% között, BRCA2-hiba esetén 10 és 27 % között van – itt jön elő a 17. kromoszóma delécióinak szerepe. A BRCA-hibát hordozó nőknél a kétoldali függelékeltávolítás 80%-kal csökkenti a petefészekrák előfordulási valószínűségét. Ezek egyértelműen bizonyítják, hogy a BRCA gén hibáit hordozóknál a gyermekvállalási szándék lezárása utáni, megelőzési célú kétoldali petevezeték/függelék eltávolítás hasznos: jelentősen mérsékeli a petefészekrák kialakulását.

Ezen eredmények alapján a kutatók ezután kifejlesztették a REAL-FAST algoritmust, amely már képes arra, hogy a mintákat a strukturális jellemzőiktől függetlenül külön molekuláris csoportokba sorolja. A REAL-FAST öt csoportot azonosított, köztük egy olyan STIC alcsoportot, amelynek egyedi kromoszóma-változásai fokozott proliferációval és abnormális növekedéssel járnak együtt.

A REAL-FAST további validálása a STIC-ek és HGSC-k detekciós képességének vonatkozásában azt mutatta, hogy a teszt az esetek 95,8%-ában pontosan mutatta ki a rák jelenlétét, és az esetek 97,1%-ában helyesen zárta ki a rákot olyan esetekben, amikor valóban nem volt jelen. Az eredmények azt sugallják, hogy csak néhány STIC képes HGSC-vé fejlődni, és ez a progresszió a nem véletlenszerű kromoszóma-rendellenességek számának növekedésével jár együtt.

“A RealSeqS adatok elemzése alapot szolgáltat a HGSC kialakulásának legkorábbi eseményeivel kapcsolatos alapvető, ám még feltáratlan kérdések megválaszolásához” - fejtette ki Douville. “Bár az ilyen jellegű kutatások klinikai gyakorlatba való átültetése sajnos könnyen eltarthat akár egy évtizedig is, siker esetén jelentős hatást gyakorolhat a betegellátásra, mivel a klinikusok számára kvantitatív válaszokat adó diagnosztikai módszert biztosít.”

A REAL-FAST módszer egyelőre a molekuláris adatok és a betegség-kimenetelek korrelációja tekintetében további validálásra szorul, ám a tanulmány szerzői úgy vélik, hogy a HGSC kialakulásának világosabb megértése hamarosan jobb diagnosztikai hatékonysághoz vezethet, ami komoly segítséget nyújthat az évente több ezer, rákos megbetegedéssel diagnosztizált beteg számára.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Researchers develop test to ID aggressive ovarian cancers early

Aneuploidy Landscape in Precursors of Ovarian Cancer

A hámeredetű petefészekrák és a méhkürt klinikai kapcsolata

Irodalmi hivatkozás:

Yeh Wang et al, Aneuploidy Landscape in Precursors of Ovarian Cancer, Clinical Cancer Research (2023). DOI: 10.1158/1078-0432.CCR-23-0932

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.