hirdetés

A szociális tényezők hatása a 40–49 éves magyarországi romák egészségi állapotára

Bevezetés

A tanulmányban arra a kérdésre keressük a választ, hogy a 40–49 éves (a továbbiakban: negyvenes) korcsoportba tartozó romák egészségi mutatóinak alakulásában milyen szerepet játszanak a szociális tényezők. Hipotézisünk szerint a szociális tényezők meghatározó jelentőségűek az egészségi állapotot illetően, míg a többi tényező hatása lényegesen kisebb, ha nem is elhanyagolható. Ez a megállapításunk korábbi terepkutatások tapasztalatain alapul,1 melyek érvényessége azonban azokra a településekre korlátozódik, ahol a kutatást végeztük, és semmiképpen sem általánosítható a teljes hazai roma népességre. Azok az adatok, amelyeket itt bemutatunk, a teljes magyarországi roma népességet reprezentáló kutatásból származnak, így lehetőséget adnak arra, hogy az egész roma népesség egészségi állapotáról fogalmazzunk meg állításokat.

A negyvenes korcsoport vizsgálatát azért tartjuk lényegesnek, mert Magyarországon ennek a korcsoportnak a halálozási mutatói, különösen a férfiak körében, rendkívül kedvezőtlenek, továbbá a roma részminta korcsoportjainak elemszámából látható, hogy az 50 évesek és annál idősebbek aránya nagyságrenddel kisebb a náluk fiatalabbakénál. Ez különösen szembetűnő, ha a nem romák korcsoportmegoszlásával vetjük össze (1. ábra). A romák korcsoport-összetételének sajátos alakulásában valószínűleg szerepet játszik az 50 évesnél idősebbeknek a teljes népesség azonos korcsoportjához viszonyított nagyobb arányú halálozása, ami szintén indokolja a negyvenes korcsoport vizsgálatát. Meg kell azonban jegyeznünk, hogy erre a jelenségre más demográfiai folyamatok is hatással lehetnek, így például a termékenység.

A nemzetközi szakirodalomban számos tanulmány foglalkozik a különböző etnikai csoportok egészségügyi és szociális helyzetének összefüggésével. E kutatások legtöbbje szoros kapcsolatot állapít meg az egészségi állapot és a szociális helyzet között.2

Bár joggal tételezhetjük fel, hogy létezik ilyen összefüggés, a valóságos helyzet gyakran sokkal összetettebb. Előfordul, hogy az egészségi állapot különféle mutatóiból kiolvasható tendenciák ellentmondanak egymásnak. Hollandiában például az egyes etnikai csoportok mortalitási mutatói jobbak a többségi társadaloméinál (az etnikai kisebbségek körében hosszabb a születéskor várható átlagos élettartam), a morbiditási mutatóik viszont rosszabbak.3 Más szóval ez azt jelenti, hogy a vizsgált etnikai csoport tagjai hoszszabb ideig élnek, ám súlyos betegségekkel és ennek következtében több szenvedéssel kell együttélniük.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Gyukits György, dr. Rózsa János, Réthelyi János, dr. Stauder Adrienn, Susánszky Éva, Mészáros Eszter, Skrabski Árpád és prof. dr. Kopp Mária
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.