hirdetés

Újabb Ebola járvány - Utazók figyelmébe!

A WHO nem ajánlja az utazást Guineába, Libériába, vagy Sierra Leonebe a járványügyi helyzet miatt.

hirdetés

2014. március 21-én a Guineai Egészségügyi Minisztérium egy olyan járványos betegség kitörését jelentette, amely jellegzetesen lázzal, heveny hasmenéssel, hányással jár. A betegség halálozási mutatója is rendkívül magas volt: 59%, a megbetegedett 49 ember közül. A franciaországi Pasteur Intézetben vizsgált 20 mintából 15 pozitív lett Ebola vírusra. Vírus szekvenálással megállapították, hogy az Ebola-virus nemzetség 5 faja közül a Zaïre ebolavirus a járvány kiváltó oka. Kezdetben Guinea három délkeleti körzetéből (Gueckedou, Macenta, Kissidougou) és Conarky fővárosából jelentettek Ebolás megbetegedéseket. Márciusig 30 esetet jelentettek a szomszédos libériai Foya körzetben és májusban azonosították az első Sierra Leone-i megbetegedést. Június 18-tól ez számít minden idők eddigi legnagyobb dokumentált Ebola járványának, amelyben 528 esetet jelentettek (laboratóriumilag igazolt, valószínű és gyanús esetek összesen), illetve június közepéig 337 ember veszítette életét (a halálozási arány 64%). Az ezt megelőző legnagyobb járvány 2000-2001-ben Ugandában tombolt, 425 ember betegedett meg és 224 halálozott el (53%). A jelenlegi járvány az első Ebola járvány Nyugat-Afrikában (egyetlen a Taï Forest vírus okozta megbetegedést jelentettek még Côte d'Ivoire-ban 1994-ben) és az első alkalom, hogy a fertőzést egy fővárosban jelentették.

Tünetek:Hirtelen fellángoló láz és gyengeség, amelyhez társulhat még izom- és fejfájás, hányás és hasmenés. A betegek 30-50%-ánál jelentkeznek vérzéses tünetek. Súlyos, illetve halálos esetekben több szerv működési zavara léphet fel, ide értve a máj- és vese- és központi idegrendszeri károsodást, következményes shockkal.

Az első két Ebola vírus fajt eredetileg 1976-ban két, szimultán járvány során fedezték fel Szudánban (Sudan ebolavirus) illetve a mai Kongói Demokratikus Köztársaság területén (Zaïre ebolavirus). 1976 óta több mint 20 járvány volt Közép-Afrikában, aminek e jelentős részét a Zaïre ebolavirus okozta, amely a legmagasabb halálozási mutatóval rendelkezik (akár 90%).  Az élővilág rezervoárszerepe a betegség elterjedésében még nem tisztázott, de bizonyítékok vannak, hogy az egyik hordozó a gyümölcsevő denevér. A vírus eredetileg egy fertőzött állatról került át emberre, majd emberről-emberre olyan testnedvekkel: vérrel, vizelettel, izzadtsággal, spermával, anyatejjel történő érintkezés útján terjedt. A lappangási idő 2-21 nap. A betegséget a lázas, valamint az azt követő szakaszok folyamán adja tovább a beteg, akár holtában is. A vírust a betegség lezajlása után 61 nappal is ki lehetett mutatni spermából. A betegséget leggyakrabban az Ebola RNS-ének, vagy antitestjeinek kimutatásával diagnosztizálják. A kezelés támogató jellegű, azaz nincs elfogadott terápiás módszer a betegség kezelésére. Kórházban az elveszett elektrolitok orális és intravénás pótlása, valamint láz- és fájdalomcsillapítás, a bélbántalmak enyhítése folyik. Az esetleges kísérő betegségek és fertőzések kezelése szintén fontos.

Az Ebola vírus járvány kontrolljának főbb pontjai:

  1. Az aktív esetek azonosítása, elkülönítés a közösségtől a terjedést megakadályozandó.
  2. A beteg és elhunyt személyek ismerősi körének felderítése, az ismerősök napi nyomon követése a lappangási időszak alatt.
  3. A retrospektív, és jelenlegi esetek nyomon követése a történelmi és a jelenlegi vírus transzmissziós láncok dokumentálása céljából.
  4. Közösségen belüli halálesetek azonosítása, biztonságos temetési módszerek alkalmazása.
  5. Az esetek napi jelentése.
  6. Az egészségügyi személyzet alaposabb képzése, beleértve a védőfelszerelések szakszerű használatát.

 

A járvány megfékezésére 2014. júniusig jelentős erőfeszítésekete tettek: mind Guinea, mind Libéria egészségügyi minisztériuma Ebola központokat állított fel a Médecins Sans Frontières (Orvosok Határok Nélkül) és a WHO segítségével. Itt a betegeket jobb ellátásban részesíthetik, valamint a vírus terjedését is akadályozzák a megfelelő védelmi- és ellenőrzési normák alkalmazásával. Késő áprilisban úgy tűnt, hogy a járvány terjedése lassul, mivel 9-étől fogva Libéria nem jelentett új esetet, valamint Guineában is csak 9 új megbetegedés történt az április 27-i héten. Majd a járvány ismét fellángolt, a szomszédos Sierra Leone is jelentette (május 24) az első, laboratóriumilag igazolt, fertőzött esetet. Libériában szintén találtak egy újonnan fertőzött beteget valamint Guinea is 38 új esetet jelentett a május végére. Június 18-án a három ország együttes esetszáma 528, amiből 364 laboratóriumilag igazolt, 99 valószínű és 65 Ebola-gyanús. 337-en vesztették életüket (64%). Guinea hat körzetében 398 esetet jelentett (254 laboratóriumilag igazolt, 88 valószínű, 56 Ebola-gyanús), közülük 264-en haltak meg (66%). Sierra Leone öt körzetében és a fővárosban (Freetown) 97 esetet jelentett (92 laboratóriumilag igazolt, 3 valószínű, 2 Ebola-gyanús), közülük 49-en haltak meg (51%). Libéria négy körzetében 33 esetet jelentett (18 laboratóriumilag igazolt, 8 valószínű, 7 Ebola-gyanús), közülük 24-en haltak meg (73%).

Júniusban a WHO további segítséget igényelt a CDC-től (Centers for Disease Control and Prevention), az USA közegészségügyi intézetétől és további partnereitől, kiemelve az egészségügyi személyzet bővítésének fontosságát Sierra Leone és Guinea területén.

2014. július 23-ra a három országban (Guinea, Liberia, Sierra Leone) összesen 1 201 megbetegedést és 672 halált jelentettek. : Guinea: 427 megbetegedés- 319 halott; Liberia: 249 betegből 129 halott; és Sierra Leone: 525 eset- 224 halott. Nigériából egy, a fertőzött területről érkező esetet regisztráltak.

 

Forrás:

World Health Organization

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.