hirdetés

Új kombinált kezelés akut mieloid leukémiában

FLT3-mutációt hordozó AML kezelésében ígéretes eredményeket hozott a crenolanibbal kombinált kemoterápia alkalmazása.

hirdetés

A Journal of Clinical Oncology folyóiratban február 7-én jelent meg a Roswell Park Comprehensive Cancer Center kutatóinak cikke, amelyben egy FLT3 mutációt hordozó akut mieloid leukémia (AML; acute myeloid leukemia) terápiájában alkalmazott új, ígéretes kezelési rendről számoltak be.

Az újonnan akut mieloid leukémiával diagnosztizált betegek akár 30%-ánál is előfordul FLT3 génmutáció, ami a relapszus magas kockázatával és nagyon rossz prognózissal asszociálható. Klinikai vizsgálatok azonban kimutatták, hogy az FLT3-gátlóknak nevezett gyógyszerek jelentősen képesek meghosszabbítani a túlélési időszakot, különösen, ha más kezelésekkel kombinálva alkalmazzák őket.

A cikkben részletezett fázis II. klinikai vizsgálatban egy új, kombinált stratégiát értékeltek FLT3-mutációval járó AML kezelésében, és biztató eredményeket sikerült elérni. A klinikai vizsgálatba összesen 44 beteget vontak be, akiknél újonnan diagnosztizáltak FLT3-mutációt hordozó AML-t.

A vizsgálatban az FLT3-gátló crenolanib intenzív kemoterápiával kombinált alkalmazása magas általános válaszarányt (ORR; overall response rate) és meghosszabbodott eseménymentes, valamint teljes túlélést eredményezett. A crenolanib ráadásul biztonságosan adható intenzív kemoterápiával együtt, és a kemoterápia befejezése után sem lassítja a vérsejtszám normál szintre történő visszatérését.

A vizsgálatban a betegek a kemoterápia indukciós fázisában “7+3” kemoterápiát kaptak, amely citarabin és egy antraciklin alapú gyógyszer, daunorubicin vagy idarubicin kombinációját jelentette az 1-7. napon. A konszolidációs kemoterápia során, amelynek célja a reziduális rákos sejtek eltávolítása az 1-3. napon magasabb dózisú citarabint kaptak és/vagy allogén őssejt-transzplantációban részesültek (ilyenkor a beteg csontvelőjét egészséges donorból származó vérképző őssejtekkel helyettesítik). A crenolanibot ezután a 9. naptól a következő kemoterápiás ciklus kezdete előtti 72 óráig, a konszolidációs időszak után ismét, majd a konszolidáció vagy a transzplantáció után 12 hónapig adták.

Az általános válaszadási arány (ORR) 86% volt, és a résztvevők 77%-a ért el teljes remissziót, de a 60 évnél fiatalabb betegek körében a válaszadási arány még magasabb, 90% körüli volt.

A 45 hónapos utánkövetési időszak eredményei szerint a medián eseménymentes (relapszus- és progressziómentes) túlélés 44,7 hónap volt. Ugyanebben az időpontban a medián teljes túlélést még nem lehetett meghatározni, mivel a résztvevők több mint fele még mindig életben volt. Három évvel a kezelés után a résztvevők 55%-a volt életben. A következő lépés a randomizált kontrollos fázis III. klinikai vizsgálat indítása lesz, ebben a crenolanib plusz kemoterápia alkalmazását midosztaurinnal (egy másik FLT3 gátlóval) kombinált kemoterápia hatásosságával és biztonságosságával hasonlítják majd össze.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Novel treatment regimen for FLT3-mutated acute myeloid leukemia shows promise in new study

Crenolanib and Intensive Chemotherapy in Adults With Newly Diagnosed FLT3-Mutated AML

Irodalmi hivatkozás:

Eunice S. Wang et al, Crenolanib and Intensive Chemotherapy in Adults With Newly Diagnosed FLT3-Mutated AML, Journal of Clinical Oncology (2024). DOI: 10.1200/JCO.23.01061

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.