hirdetés

Spermakárosító ftalátok

A di-n-butil-ftalátnak (DBP) és DEHP-pel történő környezeti expozíció egy kínai meddőségi klinika eredményei szereint hozzájárulhat a sperma minőségének romlásához.

hirdetés

A ftalátok a műanyagok lágyítására használt szerves anyagok. Nem csupán magában a tárgyban, hanem kioldódva természetes vizeinkben, a tejben is megtalálhatóak. A ftalátok hatásairól döntően állatkísérletekből származó adatok állnak rendelkezésre, kevés tanulmány vizsgálta a ftalátok emberekre gyakorolt egészségügyi hatásait. Ugyanakkor régóta gyanús, hogy károsítják a férfiak szaporodási képességét. A szerves mikroszennyezők közül a hormonháztartást befolyásoló vegyületeken (Endocring Disrupting Chemicals, EDC) belül a DEHP a legkritikusabb 33 szennyező között van. 2011-ben Dánia benyújtotta javaslatát négy ftalát korlátozására az EU-ban. A REACH rendelet korlátozza is a DEHP, DBP, BBP és DIBP arányát egyes termékekben. További szigorításokhoz azonban újabb humán adatokat várnak. Ezért is fontos a nemrégiben az Enviromental Researchban megjelent kínai publikáció. Wang és mtsai2013 márciusától júniusig a Tongji kórház Reprodukciós Központjában (Kína, Wuhan) 1040 férfit vett részt a kutatásban, mindegyikük egy spermamintát, és két vizeletmintát adott le. Ezt követően meghatározásra került a spermaminőség, valamint nyolc ftalát metabolit koncentrációja a vizeletmintákban. A többváltozós kiigazítások után az eredmények azt mutatták, hogy a vizeletben mért monobutil-ftalát (MBP) koncentráció szignifikáns kapcsolatban áll a spermakoncentráció és a teljes spermaszám csökkenő tendenciájával (mindkét trend esetében p <0,05). Ezen túlmenően szignifikáns (mindkét trend esetében p <0,01) dózistól függő kapcsolatot találtak a vizelet mono-(2-etil-hexil)-ftalát (MEHP) szintje és a di-(2-etil-hexil)-ftalát (DEHP) metabolitok MEHP-ként kiválasztott százaléka (%MEHP), valamint a sperma károsodása között (megnövekedett százalékban abnormális fejek). Az eredmények alapján feltételezhető, hogy a di-n-butil-ftalátnak (DBP) és DEHP-nek történő környezeti expozíció hozzájárulhat a sperma minőségének romlásához.

 

Forrás: 

1. Ftalátok analízise környezeti vízmintákból és eltávolításuk lehetőségei szennyvízekből

2. Európai Unió Hivatalos Lapja

3. Environmental Research

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.