hirdetés

Niacin és CV kockázat

Egy nemrégiben megjelent tanulmány egy niacin-származékról azt mutatta, hogy növeli a szív- és érrendszeri események kockázatát.

hirdetés

A Nature Medicine című szaklapban közzétett eredmények magyarázatot adhatnak arra is, hogy a niacin szedése - amely csökkenti az alacsony sűrűségű lipoprotein-koleszterint és növeli a magas sűrűségű lipoprotein-koleszterint - miért nem vezetett a szív- és érrendszeri események csökkenéséhez a nagy klinikai vizsgálatokban.

A nyugati étrend számos alapélelmiszerhez hozzáadott, és étrend-kiegészítők formájában is fogyasztott B-vitamin nevű alapvető fontosságú mikrotápanyagnak valóban káros-e a hatása a szív- és érrendszeri kockázatra, és milyen következményekkel jár a niacinbevitel? Az új tanulmány vezető szerzője, Dr. Stanley Hazen szerint indokolt lehet némi óvatosság a túlzott niacinbevitellel kapcsolatban.

A niacin táplálékkiegészítőket öregedésgátló hatás, az ízületi gyulladás enyhítése és az agyműködés fokozása ígéretével reklámozzák, bár ezek közül egyik állítás sem bizonyított. A rokon vegyületet, a nikotinamidot pedig a bőrrák megelőzésére ajánlják a magas kockázatú betegeknél; egy nemrégiben készült tanulmány  azonban megkérdőjelezte ezt az állítás. És több szakértő megkérdőjelei, hogy ez az egyetlen tanulmány alapján indokolt-e a niacin tartalmú étrendkiegészítők kerülésére vonatkozó tanács.

 

Maradék szív- és érrendszeri kockázat

Hazen és munkatársai (Cleveland Clinic Lerner, Cleveland, Ohio) azt keresték, hogy a hagyományos kockázati tényezők, például a koleszterinszint, a vérnyomás és a cukorbetegség beállítása után milyen tényezők játszanak szerepet a és érrendszeri betegségek maradék kockázatában. Olyan vegyületeket kezdtek keresni a plazmában, amelyek előre jelezték a jövőbeni káros kardiovaszkuláris eseményeket az elektív diagnosztikai szívvizsgálatnak alávetett betegeknél. Az azonosított fontosabb vegyületek közül kettő niacin-származék - 2PY és 4PY - volt, amelyek csak felesleges niacin jelenlétében képződnek.

Ezután a 2PY és 4PY mérésére szolgáló teszteket fejlesztettek ki, és további vizsgálatokat végeztek két validációs (egy 2331 főböl álló amerikai és egy 832 főből álló európai) kohorszban. Mindkét kohorszban a 2PY és 4PY emelkedett plazmaszintje előre jelezte a jövőbeli káros kardiovaszkuláris eseményeket, és a legmagasabb és a legalacsonyabb kvartilisbe tartozók esetében a kardiovaszkuláris kockázat megduplázódott.

A lehetséges ok-okozati összefüggés feltárására genom-szintű asszociációs vizsgálatokat végeztek, és megállapították, hogy a magasabb 4PY-szintekkel összefüggő genetikai variánsok a gyulladásos marker, a vaszkuláris sejtadhéziós molekula 1 (VCAM-1) szintjéhez is kapcsolódnak. Sejtkultúrákban és állatkísérletekben pedig azt találták, hogy a 4PY a gyulladás egyik hajtóereje, upregulálja a VCAM-1-et és érrendszeri gyulladásos válaszokat vált ki, tehát többféle módon is kimutatták, hogy a niacin-származék, a 4PY összefügg a fokozott szív- és érrendszeri kockázattal.

 

A vizsgálat egészségügyi következményei

A nyugati népesség nagy mennyiségű niacint fogyaszt a 2. világháború óta, amikor is számos élelmiszert kezdtek alapvető vitaminokkal dúsítani, hogy elkerüljék a hiány okozta betegségeket. A niacint a (a bőrgyulladást, hasmenést és demenciát okozó, gyakran halálos kimenetelű) pellagra megelőzése érdekében adták az élelmiszerekhez. Lehet, hogy megszüntették a pellagrát, de vajon ennek következtében évekkel később megnövekedett a szív- és érrendszeri betegségek előfordulása?

Az már korábban is feltűnt, hogy a niacin nem csökkenti annyira a szív- és érrendszeri kockázatot, mint amennyire az általa okozott koleszterinszint-csökkentés mértéke alapján elvárható lenne. "Ez a niacin-paradoxon, ami azt jelzi, hogy a niacin valamilyen káros hatást segíthet elő.

A niacin a nikotinamid-adenin-dinukleotid (NAD) fő forrása, ez szerves molekula teszi lehetővé a sejtek számára az energiatermelést, de amint a NAD tárolási kapacitás eléri a korlátait, akkor 4PY és 2PY származékok keletkeznek, de ehhez tényleg sok niacinban gazdag ételt kell enni. Úgy tűnik, hogy a niacin bomlásterméke, a 4PY az érrendszeri gyulladás mozgatórugója. De több útvonal is vezethet a 4PY keletkezéséhez. Van egy egymással kölcsönhatásban lévő vegyületekből álló hálózat – a niacin-pool – amelynek bármely eleme megemelheti a pool-, és végső soron a 4PY-szintet, de való igaz, hogy a 4PY fő forrása a niacin - mondják a szerzők.

 

A magas fehérjetartalmú étrend is probléma?

A NAD-ok egy másik fő forrása a fehérjékben jelen lévő triptofán. A 4PY-szint változásához kapcsolható egyik genetikai variáns pedig azt befolyásolja, hogy a táplálékkal bevitt fehérje hogyan kerül a niacin-állományba. Ez felveti annak lehetőségét, hogy egyeseknél a magas fehérjetartalmú étrend is növelheti a szív- és érrendszeri kockázatot.

Hazen becslése szerint a normál étrend niacintartalmának kb. 3%-a származik a fehérjebevitelből, de ez az arány jelentősen megnőhet a nagyon fehérjedús étrendben. "Adataink alátámasztják azt az elképzelést, hogy ha hosszú távon csökkentjük a 4PY-szintünket, akkor az a szív- és érrendszeri betegségek csökkenését eredményezné. Ha csökkentjük a niacinbevitelt, akkor a 4PY-t is csökkenteni fogjuk" - jelentette ki Hazen. A niacin számos energiaital egyik fő összetevője, talán bölcs dolog lenne korlátozni e termékek fogyasztását.

Mi az optimális niacinbevitel?

A niacin jól ismert ajánlott étrendi adagja (RDA) - 14 és 18 mg között van, de az amerikaiak átlagosan ennek a mennyiségnek a négyszeresét fogyasztják, és egyeseknél a bevitel lényegesen magasabb - akár az RDA 50-szerese is lehet, ezért a szerzők szerint az élelmiszerek niacinnal való dúsításának mértékét csökkenteni kellene.

Más szakértők szerint a Nature Medicine érdekes és fontos tanulmánya egyelőre nem bizonyítja a niacinbevitel és a szív- és érrendszeri betegségek kockázata közötti okozati összefüggést és önmagában nem szolgáltat megfelelő indokot a niacinbevitel korlátozására, vagy az élelmiszerek niacin-dúsításának leállításán való gondolkodásra.

niacinnak a szív- és érrendszeri kockázatra gyakorolt hatása még mindig nem teljesen tisztázott. Míg a HPS2-THRIVE és az AIM-HIGH vizsgálatok nem mutattak előnyöket a szív- és érrendszeri események csökkentésében, egy korábbi vizsgálat, a Coronary Drug Project (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1088963/), amelyben a hatóanyagot étellel együtt adták, pozitív hatásokat mutatott a szívinfarktus és a stroke jelentős csökkenésével, és a niacin-csoportban a hosszú távú halálozás csökkenésére utaló jelek voltak, több évvel a vizsgálat befejezése után.

 

Nikotinamid a bőrrák megelőzésében

A nikotinamid, bár közeli rokonságban áll a niacinnal, eltérő hatású lehet. Ez a tanulmány nem foglalkozik kifejezetten a nikotinamid-kiegészítéssel és a 4PY-szintekkel. Lehet, hogy a kiegészítő niacinnak más hatásai vannak, mint a nikotinamidnak, amelynek a niacinnal ellentétben nincs értágító hatása. A magas és alacsony nikotinamid-kiegészítésnek különböző, sőt ellentétes hatásai lehetnek a sejtfolyamatokra, például a DNS-javító enzimek felszabályozására vagy gátlására. Nagy dózisban a nikotinamid gyulladáscsökkentő hatású a bőrben. Dr. Diona Damian (The University of Sydney, Camperdown, Australia) megjegyezte, hogy a bőrrák megelőzésére szolgáló napi kétszer 500 mg nikotinamiddal végzett két 3. fázisú vizsgálat (ONTRAC és ONTRANS 12 hónap alatt nem mutatott ki jelentős növekedést a szív- és érrendszeri eseményekben a placebóhoz képest). Az orális nikotinamidról kimutatták, hogy normális immunitású és többszörös bőrrákos betegeknél körülbelül negyedével csökkenti a nem melanoma típusú bőrrák előfordulását. A bőrrák megelőzésére használt dózisok jóval meghaladják a napi étrendi szinteket, és a kezelésnek folyamatosnak kell lennie ahhoz, hogy a védőhatás fennmaradjon. A nikotinamidot csak azok számára szabad megelőzésre ajánlani, akiknél nagy a bőrrák kockázata - jegyezte meg.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.