hirdetés

Leukémiás sejtek kiéheztetése az AML kezelésében

A sejtek energiaellátásának blokkolása érzékenyebbé teszi a rákos sejteket a kemoterápiás kezelésekre.

hirdetés

A Cell Metabolism folyóiratban február 14-én jelent meg a University of Texas at Austin kutatóinak cikke, amelyben a rákos sejtek “kiéheztetésével” voltak képesek jelentős mértékben akadályozni az akut mieloid leukémia (AML; acute myeloid leukemia) progresszióját az egészséges sejtek károsítása nélkül. Ez a felfedezés ígéretes lehetőséget jelent jövőbeni gyógyszerfejlesztések számára, és a jelenleg alkalmazott kemoterápiás lehetőségek hatásosságát is növelheti.

Az akut mieloid leukémia egy igen agresszív rákos megbetegedés, amely a csontvelő vérképző sejtjeiből indul ki. A gyors progressziójáról ismert ráktípus évente körülbelül 11 ezer ember életét követeli csak az Egyesült Államokban. A betegség agresszivitása mellett további gondot jelent, hogy a legtöbb AML-eset 65 év feletti felnőtteknél fordul elő, azaz egy olyan populációban, amely gyakran rosszul reagál a drasztikusabb kezelésekre, például a csontvelő-átültetésre, és így korlátozottak a terápiás lehetőségek.

Xialou Cambronne és munkatársai a kutatás során először azt figyelték meg, hogy a rosszabb kimenetelű AML-betegeknél megemelkedett az SLC25A51 transzporter szintje. Az egészséges sejtekben ez a transzporter felelős azért, hogy a sejteket működtető “üzemanyagot” a mitokondriumokba szállítsa, energiát biztosítva ezzel a sejtben lejátszódó folyamatokhoz. Pontosan azt teszi, mint egy autó motorjában az üzemanyagot az égéstérbe szállító vezeték. A kutatók megállapították azt is, hogy az AML-sejtekben a transzporter szintje megnövekszik, úgy, mintha egy nagyobb átmérőjű üzemanyag-vezetéket szerelnének be a motorba, ez pedig túlvezérli a motort, vagyis a sejtek fokozott osztódását eredményezi.

A transzporter szintjének csökkentésével a kutatók a vizsgálat során gyakorlatilag szorítottak egyet az üzemanyag-vezetéken: a beavatkozást követően a rákos sejtek elpusztultak, a betegség sokkal lassabban fejlődött, és az állati modellszervezetek túlélése meghosszabbodott. További kedvező eredmény volt, hogy az SLC25A51 szintjének csökkentése nem károsította a normális csontvelősejteket, csak a rákos sejteket.

“Úgy tűnik, hogy vissza tudjuk szorítani ennek a transzporternek a szintjét a normálisra, vagy akár az alá is, mégpedig anélkül, hogy az egészséges sejtekre káros hatást fejtenénk ki” - nyilatkozta Cambronne. “Ezt nevezzük célzott terápiának.”

A kutatók azonban nem álltak meg itt, hanem a megvizsgálták azt is, mi történik, ha a transzporter szintjének csökkentését az AML kezelésében gyakran használt 5-azacitidin terápiával kombinálják. Ekkor a túlélési esélyek javulását és a tumorok zsugorodását figyelték meg, vagyis nagyon úgy tűnt, hogy az alacsonyabb transzporterszint miatt a rákos sejtek sebezhetőbbek lettek a kemoterápiás kezeléssel szemben.

Ebben az állati modellszervezeteken végzett vizsgálatban a kutatók egyelőre génszerkesztést alkalmaztak a megfigyelt sejtekben a transzporter szintjének szabályozására, mivel jelenleg még nem létezik olyan molekula, amely célzottan képes lenne csökkenteni az SLC25A51 szintjét. A kutatók szerint azonban egy ilyen gyógyszer kifejlesztése egyáltalán nem lehetetlen, olyannyira, hogy pontosan ez lesz a következő lépés.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Scientists uncover technique to cut off cancer's fuel supply

SLC25A51 decouples the mitochondrial NAD+/NADH ratio to control proliferation of AML cells

Irodalmi hivatkozás:

Mu-Jie Lu et al, SLC25A51 decouples the mitochondrial NAD+/NADH ratio to control proliferation of AML cells, Cell Metabolism (2024). DOI: 10.1016/j.cmet.2024.01.013

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.