hirdetés

Ha szorongsz, hamar megöregszel!

A leukociták telomerjének hossza részint jelezheti a kumulatív stressz mértékét, részint az életkilátásokat, a DNS végi telomer szakaszok rövidülése ugyanis az öregedési folyamat gyorsulását mutatja.

hirdetés

A telomerek a kromoszómák végein elhelyezkedő speciális DNS szakaszok az életkorral egyre rövidülnek, azaz a sejtek „öregedésének” indikátorai. Azt is kimutatták, hogy a leukociták telomerjének hossza (TL) a kumulatív stressz mértékét jelezheti. A depresszió szoros kapcsolatban van a stresszel így a depresszió a stressz szabályozásban központi szerepet játszó hipotalamusz-hipofízis-mellékvese (HPA) tengely működési zavarához vezet.

Már néhány éve közölték, hogy a depresszió és a krónikus stressz okozta alacsony kortizolszint fokozott „öregedéssel” jár: a depressziós betegek sejtjeinek telomerje lényegesen rövidebb, mint az általános népességé (p=0,001). A telomerek hossza fordítottan arányos volt a kérdőívekkel mért stressz erősségével (Perceived Stress Questionnaire).

Egy 2015. február 5.-én a British Journal of Psychiatry-ban megjelent nagy vizsgálat szerint a jelenleg is fennálló szorongás a fehérvérsejtek telomerjeinek megrövidülésével jár, míg ez a kontrol személyekben, illetve a szorongásból kigyógyult betegeknél nem észlelhető. A közlemény első szerzője, Dr. Josine Verhoeven (Department of Psychiatry and the EMGO Institute for Health and Care Research, VU University Medical Center, Amsterdam) és munkatársai a Netherlands Sudy of Depression and Anxiety keretein belül több mint 2 300 személyt vizsgáltak meg.

A vizsgálatba vontak közül 1 283 betegnél a vizsgálat idején is szorongásos állapot állt fenn, 459-en túl voltak a szorongáson, és az 582 kontroll betegnek korábban sem volt pszichiátriai problémája. A vizsgáltak átlagos életkora 41,7 év volt és 66%-uk volt a nő. A szorongásos zavarok között a generalizált szorongás, a szociális fóbia, az agorafóbia és a pánikbetegség (agorafóbiával vagy nélküle) fordult elő. A leukociták telomerjeinek hosszát (LTL) kvantitatív polimeráz láncreakcióval (PCR) mérték, és bázispárokra (bp) konvertálták át. Az LTL hossza szignifikáns fordított összefüggésben állt az életkorral, átlagosan 14 bp/év rövidüléssel. A nők hosszabb LTL-el rendelkeznek. Az életkoron és a nemen kívül az LTL számos életmódbeli faktorral is összefüggésben áll: a testtömeggel (rövidebb az LTL a túl sovány és a túl kövér egyénekben), a dohányzási és ivási szokásokkal (rövidebb az LTL dohányosoknál és nagyivóknál), és a testi betegségek számával (több betegség esetén rövidebb LTL). A szociodemográfiai, egészségi, életmódbeli faktorok hozzáigazítása után a jelenleg is szorongással küzdő egyéneknél szignifikánsan rövidebb az LTL a kontroll (bp 5431 vs bp 5506; p=0,01), és a gyógyult szorongásos egyének leukocita telomerjeihez képest (bp 5499; p=0,03). A teljesen igazított anyagban a vizsgálat idején is szorongásos betegeknél átlagosan 75 bp-vel (p=0,01) rövidebbek a telomerek, mint a kontroll személyeknél, és 68 bp-vel (p=0,03) rövidebb a remisszióban lévőkhöz képest.

Ha átlagosan 14-20 bp/év rövidüléssel számolunk, akkor ez azt jelenti, hogy átlagosan 3-5 évvel meggyorsul az öregedési folyamat: 3,5-5 évvel szociális fóbiában, 4-6 évvel a pánikbetegségben, 5,5-8 évvel a generalizált szorongásos zavarban. A régebben szorongással küszködők csoportja és a kontroll csoport között nem volt szignifikáns a különbség (p=0,84). A remisszió óta eltelt idő pozitív összefüggésben van az LTL-el: ha 10 évnél kevesebb telt el a kigyógyulás óta, rövidebbek a telemorek, míg a 10 évnél régebbi szorongásos epizódok esetén ez már nem figyelhető meg (p=0,022), ami arra utal, hogy a sejtes öregedés legalábbis részben reverzibilis. A kutatók észlelték azt is, hogy a szorongásos zavar súlyossága negatívan befolyásolta az LTL-t, ami „dózis-hatás” összefüggést utánoz. Megjegyzik, hogy a szorongásos zavarok és a sejtes öregedés közötti összefüggés biológiai mechanizmusa további kutatásokat igényel, bár számos in vitro és in vivo anyagban a kortizol, az oxidatív stressz, a proimflammatorikus citokinek szerepe is felmerült. A szorongásos zavarból való gyógyulás során a test stressz-rendszere normalizálódik.

Dr. Mikal Wikgren, a svéd ůmeói Egyetem pszichiátere szerint a holland tanulmány bővíti a telemerek megrövidülésével járó folyamatokkal szerzett eddigi ismereteket. Különösen érdekes, hogy a szorongási zavarokból gyógyult eseteknél a telomerek hossza nem különbözik a kontrollokétól: és jogosan vetődik fel a kérdés, ez annak a következménye, hogy a szorongás negatív hatásai megszűntek, vagy a kezelések hatásának tulajdonítható. Ezt nem tudhatjuk, hisz a vizsgálat nem szól arról, részesültek-e és ha igen, milyen kezelést kaptak azok, akik leküzdötték korábbi szorongásukat. 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.