hirdetés

Enzimhiba javítása lehet a Parkinson-kór kezelésének új iránya

A Max Planck Intézet kutatói szerint a DJ-1 gén által kódolt enzim defektusa szerepet játszhat a Parkinson-kórra jellemző neuronkárosodás létrejöttében. Nem kizárt, hogy a DJ-1 enzim két fő termékét – a glikolsavat és a D-tejsavat – megfelelő táplálkozással pótolva kivédhetők a hiányállapot káros következményei.

hirdetés

Viszonylag régóta ismert, hogy az úgynevezett DJ-1 gén mutációi növelik a Parkinson-kór kialakulása iránti fogékonyságot. A substantia nigra-beli dopaminerg neuronok mitokondrumainak károsodása igazoltan kapcsolatba hozható a betegség megjelenésével. A Parkinson-kór ilyen irányú molekuláris vizsgálatai elsősorban a DJ-1 gén biokémiai funkciójának felderítésére irányulnak, a több éve folyó kutatás azonban eddig nem adott választ a kérdésre.

A DJ-1 gén terméke, a DJ-1 fehérje egy glioxaláz enzim, amely a glioxál és metil-glioxál glikolsavvá és tejsavvá történő átalakulását katalizálja. A glioxál és a metil-glioxál két olyan sejtkárosító vegyület, ami a metabolikus folyamatok melléktermékeként keletkezik a sejtekben, a belőlük képződő glikolsav és tejsav azonban már nem toxikus. Több korábbi vizsgálat alapján feltételezték, hogy a glioxalázok fiziológiásan védik a mitokondriumokat a sejtszintű stresszhatásokkal szemben, ám ennek első tényleges bizonyítékát a németországi Max Planck Intézet molekuláris sejtbiológiai és genetikai részlegének kutatói által végzett kísérletsorozat adta.

Kurzchalia és munkacsoportja a Caenorhabditis elegans fonalféreg lárvájával végzett kísérletei során azt figyelték meg, hogy az állat a DJ-1 enzim fokozott termelésével reagál a kiszáradás okozta stresszhatásra. Ebből kiindulva sikerült igazolniuk, hogy a DJ-1 enzim valóban a mitokondrium védelmét szolgálja azáltal, hogy fenntartja a mitokondriális membrán elektrokémiai potenciálját, ami pedig nélkülözhetetlen a sejt energiatermeléséhez.

E hipotézis igazolására kísérleteiket HeLa humán sejtvonalon folytatták. Kimutatták, hogy a DJ-1 fehérje termelődésének gátlása a mitokondrium elektrokémiai potenciáljának csökkenéséhez vezet, csakúgy, mint a sejtek parakvát-kezelése. Ez utóbbi vegyület – kémiai nevén 1,1'-dimetil-4,4'-bipiridinium-diklorid – egy olyan növényvédő szer, amelyről feltételezik, hogy a szervezetbe kerülve szerepet játszhat a Parkinson-kór kialakulásában. A kísérletsorozatban a DJ-1 enzim termékei – a fent említett glikolsav és D-tejsav – mindkét esetben helyreállították a mitokondrium-membrán nyugalmi potenciálját, függetlenül attól, hogy a DJ-1 fehérje szintézisének csökkenése vagy a parakvát idézte-e elő a fiziológiás membránpotenciál megváltozását. Sőt, e két szerves sav akkor is képes volt segíteni a HeLa sejtek túlélését, ha a sejtkárosodást a Parkinson-kór létrejöttével összefüggésbe hozható más géndefektussal (a PINK1 gén szuppressziójával) idézték elő. Még tovább lépve, a Parkinson-kór esetén károsodó középagy dopaminerg neuronjaiból előállított sejttenyészeten is igazolták, hogy a glikolsav és a D-tejsav segíti a sejtek túlélését.

Ezek alapján lehetséges volna, hogy a Parkinson-kórral összefüggő neuronkárosodás megelőzésének kulcsa nem más, mint a glikolsav és a D-tejsav fokozott bevitele a szervezetbe? E két szerves anyag számos táplálékféleségben megtalálható – például az aszalt szilvában vagy a joghurtokban. A kutatócsoport természetesen óvatosságra int az ilyen jellegű következtetések levonását illetően, hiszen az alapkutatástól a terápiáig igen hosszú és rögös út vezet. Ennek első lépéseként mindenekelőtt azt kellene tisztázni, hogyan lehetséges, hogy Kurzchalia és munkatársai kizárólag a D-tejsavat találták hatásosnak a mitokondriumok működésének helyreállításában, míg a jelek szerint a DJ-1 fehérje által katalizált fiziológiás folyamatban csakis L-tejsav keletkezik. Az mindenesetre biztos, hogy ez a megközelítés merőben más, mint a Parkinson-kór dopaminkezelési stratégiája.

Dr. B. D.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.