hirdetés

DNS-vérvizsgálat a vastagbélrák kimutatásában

Egy új tanulmány szerint a sejtmentes DNS (cfDNS) vérvizsgálat a legtöbb igazoltan vastagbélrákban szenvedő betegnél helyesen mutatta ki a daganat jelenlétét.

hirdetés

Az átlagos vastagbélrákkockázatú emberek kóros DNS-szakaszainak kimutatására szolgáló sejtmentes DNS (cfDNS) vérvizsgálat a legtöbb kolorektális rákban szenvedő betegnél igazolta a daganat meglétét 83%-os érzékenységgel mutatta ki a Kolorektális karcinómát (CRC), 90%-os specificitással az előrehaladott daganatos elváltozásokat, és 13%-os érzékenységgel az előrehaladott rákmegelőző elváltozásokat. Más nem invazív szűrési módszerek érzékenysége 67% és 94% között van a CRC-re és 22% és 43% között az előrehaladott rákos elváltozásokra.

Mivel a teszt pontossági aránya a vastagbélrák felismerésében hasonló a rák korai felismerésére használt székletvizsgálatok pontosságához, újabb kényelmes eszközt jelenthet a korai diagnózis és az időben megkezdett kezelés felé.

A vérvizsgálat pontosságának elemzése

Dr. William Grady (Fred Hutchinson Cancer Center Seattle, Washington) és munkatársai a The New England Journal of Medicine-ben március 14-énonline megjelent tanulmányukban (https://www.nejm.org/doi/10.1056/NEJMoa2304714) az ECLIPSE nevű, több helyszínen végzett klinikai vizsgálat keretében egy cfDNS-vérteszt (Shield, Guardant Health) érzékenységét és specificitását hasonlították össze a kolonoszkópiával - a CRC-szűrés arany standardjával - kapott eredményekkel.

A Guardant Shield teszt a CRC-t a genomiális változások, a rendellenes DNS-metilációs állapot és a fragmentációs mintázatok révén mutatja ki, amelyek alapján a teszt az jelzi, hogy "abnormális jelet észlelt". Hasonló vérvizsgálatokat "folyékony biopsziás" tesztként más ráktípusok szűréséhez is fejlesztenek.

A vizsgálatba 7861, átlagos CRC-kockázattal rendelkező személyt vontak be, akik rutinszerűen kolonoszkópiás szűrésen estek át az Egyesült Államok 265 egyetemi és akadémiai endoszkópos központjában. A szűr 45-84 éves személyek (átlagéletkor 60 év) 53,7%-a volt nő. A résztvevők rasszbéli és etnikai jellemzői szorosan tükrözték a 2020-as amerikai népszámlálás demográfiai megoszlását. A kolonoszkópiával 65 résztvevőnél mutattak ki CRC-t, közülük 54 (83,1%) esetében volt pozitív cfDNS-vérvizsgálat, 11 CRC-s résztvevő (16,9%) esetén a vérvizsgálat eredménye negatív volt. A cfDNS-vérteszt 48 I., II. vagy III. stádiumú CRC-ből 42-t azonosított, ami 87,5%-os érzékenységet jelez, beleértve az I. stádiumú rákok 65%-át, a II. stádiumú rákok 100%-át és a III. stádiumú rákok 100%-át. A teszt a IV. stádiumú CRC mind a 10 esetét azonosította. A CRC esetében nem volt lényeges különbség az érzékenységben az elsődleges tumor elhelyezkedése, a tumor szövettani minősége vagy a demográfiai jellemzők alapján.

Azok közül, akiknek a kolonoszkópia alapján nem volt előrehaladott kolorektális neopláziájuk, a cfDNS-vérvizsgálata 89,6% esetén mutatott negatív, és 10,4% esetén pozitív eredményt. A negatív kolonoszkópiás eredmény esetén - tehát CRC, előrehaladott rákos elváltozás vagy nem előrehaladott rákos elváltozás hiányában - a cfDNS specificitása 89,9% volt. A kolonoszkópia során legelőrehaladottabb elváltozásként azonosított előrehaladott rákos elváltozással rendelkező 1116 résztvevő közül 147 esetében volt pozitív a cfDNS-vérvizsgálat, ami 13,2%-os érzékenységet jelentett az előrehaladott rákos elváltozásokra.

 

Jövőbeni kutatás

Grady szerint a vastagbélrák az amerikai felnőttek körében a második vezető rákos halálozási ok, és az 50 évnél fiatalabbak körében ma már a harmadik leggyakrabban diagnosztizált daganatos betegség. Bár a CRC halálozási aránya összességében csökkent az elmúlt években, az 55 évnél fiatalabbak körében a 2000-es évek közepe óta emelkedett. A vastagbélrák gyakori és szűréssel időben kimutatható, de az Egyesült Államokban a szűrésre jogosultaknak csak körülbelül 50-60%-a veszi igénybe ezeket a vizsgálatokat, ezért előnyös, ha egyre több vizsgálati módszer ajánlható fel számukra.

Bár a vérvizsgálat érzékenysége hasonló a székletalapú CRC-tesztekhez, a pontosság alacsonyabb, mint a kolonoszkópia esetében, amely továbbra is a CRC-szűrés jelenlegi arany standardja.

Forrás:

(https://www.nejm.org/doi/10.1056/NEJMoa2304714)

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.