hirdetés

Bevacizumab makuladegenerációra

Forgalomba hozatali engedélyt kapott a bevacizumab-vikg (Lytenava, Outlook Therapeutics) szemészeti formula a neovaszkuláris (nedves) korral járó makuladegeneráció (AMD) kezelésére.

hirdetés

Ebben a hónapban az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) forgalomba hozatali engedélyt adott a bevacizumab-vikg (Lytenava, Outlook Therapeutics) számára a neovaszkuláris (nedves) korral járó makuladegeneráció (AMD) kezelésére. A készítményt speciális szemészeti formulaként fejlesztették ki a meglévő bevacizumab készítmények nedves AMD kezelésére történő, olykor vitatott off-label alkalmazásának kiküszöbölésére.

Az ügynökség döntése az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek bizottságának pozitív véleményét követte. A gyógyszer, egy intravitreális injekció formájában adott humanizált monoklonális antitest, a vaszkuláris endoteliális növekedési faktorhoz (VEGF) kötődve megakadályozza a VEGF aktivitását és megőrzi a látást.

A látásélesség Jelentős javulása

Három klinikai vizsgálat, a NORSE ONE, a NORSE TWO és a NORSE THREE eredményei azt mutatták, hogy a készítmény "statisztikailag magasan szignifikáns és klinikailag jelentős elsődleges hatékonysági adatokat" eredményezett. A NORSE TWO vizsgálatban, amelybe 228 résztvevőt vontak be az Egyesült Államok 39 klinikai vizsgálóhelyén, a résztvevők 41,7%-ának legalább 15 betűvel javult a legjobb korrigált látásélessége (BCVA) a bevacizumab szemészeti formulájával végzett 12 hónapos kezelés után.

Ehhez képest a jelenleg engedélyezett ranibizumab (Lucentis, Novartis) a betegek 23%-ánál érte el ezt az elsődleges végpontot. A BCVA átlagosan 5,8 betűvel javult a ranibizumabbal, szemben a bevacizumabbal elért 11,2 betűs átlagos korrigált látásélesség javulással.

A NORSE vizsgálók arról számoltak be, hogy a gyógyszer általános biztonsági profilja "összhangban volt azzal, amit a bevacizumab szemészeti alkalmazásával végzett korábbi vizsgálatokban mutattak", és nem voltak váratlan biztonsági jelek. A NORSE THREE kiegészítő biztonsági vizsgálat, amely 197 beteg bevonásával zajlott az Egyesült Államokban, nem talált a bevacizumabbal való kezelést követően szemen belüli gyulladásról szóló jelentéseket. Mindhárom vizsgálat során mindössze egy résztvevő számolt be szemen belüli gyulladásról (iritisz), ami a vizsgálatot végző csoport szerint a vizsgálatokban adott injekciók számával történt normalizálást követően 0,05%-os előfordulási gyakoriságot jelentett.

A leggyakoribb szemészeti mellékhatás az intravitreális injekcióval összefüggő kötőhártya-vérzés volt, amely szövődmény nélkül megszűnt, ezt követte a szemfájdalom, az üvegtest-lebegés és a megnövekedett szemnyomás. A kezeléssel járó szemészeti mellékhatások általános gyakorisága mindkét csoportban hasonló volt, 45,1%, illetve 41,7%.

 

Ellentmondásos nem engedélyköteles alkalmazás

Az AMD a látáskárosodás és a vakság leggyakoribb oka Európában, a késői stádiumú betegség éves összesített előfordulási gyakorisága 1000 főre vetítve 1,4, és az előrejelzések szerint a mai évi 400 000 főről 2050-re évi 700 000 főre fog nőni Európa-szerte. Az AMD bármely stádiumában szenvedő emberek száma az EU-ban ugyanezen időszak alatt az előrejelzések szerint 67 millióról 77 millióra emelkedik.

Jelenleg több jóváhagyott anti-VEGF gyógyszer létezik, köztük a ranibizumab, de a bevacizumabnak eddig nem volt engedélyezett szemészeti formulája; a gyógyszert azonban széles körben alkalmazzák az Avastin (Genentech) formulájában, mivel az jóval olcsóbb, mint az erre az indikációra engedélyezett alternatívák. Egy 2018-as brit bírósági ügyben az egyéb anti-VEGF-gyógyszereket gyártó Bayer és Novartis megtámadta egy olyan uniós szabályrendszer jogszerűségét, amely lehetővé teszi, hogy a brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat felírja a bevacizumabot nedves AMD kezelésére, mivel a készítményt nem engedélyezték kifejezetten erre a szemészeti felhasználásra. A bíróságon idézett számadatok szerint a Genentech bevacizumabja injekciónként körülbelül 28 fontba kerül, szemben a Novartis ranibizumabjának 551 fontjával és a Bayer afliberceptjének (Eylea) 816 fontjával. Az USA-ban a bevacizumab 50-150 dollárba kerül injekciónként, míg az erre az indikációra engedélyezett ranibizumab és aflibercept körülbelül 2000 dollár. A Genentech bevacizumab formulája, amelynek lejárt a szabadalma, a legszélesebb körben használt biológiai gyógyszer az AMD kezelésére az Egyesült Államokban, annak ellenére, hogy szemészeti alkalmazásra nem engedélyezett.

Forrás: EMA

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.