hirdetés

Antioxidánsok és a szívműtét utáni pitvarfibrilláció

Egy európai vizsgálat szerint az antioxidánsokban gazdag táplálkozás csökkenti a műtétek utáni pitvarfibrilláció kockázatát.

hirdetés

A kardiovaszkuláris műtétek után sok szövődmény jelentkezhet (agyi infarktus, vese-elégtelenség, légzési elégtelenség, fertőzések, stb.) de magasan a leggyakoribb szövődmény a pitvarfibrilláció, mely koronária artéria bypass graft műtétek (CABG-ok) után akár a 30% - 35% körül is lehet. Preoperatív kockázati faktor az idős kor, a bal pitvar dilatációja, a bal kamra hipertrófiája, a diabétesz, az obezitás, a metabolikus szindróma. Műtét közben a pitvari sérülés és isémia, a katéter behelyezés és a keringő vérmennyiség hirtelen változása fokozza a kockázatot. A posztoperatív szakban az overload, az elektrolit-zavarok, a pitvari extraszisztole, a szimpatikus hiperaktivitás és a gyulladásos reakciók fokozhatják a gyakoriságot

A szív (és tüdő) műtétek után fellépő pitvarfibrilláció okát pontosan nem ismerjük. Ezt a perioperatív és posztoperatív pitvarfibrillációt meg kell különböztetni a műtéteken kívül jelentkező AF-ektől. A posztoperatív AF miatt meghosszabbodik az intenzív ápolás és a kórházi tartózkodás, de mindenképpen bonyolultabb és drágább a gyógyuláshoz vezető út. Ezért minden szívsebész és mellkas-sebész keresi a megelőzés, vagy legalábbis a csökkentés lehetőségét – jelentette ki az American Association for Thoracic Surgery task force vezetője, Dr. Gyorgy Frendl (Bringham and Women’s Hospital, Boston, MA). Megoldás gyanánt sok lehetőség merül fel több-kevesebb sikerrel: béta-blokkolók, i.v. magnézium, diltiazem, amiodaron, sztatinok, NSAID-ok, szteroidok, profilaktikus pitvari „pacing”, stb. Kezelésére gyakorlatilag a krónikus AF kezelésére szolgáló módszerekkel egyező terápiák használatosak: ritmus-szabályozás, pulzus-szabályozás, antitrombotikus kezelés (AFFIRM study, Wyse).   

Egy friss megfigyeléses vizsgálat eredményei szerint az antioxidánsokban gazdag táplálkozás csökkentheti a szívműtétek utáni pitvarfibrillációk gyakoriságát. Dr. Simona Costanzo (IRCCS Instituto Neurologico Mediterraneo Neuormed, Pozzilli, Olaszország) és munkatársai a Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery szaklapban arról számolnak be, hogy felmérésük szerint a táplálékkal bevitt összes antioxidáns (total antioxidant capacity = TAC) 85%-a borral, kávéval és gyümölcsökkel kerül a szervezetbe. Az antioxidánsok táplálékkal bevitt leggyakoribb formája a vörösbor, hiszen a vörösborok számos olyan polifenolt tartalmaznak, melyek antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásúak.

Szívműtéten – leginkább koronária bypass-on, vagy billentyű-korrekción - átesett 217 betegnél (74%-ban férfiak, átlagos életkoruk 68,4 év) 2010 és 2012 között a Trolox equivalens antioxidáns kapacitási vizsgálattal (TEAC) mérték a teljes axtioxidáns kapacitást. (A TEAC különféle kémiai módszerekkel méri egy adott anyag antioxidáns kapacitását). A TAC felmérésére az un. EPIC Food Frequency kérdőívet használták (EPIC = European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition). A táplálékkal bevitt TAC és a posztoperatív AF-ek közötti összefüggést többváltozós logisztikai analízissel számították ki.

A műtétek után 38,2%-ban alakult ki pitvarfibrilláció. Statisztikai manipulációkkal megállapítható volt, hogy a legtöbb diétás antioxidánst használók között (TAC felső negyed) a kevés antioxidánst használókhoz képest (TAC alsó negyedek) 54%-al kisebb volt a posztoperatív AF-ek keletkezésének kockázata (OR: 0,46, 95%CI 0,22-0,95, p=0,048). A kedvező hatás a műtétek fajtájától függetlenül egyaránt jelentkezett. Az antioxidáns fogyasztás és a posztop AF-ek közötti összefüggés nem lineáris, a kevés antioxidáns-fogyasztás egyáltalán nem csökkenti a kockázatot. „A nyitott szívműtétre kerülő koronária-betegeknek nem szokás diétás tanácsokat adni, de a tradícionális antiarritmiás kezeléseken kívül előbb-utóbb bizonyos táplálékok is szerepet kaphatnak az arritmiák megelőzésében” – írta Dr. Costanzo a közleményben.

  

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Heartwire

2. Heartwire

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.