hirdetés

A szkizofrénia génje és a korai agyfejlődés

A szkizofréniával összefüggő gén alapvető szerepet játszik a magzati agyfejlődésben, ami megerősíti azt a hipotézist, hogy ez a betegség az agy korai fejlődésének zavaraira vezethető vissza.

hirdetés

A Pennsylvania State University kutatócsoportja azt reméli, hogy mostani felfedezésük újabb módszerek kifejlesztéséhez vezethet el a szkizofrénia kezelésében.

A Molecular Psychiatry című lapban nyilvánosságra hozott közlemény szerzői bemutatják azokat a molekuláris bizonyítékokat, melyek összefüggést teremtenek bizonyos gének, illetve a szkizofrénia és más pszichiátriai betegségek kialakulása között.

A ZNF804A jelű gén befolyásolja a genetikai instrukciók transzlációját a proteinekhez, valamint az agyi idegsejtek növekedését és migrációját.

„Egy nemrégiben napvilágra került vizsgálatban több mint 100 olyan gént azonosítottak, melyek összefüggésben állhatnak a szkizofrénia kockázatával, ezek pontos működése azonban máig nem tisztázott – mondja Yingwei Mao, a Pennsylvania State University professzora. − Azt találtuk, hogy a ZNF804A a korai magzati fejlődés folyamán hatással van az agyi struktúrára és funkcióra.”

A szkizofrénia egy súlyos krónikus mentális betegség, mely károsítja a gondolkodást, a percepciót, a nyelvi kifejezőkészséget, az emóciókat és a magatartást. Az Egyesült Államokban a népesség körülbelül 1 százalékát érintő szkizofrénia olyan tünetekkel jár, mint a hallucinációk és érzékcsalódások, melyek tipikusan a késői serdülőkorban és a fiatal felnőttkorban jelentkeznek először.

Bár jelenleg nincs kezünkben módszer a szkizofrénia végleges gyógyítására, vannak eszközeink a beteg életét nehezítő tünetek enyhítésére, amelyek egyben hozzásegítik a beteget egy független, produktív élethez. Több szakértő azon az állásponton van, hogy a szkizofrénia különböző rendellenességek komplex kombinációja, mely a gének és a környezet közötti interakcióra vezethető vissza. Arra utaló bizonyítékok is vannak, hogy a szkizofrénia összefüggésbe hozható az idegi hálózatok kóros formálódásával a korai magzati agyfejlődés során.

A sejtkultúrákon és egérmodelleken végzett vizsgálatuk alapján a szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy a ZNF804A a legfontosabb génjelölt, melynek jelenléte gyakran kimutatható szkizofréniás betegeknél. A kutatók ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy a gén neurális funkciói jórészt még tisztázásra várnak.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.