hirdetés

A menta illata

A borsmenta a gyógyászatban is igen népszerű. Alkalmazzák felfújódás, hasmenés, hányinger, emésztési panaszok, irritábilis bél szindróma, menstruációs fájdalmak, depressziós eredetű szorongás, izom és idegfájdalom és nátha kezelésére is.

hirdetés

A természetes gyógymódok reneszánsza következtében a gyógynövények hagyományos indikációját számos klinikai tanulmány vizsgálja. Jelen összefoglalónk a borsmenta-olajjal kapcsolatos közleményeket gyűjtötte csokorba.

A borsmenta (Mentha piperita) Európában őshonos, de ma már az egész világon termesztik. Hibrid növény, amelyet a vízi menta (Mentha aquatica) és a fodormenta (Mentha spicata) keresztezésével hoztak létre. Magról nem szaporítható. Számos étel, kozmetikum, szappan, fogkrém és szájvíz ízesítésére és illatosítására használják, de a gyógyászatban is igen népszerű. A népi gyógyászatban a leveléből készült tea is igen elterjedt nyugtató hatása miatt. Alkalmazható felfújódás, hasmenés, hányinger, emésztési panaszok, irritábilis bél szindróma, menstruációs fájdalmak, depressziós szorongás, izom és idegfájdalom és nátha kezelésére is.

A borsmentaolaj a friss vagy félig szárított, virágzás előtt álló növényből gőzdesztillációval előállítható koncentrátum. Elkészíthető otthon, de kereskedelmi forgalomban is kapható. A Natural Product Communicationsban megjelent cikk szerint a mentaolaj 40,7%-ban mentolt, 23,4%-ban mentont valamint mentil-acetátot 1,8-cineolt, limonént, beta-pinént és β-kariofillént tartalmaz.

Irritábilis bél szindróma

Egyre több tanulmány jelenik meg arról, hogy a borsmenta képes enyhíteni az irritábilis bél szindróma (IBS) tüneteit: a fájdalmat, a felfúvódást, a hasmenést és a bélgáz termelődést. A kanadai McMaster University által a BMJ-ban publikált kutatás szerint az IBS kezelésére első vonalban borsmentaolajat, élelmi rostot és görcsoldókat kellene ajánlani. A. Ford és mtsai 4 tanulmány, összesen 392 résztvevő elemzése során azt tapasztalta, hogy a borsmentaolaj a leghatékonyabb az élelmi rostokkal, vagy a görcsoldókkal összehasonlítva. Mymensingh Medical Journalban megjelent cikk az IBS hasmenéses formájában találta hatékony fájdalomcsillapítónak a borsmentaolajat.

Bőrgyógyászati alkalmazás

A borsmentaolajat széles körben használják a bőr irritációjának csökkentésére, viszketés és kivörösödés ellen. Bár sokan mondják, hogy a borsmentaolaj megnyugtatja a bőrüket, tudományos bizonyíték híján ezt az állításukat sem alátámasztani, sem megcáfolni nem lehet.

Fejfájás és migrén                        

A borsmentaolaj felvitele a homlokra hatásosnak bizonyult a tenziós fejfájás ellen. Egy az American Family Physican-ben megjelent cikk 2 olyan esetet is említ, ahol a borsmentaolaj fejfájáscsillapító képességét tették próbára. Ezek közül az egyik úgy találta, hogy a borsmentaolaj ugyanolyan hatékony, mint az acetaminophen. Egy másik tanulmány az illatanyagok (pl. hagyma) által kiváltott migrénes roham megelőzésében találta hatásosnak.

Megfázás és influenza kezelése

A borsmenta fő kémiai összetevője, a mentol, nagyon hatékony dekongesztáns. A dekongesztánsok lelohasztják a duzzadt orrnyálkahártyát, így könnyítve meg a légzést. A mentol ezen kívül köptető is. Feloldja és felhozza a tüdőben felhalmozódott mucust.

Terhességi émelygés és hányás csillapítása

Bár sok reggeli rosszulléttel küzdő terhes nő szerint a borsmenta (különböző formáiban) segített a rosszulléten, tudományosan eddig mégsem sikerült alátámasztani, mert vagy a tanulmányok nem voltak elég meggyőzőek, vagy ellentmondó eredmények születtek.

Kemoterápia okozta hányás csillapítása

Kemoterápiával kezelt rákos betegek gyakran szenvednek émelygéstől, hányingertől, hányástól. Egy, az Ecancermedicalscience-ben megjelent cikk a borsmentát biztonságos és hatékony tüneti kezelőnek írja le, amely mindemellett költséghatékony is.

Biztonságosság

A borsmenta, mint minden más növény, kölcsönhatásba léphet más növényekkel, táplálék kiegészítőkkel, gyógyszerekkel. A borsmenta önmagában is okozhat mellékhatásokat.

Gyógyszeres kezelés esetén orvosi jóváhagyás szükséges a borsmenta szedését megelőzően.

Nem ajánlott borsmenta készítmények szedése:

  • cukorbetegségben – több kutatás szerint a borsmenta szedése megnöveli a hipoglikémia kockázatát.
  • 7 évnél fiatalabbaknak
  • savlekötőt szedő betegek számára- néhány borsmenta készítmény kapszula formában kapható, és a savlekötőt szedő személyben túl hamar bomlana le a kapszula burka és ez fokozhatja a gyomorégést („heartburn”).
  • rekeszsérvben szenvedőknek
  • gastrooesophageális refluxbetegség (GERD) esetén
  • májban metabolizálódó gyógyszerek szedése mellett
  • vérnyomáscsökkentők szedése esetén.

 

Forrás:

Máthé Á, Romváry V. Fűszer- és gyógynövények a kiskertben és házunk táján. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest 1978,70-74.

Schmidt E,Bail S,Buchbauer G,Stoilova I,Atanasova T,Stoyanova A,Krastanov A,Jirovetz L. Chemical composition, olfactory evaluation and antioxidant effects of essential oil from Mentha x piperita. Nat ProdCommun 2009 Aug.4(8):1107-12.

Gerkens A. Irritable bowel syndrome: diet and complementary medicine therapies? Rev Med Brux 2012; 33: 430-5

Alam MS, Roy PK, Miah AR,Mollick SH, Khan MR, Mahmud MC, Khatun S. Efficacy of Peppermint oil in diarrhea predominant IBS - a double blind randomized placebo - controlled study. Mymensingh Med J. 2013 Jan;22(1):27-30

Jailwala J, Imperiale TF, Kroenke K. Pharmacologic treatment of the irritable bowel syndrome: a systematic review of randomized, controlled trials. Ann Intern Med. 2000 Jul 18;133(2):136-47.

Crosta, PM. Successful IBS Treatment With Peppermint Oil, Antispasmodics, And Fiber. Medical News Today. MediLexicon, Intl., 15 Nov. 2008. Accessed October 25th 2013.

University of Adelaide. Medical News Today. MediLexicon, Intl., 19 Apr. 2011. Web. Accessed October 25th 2013.

Alexander P. Roussos MS, Alan R. Hirsch MD. Alliaceous Migraines. Headache 1 APR 2013. DOI: 10.1111/head.12091. Accessed October 25th 2013.

http://mnt.to/l/4gty

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.