hirdetés

A memantin lehetséges szerepe a stroke terápiájában

Az iszkémiás stroke állatmodelljén végzett vizsgálatok tanúsága szerint az agyi károsodást követő tartós memantin-kezelés segítheti a rehabilitációt. A szenzoros és motoros működések számottevő javulása hátterében nem neuroprotektív hatás áll.

hirdetés

Az Alzheimer-kór terápiájában elterjedten alkalmazott memantin a jövőben akár az agyi iszkémiás történések ellátásában is helyet kaphat. Noha ezen a téren egyelőre csak preklinikai vizsgálatok jelzik a szer kedvező hatását, a tartós memantin-kezeléssel egérkísérletben előidézhető látványos motoros és szenzoros javulás arra utal, hogy a stroke utáni akut szakot követően is lehetőség nyílhat a kimenetel számottevő befolyásolására.

Az ígéretes állatkísérleti eredményeket publikáló amerikai kutatók fototrombotikus eljárással idéztek elő iszkémiás stroke-ot modellező károsodást hím egerek agyában. Két órával a beavatkozást követően – azaz a környező neuronok védelmére alkalmas időtartam letelte után – megkezdték az állatok memantin-kezelését. A 30 mg/ttkg-os adagban alkalmazott memantin a humán terápiás szérumkoncentrációhoz hasonló vérszintet ért el az állatok szervezetében (~ 1 mikromol/l). A kontroll állatok hatóanyag nélküli szacharóz oldatot kaptak.

A motoros és a szenzoros teljesítményt 7 nappal a fototrombotikus agyi károsodás előidézése előtt, majd 7, 14, 21 és 28 nappal azt követően ellenőrizték. A motoros funkciót az úgynevezett hengerteszt, illetve rácsteszt segítségével vizsgálták. Az előbbi az átlátszó műanyag hengerbe helyezett állat mellső végtagi dominanciájáról és a lokomotoros aszimmetriáról tájékoztat. Az utóbbi a lejtős rácson sétáló állat lépéstévesztéseinek gyakorisága alapján jelzi a motoros koordináció minőségét. A szenzoros működésről a neuronok aktivitásfüggő optikai jelének mérésével (optical intrinsic signal imaging) nyertek információt oly módon, hogy a lábak páronkénti elektromos ingerlésekor keletkező agyi aktivitást mérték. A memantin-, illetve placebokezelést a 28. napi állapotfelmérésig megszakítás nélkül alkalmazták. A stroke utáni 7., illetve 28. napon ex vivo vizsgálták az agyszövetbeli változásokat.

A memantinnal kezelt állatok motoros teljesítménye már a fokális iszkémiás agyi károsodást követő 7. napon felülmúlta a kontrollokét, és a 28. napi állapotfelméréskor a két csoport közötti különbség már szignifikánsnak bizonyult (mindkét vizsgálómódszer esetében). A szenzoros működés terén a stroke utáni 7. napon még nem mutattak ki különbséget a kezelt és a kontroll állatok között, a 28. napi állapotfelméréskor azonban a memantinnal kezelt egerek mellső végtagi szenzoros működése már szignifikánsan jobbnak mutatkozott, mint a kontrolloké. Ugyanekkor az elhalt kéregállomány körül kisebb mértékű reaktív astrogliosist és nagyobb érsűrűséget detektáltak a kezelt állatok agyszövetében, mint a kontrolloknál. A kezelt csoportban az idegsejtek túlélését segítő agyi neurotrop faktor expressziója is meghaladta a kontroll egereknél mérhető értékeket. Mivel az elhalt agyterület nagysága nem különbözött a kezelt és a kontrollcsoportban, a kutatók csaknem biztosak abban, hogy a motoros és a szenzoros működések javulása ez utóbbi szöveti eltérésekben keresendő, és nem a memantin neuroprotektív hatására vezethető vissza.

A kutatók szerint az általuk tett kísérletes megfigyelések reményt adnak arra, hogy a jövőben kitágíthassuk azt a szűk időkeretet, ami a neuroprotektív kezelés révén rendelkezésünkre áll a stroke-ot szenvedett betegek állapotának javítására. Meglátásuk szerint a memantin olyan új rehabilitációs alternatívát kínál, amely hosszú távon is jól alkalmazható a klinikai gyakorlatban. Az NMDA-receptor antagonistájaként ható memantin jól tolerálható, így alkalmas jelölt arra, hogy az állatkísérletes tapasztalatokat a klinikai gyakorlatba is megkíséreljék átültetni.

 

Dr. B. D.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.