hirdetés

A dialízis indítása súlyos akut vesekárosodásban

Egy most megjelent meta-analízis szerint a súlyos akut vesekárosodásban szenvedő, válságos állapotú betegeknél a sürgősségi indikációk kivételével halasztható a veseműködést pótló kezelés anélkül, hogy romlana a rövidtávú túlélés.

hirdetés

A 2008 és 2019 között megjelent randomizált vizsgálatok eredményeit értékelő tanulmány az összesített adatok mellett „arany standardként” vette figyelembe az egyes betegek adatait is –hisz ezek pontosabban tükrözik a valóságot.

Az elemzés szerzőinek következtetése szerint: „mivel az RRT korai elkezdése esetén nem javul a várható kimenetel, szoros megfigyelés alatt a kezelés halasztható, ilyen módon esetleg elkerülhető a veseműködést pótló kezelés (RRT, renal replacement therapy), és ez a megállapítás igaz lehet a COVID-19-hez társuló akut vesekárosodásban is. Akut vesekárosodásban az általános klinikai képet és a társult életveszélyes komplikációkat kell figyelembe venni az RRT megindításakor.

Sürgős indikációk hiányában az RRT-t biztonságosan el lehet halasztani

Tanulmányukban Dr. Stéphane Gaudry (Louis-Mourier Hospital, Colombes, Franciaország) és munkatársai kifejtették, hogy a válságos állapotba jutott súlyosan vesekárosodott betegeknél gyakran alkalmazott veseműködést pótló kezelés, a hemodialízis komplikációkkal járhat, ezért a kezelés megfelelő indítása komoly viták tárgyát képezi.

A kilenc klinikai vizsgálatot értékelése során összehasonlították az RRT (dialízis, hemofiltráció, folyamatos veno-veno-filtráció) korai és halasztott megindításának eredményeit összesen 1879 válságos állapotú felnőtt betegben. Minden betegnél a KDIGO (Kidney Disease Global Outcomes) szerint 2. vagy 3. stádiumban lévő akut vesekárosodás állt fenn, vagy nem állt rendelkezésre a KDIGO stádium adata, de a vesére vonatkozó Sequential Organ Failure Assessment érték 3-as, vagy annál nagyobb volt. A bármely okból bekövetkezett 28 napon belüli mortalitás volt a vizsgálat elsődleges végpontja. Az 1879 beteget találomra osztották be a korai RRT csoportba (933 beteg), vagy a halasztott RRT csoportba (946 beteg). A halasztott RRT csoportba sorolt betegek 42%-ánál (390 beteg) annyira javultak a vesefunkciók, hogy végül nem is volt szükség veseműködést pótló kezelésre.

Az egy hónapon belüli halálozás sem különbözött a két csoportban. 215 betegnél nem álltak rendelkezésre a 28 napos mortalitási adatok. A maradék 1664 beteg esetén azonos arányú volt a halálozás: a korai RRT csoportban 335/827 (43%), míg a halasztott RRT csoportban 366/837 (44%) beteg halt meg (RR: 1,01, 95%CI 0,91-1,13). A mortalitási arányok 60 és 90 nap múlva is azonosan alakultak. A szerzők szerint tehát „a korán indított RRT stratégia nem jár semmiféle klinikai előnnyel a vizsgált betegcsoportban.” Az RRT elhalasztásával nem szaporodtak a mellékhatások (pl. hiperkalémia, súlyos vérzés, szívritmuszavarok), tehát szoros ellenőrzés alatt álló, válságos állapotban lévő, súlyos akut vesekárosodásban szenvedő betegeknél – sürgősségi indikációk (pl. életveszélyes metabolikus komplikációk) hiányában -  az RRT megindítását biztonságosan el lehet halasztani és az egészségügyi ráfordítások is csökkenthetők.

 A STARRT-AKI vizsgálat ki fogja mutatni, hogy mely betegeknél van az RRT-nek prioritása

Dr. Nieuwenhuijs-Moeke elmondta, hogy további vizsgálatokban fogjuk megismerni a betegek különböző alcsoportjaiban a korai vagy halasztott RRT szerepét. Az akut vesekárosodás (AKI) egy heterogén betegségcsoport, melyben különböző okok, eltérő élettani folyamatok vezetnek a szindróma kialakulásához, és biztosan van a betegek egy olyan csoportja, akiknél korai RRT végzendő. A közlés előtt álló STARRT-AKI (Standard Versus Accelerated Initiation of Real Replacement Therapy in Acute Kidney Injury) vizsgálatba 3000 résztvevőt vontak be, és külön a szepsisben szenvedő és nem szeptikus betegeket is. „Várhatóan ebben a nagy randomizált, kontrollált vizsgálatban megfelelő alcsoport analízist lehet majd végezni, és jobban felismerjük, hogy a betegek mely speciális alcsoportjánál szükséges az azonnali veseműködést pótló kezelés, és melyeknél halasztható.”

A tanulmányhoz fűzött szerkesztőségi közleményben Dr. Gertrude Nieuwenhuijs-Moeke (University Medical Center Groningen, Hollandia) igen fontosnak tartotta, hogy az RRT elhalasztásával nem szaporodnak a mellékhatások, ezért az biztonságosnak tekinthető, sőt szerinte „ezek az eredmények megváltoztathatják a mindennapi gyakorlatot.”

Források:

1. Salamon M. Safe to delay dialysis in critically ill with acute kidney injury. Medscape Medical News May 01, 2020.

2. Gaundry S, Hajage D, Benichou N, et al. Delayed versus early initiation of renal replacement therapy for severe acute kidney injury: a systematic review and individual patient data meta-analysis of randomised clinical trials. Lancet Apr 23, 2020. DOI:https://doi.org/10.1016/S0140-6736(20)30531-6

3. Nieuwenhuijs-Moeke G, Sanders JS. Timing of renal replacement therapy in acute kidney injury: case closed? Lancet April 23, 2020. DOI:https://doi.org/10.1016/S0140-6736(20)30805-9

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.