hirdetés

Lassítható-e a bőr öregedése?

Az életévek múlásával a bőr szárazabbá, rugalmatlanabbá, petyhüdtebbé válik, vékonyodik és ráncosodik, a színe megfakul, pigmentfoltok és más elváltozások jelennek meg rajta. Természetes folyamatok ezek – de az is természetes, hogy szeretnénk minél később szembesülni velük.

 
hirdetés

Legnagyobb felületű és leglátványosab­ban öregedő szervünk a bőr. Külső ré­tegét, a felhámot közvetlenül érik a külvilág károsító hatásai: sugárzások, hő, horzsolások, vegyszerek, allergiát keltő pollenszemcsék, kozmetikumok. A bőrsejtek megújulása miatt a káros hatások nagy része legfeljebb rövid időre hagy nyomot, mégis 80 éves ko­runkban rosszabb bőrben vagyunk, mint 20, 40 vagy 60 évesen. A bőröregedés elsősor­ban a káros környezeti hatások kerülésével lassítható.

Ahogy öregszünk, egyre kevesebb fo­lyadékot fogyasztunk, és a bőr vízmegtartó képessége is csökken. A bőr elvékonyodá­sához hozzájárul a kollagénrostok csökkent termelődése, a bőr rétegei közötti anyagfor­galom romlása is. A bőr szárazabbá válásá­ban a hormonális átalakulások és a bőrben lévő verejték- és faggyúmirigyek „kifáradá­sa” is szerepet játszanak. A jól hidratált bőr sima és bársonyos, a száraz bőr repedezetté válhat, viszkethet, könnyebben sérül, fertő­ződik. A bőrszárazság az alsó lábszáron és az alkaron jelentkezik a leghamarabb. Bőséges folyadékfogyasztással, a levegő párásításá­val, hidratáló krém/kenőcs/oldat használatával védekezhetünk ellene. Figyelem: a gyakori, hosszan tartó fürdés nem ned­vesíti, hanem szárítja a bőrt! Nőknél a vál­tozókor után az ösztrogén hormon pótlása gátolja a bőr száradását, vékonyodását, de nem kockázatmentesen, ezért csak alapos okból és korlátozott ideig végezhető ilyen kezelés.

Fakó bőr, „öregségi foltok”

A bőr felső rétegének elszarusodó, elhaló sejtjei folyamatosan lelökődnek a bőrről, és a mélyebb bőrrétegek felől új sejtekkel pót­lódnak. Időskorban lassul a sejtmegújulás – ez az oka annak, hogy a bőrszín jellegzetesen megváltozik, veszít élénkségéből és egyenet­lenebbé válik. Ráadásul barnás, szeplőkre em­lékeztető „öregségi foltok” sokasága jelenhet meg a bőrön, leginkább a napfénynek kitett testtájakon: kézen, arcon, nyakon, a dekoltázs területén. A megfakult bőrszín általános vele­járója az öregedésnek, kozmetikai kezelések­kel azonban jól befolyásolható. Az öregségi foltokat viszont könnyebb megelőzni, mint láthatatlanná tenni. Figyeljünk arra, hogy ne érje a bőrünket túl erős napfény: napsü­tésben szabad ég alatt tartózkodva mindig védekezzünk a nap ultraibolya sugarai ellen hosszú, bő ruházat és széles karimájú kalap viselésével, a védtelen bőrterületeket kenjük be nagy faktorszámú fényvédő készítmén­nyel. Hasonló óvintézkedésekkel más öreg­kori bőrelváltozások – pl. aktinikus keratózis, szoláris lentigó – is megelőzhetők, nem be­szélve a bőrrák jól és kevésbé jól gyógyítható formáiról.

Petyhüdtség, ráncosodás

Az öregedő bőrben megváltozik a fő kötő­szövet-alkotó fehérjerostok, a kollagén és az elasztin szerkezete, termelődése. Emiatt a bőr veszít rugalmasságából, aminek feltűnő jelei le­hetnek az arc bőrének megereszkedése, a toka, a lógó szemhéjak és szem alatti táskák. A ránco­sodás is az arc bőrén a legfeltűnőbb. Az arcbőr ráncainak egy része anatómiai okokból alakul ki pl. kétoldalt az orr mentén és a száj környékén, másik része az arcizmok mimikai mozgásai következtében vésődik bele az arcba. A hirtelen fogyás a törzsön és a végtagokon is elősegíti a bőr megereszkedését, ráncosodását. Az erős napsugárzástól megkímélt bőrön lassabban jelennek meg a ráncok és a csüngő bőrredők, és a bőrünk is meghálálja, ha el tudjuk kerülni a nagyobb testsúlyingadozásokat

hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Olvasói vélemény: 6,5 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.