hirdetés

Új szer a VIII-as faktorhiány okozta vérzékenységre

Az EMA javasolta az Altuvoct (efanesoctocog alfa) forgalomba hozatali engedélyének megadását a VIII-as faktorhiány okozta A hemofíliában szenvedő betegek vérzéseinek kezelésére és megelőzésére.

hirdetés

Ebben a genetikai rendellenességben a vérben kevés van egy specifikus alvadási fehérjéből, a VIII-as faktorból, és ennek következtében a sérült erek nem tudnak a szokásos módon gyógyulni. A betegek tüneteinek súlyossága a vérben lévő VIII-as faktor mennyiségétől és aktivitásától függően az enyhétől a súlyosig terjed.

Az Altuvoct hatóanyaga az efanesoctocog alfa, egy rekombináns humán VIII-as faktor, amely a hatékony vérzéscsillapításhoz szükséges hiányzó VIII-as véralvadási faktor helyettesítésére szolgál.

 

Felnőttek és gyermekek számára alkalmas

Április 25-i ülésén az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszerek bizottsága (CHMP) elfogadta a klinikai vizsgálatokból származó bizonyítékokat arra vonatkozóan, hogy az Altuvoct képes megelőzni és kontrollálni a vérzést, ha igény szerint és műtéti beavatkozások során alkalmazzák a hemofíliában A-ban szenvedő felnőtteknél és gyermekeknél.

Az Altuvoct leggyakoribb mellékhatásai a fejfájás, hányás, ekcéma, kiütés, csalánkiütés, ízületi fájdalom, végtagfájdalom, hátfájás és pirexia (láz).

Az injekciós oldat formájában alkalmazandó Altuvoct 250 NE, 500 NE, 750 NE, 1000 NE, 2000 NE, 3000 NE és 4000 NE por és oldószer formájában lesz kapható.

Az Altuvoct teljes körű indikációja a vérzések kezelése és megelőzése A hemofíliában (veleszületett VIII-as faktorhiány) szenvedő betegeknél minden korcsoportban.

Az Altuvocttal történő kezelésnek a hemofília kezelésében jártas orvos felügyelete mellett kell történnie - hangsúlyozta a CHMP.

Az EMA az Altuvoctot a kifejlesztése során ritka betegségek gyógyszerének minősítette. Most az Európai Bizottságon múlik, hogy a kérelmező, a svéd Orphan Biovitrum AB számára megadja-e az Altuvoct forgalomba hozatali engedélyét.

 

Forrás: EMA

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.