hirdetés

Ritka génváltozat gyanítható a Pick-betegség hátterében

A MAPT H2 variáns működésének feltárása azonban a demencia egyéb típusainak kezelésében is hasznosnak bizonyulhat.

hirdetés

A The Lancet Neurology folyóirat májusi kiadásában jelent meg a Mayo Clinic (Florida), a University College London és több különböző országban működő kutatócsoport közös cikke, amelyben a Pick-betegség kialakulásában vélhetően igen fontos MAPT H2 génvariáns vizsgálatára alakítottak nemzetközi konzorciumot. A Pick-betegséget 1892-ben írta le névadója, Arnold Pick, aki demens betegek post mortem agyszövetmintáit elemezve az idegsejtekben nagy, kerek fehérjelerakódásokat pillantott meg. Ezek a tau-lerakódásokat tartalmazó Pick-testek, amelyek az idegsejtek felpuffadását és pusztulását eredményezik. A Pick-betegség a mai napig egy ismeretlen hátterű, feltehetően genetikai eredetű neurodegeneratív betegség, a frontotemporális demencia egy ritka típusa, amely 65 év alattiakat érint. Az állapot a személyiség, a viselkedés és a nyelvi képességek megváltozását okozza.

A Floridában működő Mayo Clinic kutatói 1998-ban azonosították az első olyan MAPT génmutációkat, amelyek asszociációt mutattak a demencia viselkedésváltozással járó formájához, 2001-ben pedig a további demencia típusokhoz köthető egyéb genetikai elváltozásokat írtak le, ami megnyitotta az utat a tau fehérjével kapcsolatos betegségek mechanizmusainak megértéséhez. A mostani tanulmány eredményei megerősítik a tau-akkumuláció genetikai hátterét a Pick-betegségben, és új utakat nyitnak terápiás módszerek kifejlesztéséhez.

“Kutatásunknak mélyreható következményei lehetnek a Pick-betegség és egyéb közeli neurodegeneratív betegségek, köztük az Alzheimer-kór és a progresszív szupranukleáris parézis (PSP) terápiáinak fejlesztésében” - nyilatkozta Dr. Owen Ross, a tanulmány első szerzője. “A több kutatóintézettel közösen kialakított konzorcium egy klinikai, patológiai és demográfiai adatokat egyaránt tartalmazó adatbázist tart fenn azokról a betegekről, akik úgy rendelkeztek, hogy haláluk után agyszövet-mintáikat a tudomány számára felhasználhatóvá teszik.”

A tanulmány elvégzéséhez a kutatók 338 olyan beteg agymintáit vizsgálták meg, akikről megerősítették, hogy Pick-kórban szenvedtek, majd ezeket összehasonlították 1312 neurológiai szempontból egészséges személy vérmintáival. A betegséggel diagnosztizált betegek mintái 35 észak-amerikai, európai és ausztráliai szövetminta-bankból és kórházból érkeztek 2020 és 2023 között. 

A vérmintákból és az agyszövetekből származó DNS-t elemezve a kutatócsoport rögzítette a vizsgálatban résztvevők alapinformációit, beleértve a betegség kezdeténél betöltött életkort, a Pick-betegségben szenvedők esetében a halálozáskor betöltött életkort, a kontroll csoport esetében pedig a vérvételkor betöltött nemet és életkort.

A betegség időtartamát a Pick-kór kezdetekor és a halál időpontjában betöltött életkor közötti különbséggel számították ki. A kutatók emellett olyan klinikai jellemzőket is vizsgáltak, mint a klinikai diagnózis, a viselkedés és a nyelvi károsodás.

“Azt találtuk, hogy a MAPT H2 genetikai variáns az európai származású személyeknél a Pick-betegség megjelenésének fokozott kockázatával jár együtt” - fejtette ki Dr. Ross. “Ezt csak a globális konzorcium segítségével tudtuk megállapítani, mivel az együttműködés keretében jelentősen megnőtt az ebben a betegségben elhunytak mintáinak száma.”

A kutatócsoport következő lépései közé tartozik a konzorcium kiterjesztése a Közel-Keletre, Ázsiára, Afrikára és Latin-Amerikára, a betegség genetikai hátterének további tisztázása, valamint e konkrét genetikai variáns értékelése annak eldöntésére, hogy felhasználható-e biomarkerként vagy a Pick-betegség korai klinikai diagnózisára alkalmas tesztként. A Pick-betegség kimutatására még a mai napig sem áll rendelkezésre klinikai teszt vagy diagnosztikai eszköz.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Genetic association study opens up new treatment avenues for Pick's disease, a rare form of early-onset dementia

MAPT H2 haplotype and risk of Pick's disease in the Pick's disease International Consortium: a genetic association study

A Pick-betegség

Irodalmi hivatkozás:

Rebecca R Valentino et al, MAPT H2 haplotype and risk of Pick's disease in the Pick's disease International Consortium: a genetic association study, The Lancet Neurology (2024). DOI: 10.1016/S1474-4422(24)00083-8

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.