hirdetés

A bempedoesav indikációinak kibővítése

Az FDA alkalmasnak találta és engedélyezte a bempedoesavat tartalmazó szereket a kardiovaszkuláris betegségek megelőzésére

hirdetés

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) kiterjesztette az Esperon cég által gyártott bempedonsav (bempedoic acid, Nexletol) és a bempedonsav plusz ezetimib kombináció (Nexlizet illetve Nexletol) indikációit a szívinfarktus és a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére mind elsődleges, mind másodlagos megelőzési céllal, és felírását nem kell függővé tenni attól, hogy a beteg szed-e már valamilyen sztatint.

A bempedoesav mostantól javallott a szívinfarktus (MI) és a koszorúér-revaszkularizáció kockázatának csökkentésére a sztatinterápiára nem alkalmas, illetve sztatint nem szedő olyan felnőtteknél, akiknél már kialakult szív- és érrendszeri betegség (CVD) áll fenn, vagy akiknél magas a kardiovaszkuláris esemény (CVD) kockázata, de még nem szenvednek szív- érrendszeri betegségben.

A bempedoesav-ezetimib önmagában vagy más alacsony sűrűségű lipoprotein-koleszterin (LDL-C) csökkentő terápiákkal kombinálva javallott diéta kiegészítéseként az LDL-C csökkentésére primer hiperlipidémiában szenvedő felnőtteknél, beleértve a heterozigóta familiáris hiperkoleszterinémiát (HeFH).

A bempedoesav mostantól más LDL-C-csökkentő terápiákkal kombinációban vagy önmagában is javallott az LDL-C csökkentésére primer hiperlipidémiában – így a HeFH-ben – szenvedő felnőtteknél olyan esetekben, amikor az LDL-C-csökkentő terápia egyidejű alkalmazása nem lehetséges.

Sheldon Koenig, az Esperion elnök-vezérigazgatója sajtóközleményében úgy nyilatkozott, hogy az Egyesült Államokban több mint 70 millió beteg számára lehet hasznos ez a terápia. Hangsúlyozta, hogy nagyon fontos, hogy a terápia primer prevencióban is javallt, és alkalmazása nem függ attól, hogy a beteg szed-e valamilyen sztatint.

A CV-kockázat csökkentésére és az LDL-C csökkentésére vonatkozó kibővített indikációk a CLEAR Outcomes vizsgálat tavaly a The New England Journal of Medicine https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2215024 című orvosi folyóiratban közzétett adatain alapultak. Mint arról korábban az otszonline is beszámolt https://otszonline.hu/cikk/lipidcsokkentes_elsodleges_prevencios_cellal , a közel 14 000, CVD-ben szenvedő vagy magas CVD-kockázatú betegen végzett vizsgálat megállapította, hogy a bempedoesav 21%-kal csökkentette az LDL-C-t, és 13%-kal csökkentette az összetett elsődleges végpontot (beleértve a CV halálozást, MI-t, stroke-ot vagy koszorúér-revaszkularizációt). A MI 23%-kal, a koszorúér-revaszkularizáció pedig 19%-kal csökkent.

A vényköteles szerek angol nyelvű teljes, frissített vényköteles tájékoztatója online az alábbi linkeken található

bempedoinsav https://pi.esperion.com/nexletol/nexletol-pi.pdf

bempedoinsav-ezimib https://pi.esperion.com/nexlizet/nexlizet-pi.pdf

Forrás: FDA

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.