hirdetés

Új lehetőség a húgyúti fertőzés kezelésében

Egerekkel végzett kutatások szerint a veleszületett immunitás aktiválása megakadályozza az E. coli baktériumok okozta húgyhólyag- és vesefertőzést.

hirdetés

Sok nő szenved visszatérő húgyúti fertőzésben, amelynek az Escherichia coli (E. coli) a leggyakoribb és legmakacsabb kórokozója. Mivel a szokásos antibiotikumos kezelés kedvez a rezisztens kórokozók kifejlődésének, amerikai kutatók újfajta terápiát tesztelnek, melyben az egerek veleszületett immunvédelmét stimulálják. A húgyhólyagba injektált hatóanyag serkenti a szervezet ellenanyag-termelését, ami megnehezíti az Escherichia coli(E. coli) baktériumok elszaporodását. A PLoS Pathogens-ben megjelent beszámoló szerint ez a kezelés antibiotikummal kombinálva jelentősen javíthatná a hólyag- és vesefertőzés terápiás sikereit.

Victor Nizet (University of California, San Diego) kutatócsapata jelenleg a hatóanyag módosításán dolgozik, hogy az tabletta formájában is alkalmazható legyen. Elsőként emberi húgyúti sejteken tesztelték az AKB-4924 nevű kísérleti anyagot, ami megakadályozza a HIF-1 alfa fehérjék gyors lebomlását. Amennyiben ez a fehérje nagy mennyiségben halmozódik fel a sejtekben, a természetes immunválasz során termelt ellenanyagok elpusztítják a kórokozókat. Az így kezelt sejtkultúrák ellenállóképesnek bizonyultak a további E. coli okozta húgyúti fertőzéssel szemben.

Az eredményeket állatkísérletek is megerősítették, a szer közvetlenül a húgyhólyagba juttatva megvédte az egereket az E. coli fertőzéstől. Ezzel szemben azok az egerek, melyeknél genetikai hiba miatt alig van HIF-1 alfa termelés, fogékonyabbak a fertőzésekre, és náluk az AKB-4924 kezelés sem vezet eredményre. Ez azt mutatja, hogy a HIF-1 alfa szabályozó fehérje fontos szerepet játszik a veleszületett immunvédelemben. A kísérletek szerint a hatóanyag még akkor is képes megakadályozni a baktériumok felszaporodását, ha csak hat órával a fertőzés után juttatják a hólyagba. Az antibakteriális hatás a húgyúti sejtek fokozott katelicidin, béta-defensin-2 és nitrogén-oxid (NO) termelésének tulajdonítható.

A kísérletek következő szakaszában azt kell megvizsgálni, hogy az állatkísérletek eredményei alkalmazhatóak-e komoly mellékhatások nélkül a humán terápiában. Az új kezelési mód elsősorban azoknak a betegeknek nyújthatna nagy segítséget, akik az állandó katéterviselés miatt jelentős fertőzésveszélynek vannak kitéve. 

 

Forrás: Wissenschaft aktuell

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.