hirdetés

Veleszületett rendellenességet okozhat az anya antidepresszívum szedése

Kanadai kutatók legújabb munkája szerint a terhesség első trimeszterében szedett antidepresszívumok megemelik a veleszületett rendellenességek, szívhibák kockázatát. 

hirdetés

A kanadai vizsgálat vezetője, Dr. Anick Bérard (Research Center, Centre Hospitalier Universitaire Sainte-Justine, Montreal, Kanada) és munkatársai megállapították, hogy a terhesség első trimeszterében szedett szelektív szerotonin visszavétel-gátló (SSRI) paroxetin 23%-kal emeli a veleszületett malformációk, és 28%-kal a jelentős szívhibák kockázatát. Bár a születési rendellenességek és szívhibák abszolút kockázata igen kicsiny, mégis érdemes felhívni a figyelmet arra, hogy a terhesség alatt milyen gyógyszerek szedése növelhetik a kockázatot.

A British Journal of Clinical Pharmacology-ban megjelent tanulmányban Bérard doktornő kijelentette, hogy az eddigi megfigyelések vegyes eredménnyel zárultak, de leginkább a kockázatok emelkedéséről szóltak, egyesek szignifikánsak voltak, mások nem. Ezért munkatársaival a 1966 és 2015 között megjelent, 21 értékelhető európai, amerikai, ausztrál, kanadai és izraeli vizsgálat metaanalízisét végezték el, melyek közül 4 volt esetkontrollos és 15 volt kohorsz vizsgálat. A betegcsoportok létszáma 534 és 949 504 személy között változott.

A paroxetin igen gyakran használatos SSRI típusú antidepresszívum, a terhes nők körében is. Az első trimeszterben paroxetint szedőknél 15 vizsgálat adatai szerint a jelentősebb kongenitális rendellenességek kockázata ( a rendellenességek típusától függetlenül) megnövekedett (OR: 1,23, 95%CI 1,10-1,38), és 18 vizsgálat szerint a jelentős kardiális malformációk kockázata is megnőtt (OR: 1,28, 95%CI 1,11-1,47), ezen belül is leginkább a bulbus cordis anomáliák és a szeptum zárási eltéréseinek kockázata (8 vizsgálat összeadott OR értéke: 1,42), a pitvari szeptumdefektus kockázata (4 vizsgálat szerint OR: 2,38), továbbá a jobb kamrai kiáramlási traktus defektusa (4 vizsgálat szerint OR: 2,29).

Dr. Bérard megjegyezte, hogy bár az egyes vizsgálatok kialakítása között jelentős különbségek voltak, de ezekkel nem lehet megmagyarázni a kockázatok emelkedését. Szerinte a paroxetin mellett észlelt eltérések "osztályhatások" vagyis minden SSRI-re jellemzőek, bár a kutatók nem ennek bizonyítását tartották szem előtt. A paroxetin az embriogenezisben, a szív fejlődésében, a központi idegrendszer és a vázrendszer kialakulásában fontos magzati szerotonin visszavételt is, így az SSRI típusú szerek ebben a kritikus fejlődési időszakban többszörös fejlődési rendellenességhez vezethetnek. „Mi itt csak a szív rendellenességeire koncentráltunk, de más veleszületett problémák is lehettek az SSRI-t szedő anyák gyermekeinél”- jelentette ki Dr. Bérard. A krónikus betegségekben (asztma, magas vérnyomás, 2-es típusú diabétesz és az általunk vizsgált szorongásos, vagy depressziós betegségekben) szenvedő nők is terveznek gyermeket. Mégis, a terhességek mintegy 50%-a váratlanul következik be, és az asszonyok csak a terhesség ötödik-hatodik hetében észlelik állapotukat, és ez alatt az idő alatt is folyamatosan szedték gyógyszereiket.

 Katherine L. Wisner (Northwestern University Feinberg School of Medicine, Chicago, Illinois) nem látja bizonyítottnak az SSRI szedés és a veleszületett rendellenességek közötti oki kapcsolatot. Szerinte a Bérard és munkatársai metaanalízise nem igazolja, hogy a paroxetin születési anomáliákat okozna. A metaanalízisben összegzett megfigyeléses vizsgálatok bár összefüggésekre utalnak, de nem bizonyítanak ok-okozati kapcsolatot. A metaanalízisek hasznosak, viszont nem alkalmasak végső következtetések levonására. A depresszión és annak gyógyszerein kívül még számos tényező (stressz, nem megfelelő étrend, elhízás, diabétesz, alkohol és egyéb szerek, stb.) befolyásolja egy terhesség végső kimenetelét. A kanadai adatoknak ellentmond (a metaanalízisben is szereplő) egy 2014-ben megjelent nagy vizsgálat is, mely szerint a Medicaid-ben nyilvántartott 949 504 terhes nő esetén a terhesség első trimeszterében szedett antidepresszívumok (sem a szertralin, sem a paroxetin) nem emelték számottevően a veleszületett szívhibák kockázatát (Huybrechts).

         

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News > Psychiatry

2. BJCP

3. The New England Journal of Medicine 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.