hirdetés

Újabb kullancscsípéssel terjedő megbetegedés Amerikában

A Heartland egy újonnan azonosított phlebovírus, a lone star kullancs (Amblyomma americanum) terjeszti.

hirdetés

Az amerikai Járványügyi és Megelőzési Központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) azt javasolja az egészségügyi szolgáltatóknak, hogy amennyiben olyan pácienssel találkoznak, akinek egyébként megmagyarázhatatlan láza, leukopéniája és trombocitopéniája van, az Ehrlichia és Anaplasma tesztjei pedig negatívak vagy a páciens nem reagált a doxycyclin kezelésre, akkor vegye fontolóra a Heartland vírus tesztet.

A Heartland egy újonnan azonosított phlebovírus amelyről úgy hiszik, hogy a Közép-Amerika és Észak-Amerika déli részén őshonos lone star kullancs terjeszti. A tudományos nevén Amblyomma americanum néven ismert vérszívó korábban arról híresült el, hogy csípését követően súlyos ételallergia alakulhat ki vörös húsokra.  

A CDC úgy definiálja a Heartland fertőzést, hogy 38 °C-nál nagyobb láz, leukopénia (fehérvérsejtek száma kisebb, mint 4500 sejt/mm3) és trombocitopénia, (<150,000/mm3), valószínűbb klinikai magyarázat nélkül.

Daniel M. Pastula és társai 6 új esetet írnak le a Morbidity and Mortality Weekly Reportban. Minden betegnek a vérében vagy szövetében találtak vírus RNS-t, vagy 4-szer magasabb volt a vírus ellenes antitest mennyisége. A betegeknek lázuk, fej- és izomfájdalmaik voltak, kimerültségre, étvágytalanságra és émelygésre panaszkodtak. A 6 esetből 4 kórházi kezelést igényelt, egy páciens pedig (akinek egyéb tárbetegségei is voltak) meghalt. Minden beteg korábban naponta több órát a szabadban töltött, (hobbi vagy munka miatt) és 5 beteg a 6-ból kullancscsípésről is beszámolt a betegség megjelenését megelőző 14 napon belül. Mivel jelenleg nincs vakcina vagy kezelés a Heartland vírus ellen, így a CDC erősen javasolja az élősködő-riasztók használatát, hosszú ruha viselését, a bokros és fás területek kerülését, illetve a kullancscsípés vizsgálatát kirándulás után. Az olyan kisegítő kezelések, mint az intravénás folyadékpótlás, illetve a lázcsillapítók segíthetnek enyhíteni a tüneteket. További vizsgálatokkal azt szeretnék kideríteni, hogy vajon mely kullancsfajok képesek még a betegséget hordozni, és hogy mely állatok állnak még kapcsolatban a betegséggel, Amerika más részein is fordultak-e elő megbetegedések.

 

Forrás: Daniel M. Pastula, George Turabelidze, Karen F. Yates,Timothy F. Jones,Amy J. Lambert,Amanda J. Panella, Olga I. Kosoy,Jason O. Velez, Marc Fischer,J. Erin Staples. Notes from the Field. Heartland Virus Disease — United States, 2012–2013 Morb Mortal Wkly Rep. 2014;63:270-271. Full text

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.