hirdetés

Újabb adatok a csokoládé szívvédő hatására

A csokoládé a legősibb gyógyszerek közé tartozik, de egy most közölt, holland vizsgálat fontos, új adatokkal szolgált a kedvező egészségügyi hatások magyarázatára. A fekete csokoládé gátolja az érelmeszesedést és megtartja az erek rugalmasságát.

hirdetés

Franz Messerli, a világhírü szívgyógyász néhány éve érdekes tanulmányt közölt arról, hogy a csokoládé kifejezetten jó hatással van a gondolkodási képességre és kimutatta: a világ országaiban a Nobel-díjasok száma és az adott ország lakóinak csokoládéfogyasztása között szoros kapcsolat fedezhető fel. Egy új holland vizsgálat eredményei azt jelzik, hogy a gondolkodás képességének alapvető feltétele, az agyi véráramlás épsége a csokoládé fogyasztásával jelentősen javítható.

A Wageningen Egyetem munkacsoportja, Diederick Esser vezetésével azt vizsgálta, hogy 45-70 éves és súlytöbblettel rendelkező férfiak ereinek állapota hogyan alakul az étcsokoládé fogyasztását követően. Mivel a csokoládé gyógyhatását elsősorban a benne lévő flavanoloknak tulajdonítják, azt is vizsgálták, hogy flavanol hozzáadásával a csokoládé erekre gyakorolt kedvező hatása növelhető-e. A több lépésben szervezett, randomizált, kettős-vak vizsgálat eredményeit a Federation of American Societies for Experimental Biology szakfolyóiratának márciusi száma, a FASEB Journal közölte.  

Az első megfigyelésben 29 résztvevő napi 70 g csokoládét evett, legalább egy hétig. A kettős-vak elrendezés szerint valamelyik napon a csokoládé hozzáadott flavanolt is tartalmazott. Az eredmények arról tanúskodtak, hogy mindkét fajta csokoládé csökkentette az aorta centrális nyomást, de az endotél funkciót jelző, véráramlás-közvetítette értágulat nem változott.

A hematokrit, trombocita-szám és a fehérvérsejtek száma két órán belül megemelkedett, az egyéb laboratóriumi paraméterek változása ugyan kis mértékű volt, de ezek kedvezőbb aterogén helyzetnek feleltek meg. Az inzulin szint mindkét csokoládé esetén növekedett, de a sok flavanolt tartalmazó változat után nagyobb mértékben.

Ugyanez a 29 vizsgálati alany és a hozzájuk csatlakozó további 15 személy négy héten keresztül kapta a csokoládét, majd négy hetes kimosási időszak után az ellenkező készítményt. A háttér flavanol fogyasztás ellensúlyozására, bizonyos étrendi módosítások is történtek.

A négyhetes csokoládéevés az áramlás-fokozta értágulatot növelte, míg az aorta nyomás arányosan csökkent. A kimosási időszakban mindkét változás megszűnt, a paraméterek a csokoládé terhelés előtti értékekkel egyeztek meg. A szerzők fölhívják a figyelmet arra, hogy az irodalom szerint az áramlás-fokozta értágulat egy százalékos emelkedése a szív-és érrendszeri események átlagosan 13 %-os szignifikáns csökkenését eredményezi.

Azt is kiemelik, hogy a keringő fehérvérsejtek száma csökkent, ami a gyulladásos jelenségek mérséklődését jelzi, és ez az érelmeszedés kifejlődése szempontjából kedvező.  A csokoládé a különböző fehérvérsejtek felszinén megjelenő fehérjék, például a monocitákon kimutatható CD62L kifejeződését is gátolja, ezek jelenléte az endotélen az érelmeszesedés folyamatának kezdetére utal.

A tanulmány összefoglalójában szerepel, hogy flavanol hozzáadásával a csokoládé szív-és érvédő hatását igazoló laboratóriumi paraméterek nem válnak még kedvezőbb tulajdonságúvá. A fekete csokoládé szívet és érrendszert segítő, tudományos eredményekkel is igazolt hatását viszont érdemes kihasználni.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.