hirdetés

Új hatóanyagkombináció antibiotikum rezisztencia ellen

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) javasolta a törzskönyvi engedély megadását a multirezisztens bakteriális fertőzések kezelésére alkalmas Zavicefta (ceftazidim/avibactam, AstraZeneca AB) nevű készítmény számára az Európai Unió területén.

hirdetés

Az utóbbi években egyre nagyobb problémát jelent azoknak a pácienseknek a kezelése, akiket antibiotikum rezisztens baktériumok fertőztek meg. Becslések szerint 25 ezer ember hal meg az Európai Unióban ilyen fertőzések következtében.

A Zavicefta az új béta-laktamáz inhibitor avibactam és a harmadik generációs cefalosporin ceftazidim fix dózisú kombinációja. Ez utóbbi hatóanyag már elfogadott az EU-ban. A leggyakrabban Gram-negatív baktériumoknál kialakuló cefalosporin - és carbapenem rezisztencia egy újkeletű probléma. A béta-laktamázok (a béta-laktám típusú antibiotikumokat lebontó enzimek) termelése következtében a baktériumok képesek ellenállni a béta-laktám antibiotikum kezelésnek. Az avibactam gátolja a béta-laktamázokat, ezáltal a ceftazidim-rezisztens patogének újra érzékennyé válnak a ceftazidimre. Az avibactam számos karbapenem-rezisztens Enterobacteriaceae törzs ellen is hatékony. Ez azért különösen fontos, mert jelenleg kevés terápiás lehetőséggel rendelkezünk az ellenálló törzsek okozta fertőzések kezelésében.

A Zavicefta felnőtt betegek hasi, húgyúti fertőzéseinek vagy kórházi tartózkodás során szerzett tüdőgyulladásának kezelésére szolgál. Bizonyos Gram-negatív baktériumok által okozott fertőzésekben szintén javasolt az alkalmazása, amikor egyéb lehetőség alig van vagy egyáltalán nincs a fertőzés leküzdésére.

A Zavicefta hatékonyságát hasi, húgyúti fertőzésekben vagy kórházi eredetű tüdőgyulladás esetén klinikai vizsgálatokban bizonyították, amely alapján indokolt az engedélyezése ezekben az indikációkban. A Committee for Medicinal Products for Human use (CHMP) véleménye szerint előnyös a páciensek számára a Zavicefta kezelés Gram-negatív baktérium okozta fertőzések esetén is, amikor egyéb terápiás lehetőségek korlátozottan vagy nem állnak rendelkezésre a fertőzés leküzdésére. A korlátozott mennyiségű klinikai adatok alapján az alkalmazási előiratban engedélyezték a felhasználását ebben az esetben is.

2013 novemberében az EMA elfogadott egy ajánlást, amely rugalmas megközelítést tesz lehetővé az emberi felhasználásra szánt antibiotikumok fejlesztésében és a multirezisztens patogének elleni küzdelemben. Ennek egyik eredménye a Zavicefta engedélyezése.

Az EMA a rugalmas szabályozói környezet létrehozásával kívánja stimulálni az európai és globális erőfeszítéseket, amelyek elősegítik az új antibiotikumok kifejlesztését az antibiotikum rezisztencia leküzdése érdekében. Az Ügynökség munkájába beletartozik az antibiotikumok adatainak gyűjtése a szabályozás és kutatás irányításához, valamint a felelősségteljes felhasználás propagálása.

Az engedélyezési véleményt a CHMP 2016. áprilisi ülésén hozta meg. Ez egy köztes lépés, mielőtt a készítmény elérhetővé válna a páciensek számára. A vélemény felterjesztésre kerül az Európai Tanács elé, amely meghozza a döntést az EU-s forgalomba hozatal engedélyezéséről.

 

Forrás: EMA

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.