hirdetés

Sűrű terhességekben gyakoribb a koraszülés

A nőknek hosszabban kellene kivárniuk az egyes terhességek között, mivel egy friss kutatás szerint a rövidebb idő után vállalt újabb terhesség  egyes esetekben fokozhatja a koraszülés kockázatát.

hirdetés

Az ohiói születési regiszter adatai alapján készült felmérés eredményeit a BJOG: An International Journal of Obstetrics and Gynaecology című szülészeti szaklapban tették közzé.

A CDC (Centers for Disease Control and Prevention) szerint a 37. terhességi hét előtt bekövetkező szülések azért veszélyesek, mert a terhesség utolsó heteiben a magzatban még jelentős fejlődési és érési folyamatok zajlanak, ezért a koraszülötteknél nagyobb az esély az egész életre kiható egészségi problémák például intellektuális zavar, cerebrális bénulás, légzési vagy látási problémák, halláscsökkenés vagy táplálási és emésztési nehézségek előfordulására.

A szerzők azt vizsgálták, hogy a terhességek közötti intervallum (IPI, inter-pregnancy interval) miként befolyásolja a rákövetkező terhesség hosszát: Olyan nők 454 716 élve születésének adatait elemezték, akik egy 6 éves időszakon belül kétszer vagy annál többször adtak életet gyermeknek.

A nőket két csoportba sorolták: az egyikben az IPI 12 hónapnál rövidebb volt, míg a másikban 12 és 18 hónap közé esett. A terhességük hosszára vonatkozó adatokat olyan anyák terhesség hosszával hasonlították össze, akik esetén az IPI „optimálisnak” volt tekinthető, azaz meghaladta a 18 hónapot.

Azt találták, hogy rövidebb IPI esetén összességében nagyobb volt a 39. terhességi hét meginduló szülés esélye, mint azoknál, akiknél az IPI optimális, azaz 18 hónapnál hosszabb volt. Részletesebben: 12 hónapnál rövidebb IPI-t követően a szülések 53,3 százaléka történt a 39. hét előtt, míg optimális IPI esetén ennek aránya mindössze 37,5 százalék volt. Rövid IPI után ritkábban − 16,9 százalékban − fordult elő, hogy a terhesség még a 40. hét után is fennállt, mint normális IPI esetén (23,1 százalék). A koraszülések (37. terhességi hét előtti szülések) aránya nagyobb volt abban a csoportban, ahol rövidebb idő telt el az előző terhesség óta. Az optimális IPI-hez viszonyítva ebben a csoportban több mint kétszeres volt a koraszülések előfordulása.

Az eredményeket kommentálva az egyik szerző, Emily DeFranco megjegyzi: „Az egyes terhességek közötti rövid intervallum a koraszülések ismert kockázati tényezője, a mostani kutatás azonban azt jelezte, hogy az előzőt gyorsan követő újabb terhesség időtartama összességében is rövidebb. A most kapott eredmények kihatással lehetnek a klinikai gyakorlatra is. Csökkenthetjük a koraszülések számát, ha felvilágosítjuk a nőket arról, mennyire fontos kellő ideig várni két terhesség között, különösen olyan nők esteében, akiknél más okból egyébként is fokozott a koraszülés kockázata.”

A vizsgálat részeként a szerzők az egyes etnikai csoportok közötti különbségeket is elemezték, és azt találták, hogy az afroamerikai csoportban átlagosan rövidebb az IPI, mint más etnikai csoportokban. Tizenkét hónapnál rövidebb IPI esetén a feketék között 26,4 százalék volt a koraszülések aránya, míg más etnikai csoportokban 8,7 százalék. De a fekete bőrű anyák még akkor is veszélyeztetettebbek a koraszülések szempontjából, ha kivárják az optimális időtartamot két terhesség között. A szerzők ebből arra következtetnek, hogy az anya etnikai hovatartozása az optimális szülési intervallumtól függetlenül is a koraszülés prediktorának tekinthető. A most közzétett populációs vizsgálat ismételten megerősíti, hogy két terhesség között célszerű legalább 18 hónapot várni, és ez különösen azoknál a fiatalabb nőknél fontos, akiknél a koraszülés egyéb kockázati tényezői is fennállnak.”

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.