hirdetés

Stroke-ot utánzó Lyme-kór

Egy átbulizott éjszaka reggelén kórházba szállított 16 éves igen erős fejfájása, zavartsága jobb oldali arcfelének és jobb karjának bénulása, beszédzavarai stroke-ot feltételeztek. Mivel 16 éves korban a stroke extrémen ritka, más okot is kerestek a háttérben, így találtak rá a Lyme-kórra.

hirdetés

A Lyme-kórt a Kullancsok bélcsatornájában felszaporodó, a spirochaetákhoz tartozó Borrelia burgdorferi nevű baktérium okozza. A baktériumok a kullancscsípés és vérszívás során – vagy éppen a kullancs helytelen eltávolítása (összenyomása) miatt bekerülhetnek az emberi szervezetbe, és ott szétterjedve egymástól jelentősen eltérő tüneteket okozhatnak (erythema migrans, akrodermatitisz, ízületi panaszok, kardiovaszkuláris tünetek, neurológiai elváltozások: arcideg bénulás, perifériás neuropátia, stb.). A Borrelia baktériumok bizonyos rezervoir-állatokban (egyes rágcsálókban, madarakban) folyamatosan fenn is maradhatnak.

Ha endémiás területen vagyunk, és ismerjük a csípést, ráadásul erythema migrans (a kullancscsípés körül kialakuló jellegzetes, növekvő, ovális alakú bőrpír) jelen van, akkor klinikailag elég könnyen (bár a kisebb bőrelváltozás esetén még a nagy gyakorlattal rendelkező szakemberek sem egyértelműen) diagnosztizálható a betegség, de bonyolultabb esetekben már szerológiai igazolás szükséges. Több olyan eset is ismeretes, amikor a tévesen „krónikus Lyme-kór”-nak nevezett nem specifikus tünetek mögött daganatos betegség húzódott meg. Lyme-kór okozta karditiszt, sőt a hirtelen szívhalált is leírták már. A Lyme-kór kezelésére különböző antibiotikumokat használnak a penicillintől a doxiciklinig.

Az Annals of Emergency Medicine-ben 2015. február 25.-én online megjelent közlemény szerint egy tinédzser korú fiatalnál hirtelen fellépő isémiás stroke-nak látszó kórkép alakult ki, ami végül Borrelia burgdorferi fertőzésnek bizonyult. A gyors és korrekt diagnózisnak köszönhetően a fiatalnak nem adtak be fölöslegesen veszélyes trombolitikus gyógyszert. Dr. Arseny A. Sokolov (Centre Hospitalier Universitaire Vaudois, Lausanne, Svájc), a közlemény első szerzője szerint egy éjszakai diszkózás utáni reggelen szállítottak be a kórházba egy 16 éves lányt, akinél akut módon megjelenő igen erős fejfájás és zavartság jelentkezett. Mivel arcának jobb oldala és a karja is megbénult, ráadásul beszédzavarai is voltak, sürgősségi ellátásra, és esetleges trombolízisre helikopterrel szállították egy központi kórházba. A tünetek stroke-ot feltételeztek: a jobb oldali arc- és felső végtagi bénulás, a beszédzavar, az értelmi zavarok mind stroke-ra mutattak, ezért trombolízist fontolgattak. Viszont 16 éves korban a stroke extrémen ritka, ezért más okot is kerestek a háttérben, így találtak rá a Lyme-kórra.

A kezdeti tünetek után 3 órával a hemiparézis oldódott, de a beteg továbbra is zavart, nyugtalan és agresszív volt. Bár beszédzavara volt, de meningizmus nem volt észlelhető. A motoros és szenzoros kiesések megoldódtak, a reflexek és egyéb ideggyógyászati jellemzők normálisak voltak. A fennálló beszédzavar típusa transzkortikális szenzoros afáziára utalt. Bár a jobb oldali arc- és felsővégtagi gyengeséget nem tudták lokalizálni, de a nyelvi és motoros zavarok fokális bal parietotemporális érintettségre utaltak. Az isémiás stroke-ot és a görcsrohamokat nem okozó status epilepticust kellett elsőre kizárni. A fiatal beteg a trombolitikus kezelésnek a felnőtt betegekre vonatkozó európai 4-5 órás „ablakában” volt még, bár gyermekek/fiatalok esetén még nincs határozott álláspont e kérdésben. A gyógyszeres (drogos) mérgezést és a pszichológiai eredetet is meg kellett fontolni, bár ezek kizárhatók voltak a beteg kórházba kerülése előtti 16 órájának ismeretében.  Koponya CT-n agyi lézió, vérzés, vaszkulitis, sinus venosus trombózis nem volt látható, de agyi diffúz hiperperfúzió és a bal temporoparietális junkció foltos perfúziója volt észlelhető, ezek alapján a trombolitikus kezelés lehetőségét elvetették. A status epilepticust EEG-vel, a drog- és egyéb mérgezéseket toxikológiai vizsgálatokkal kizárták. Lumbál-punkcióval emelkedett leukocita-szintet (45% neutrofil), emelkedett fehérjét és laktátot találtak csökkent glukóz érték mellett. Ez a bakteriális meningitis diagnózisát igazolta, mely miatt i.v. ceftriaxont, amoxicillin/klavulonát és aciclovir kezelést kezdtek, melyre szinte azonnal javulás következett be. A tünetek 24 órán belül oldódtak, csak némi amnézia maradt. Immunvizsgálattal a vérből B. burgdorferi IgG, IgM, és C6 Lyme immunglobulin pozitivitás igazolódott, a liquorból szintén, az intratekális antitest index 7,1 volt – a normál 1,5-el szemben. A liquor CXCL 13 kemokin értéke kb. a normál kétszerese volt.

Annak ellenére, hogy a beteg nem számolt be kullancs-csípésről, az esetet akut neuroborreliozisnak tartják. 4 hetes ceftriaxon kezelés után a fiatal lány kifogástalan klinikai állapotba került. Szerzők kiemelték a lumbál-punkció és az empirikus módon, azonnal bevezetett antimikróbás kezelés fontosságát.     

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News

2. Annals of Emergency Medicine 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.