hirdetés

Protonpumpa gátlók és vesekárosodás

Két népesség alapú vizsgálat adatainak összevetése alapján a protonpumpa gátló gyógyszerek  használata a krónikus vesebetegség fokozott kockázatával jár. 

hirdetés

Dr. Banjamin Lazarus (Baltimore, Maryland, és Brisbane, Australia) és munkatársai JAMA Internal Medicine-ban 2016. január 11.-én online megjelent tanulmánya megfigyeléses vizsgálaton alapul, így nem bizonyítja az ok-okozati összefüggést, de felhívja a figyelmet arra, hogy milyen káros következményei lehetnek a becslések szerint 70%-ban nem megfelelő indikációk alapján szedett protonpumpa gátló gyógyszereknek(PPI-knek). A dolgozat szerzői szerint a protonpumpa gátlók használata az utóbbi időben egyre nagyobb arányú, és - legalábbis részben - ez okozhatja a krónikus vesebetegség (CKD) prevalenciájának az ismert CKD kockázati faktorok (diabetes mellitus, hipertónia) alapján várhatónál meredekebb emelkedését.

Az Atherosclerosis Risk in Communities (ARIC) vizsgálatban a krónikus vesebetegségek előfordulásának gyakoriságát figyelték a PPI-ket szedők és a PPI-ket nem szedő 10 482 beteg  átlagosan 13,9 éves követésével. A vizsgálat (1996-1999-es) indulásakor a betegek 3,1%-a (322 személy) szedett PPI-t, míg a végső értékelés idején, 2011-ben már több mint 25%-uk szedett valamilyen protonpumpa gátlót. Az összehasonlításul a Geisinger Health System (Pennsylvania) adatai  szolgáltak: 248 751 fő 6,2 éves követése, ahol a kiinduláskor a bevont népesség 6,8%-a (16 900 személy) szedett valamilyen PPI-t (az összes személy 6,8%-a). Mindkét analízisből kizárták azokat, akikben a kiindulási eGFR 60 ml/perc alatt volt (1,73 m³ testfelülettel számolva), vagy nem állt rendelkezésre eGFR adat. Mindkét vizsgálatban a PPI-t szedők között több volt a fehérbőrű, a kövér, és a vérnyomás-csökkentőket (is) szedő beteg. A kockázati arányokat a résztvevők demográfiai, szocioökonómiai helyzete, és különböző klinikai adatok szerint igazították.

Az ARICS vizsgálatban a kiinduláskor is PPI-t szedők csoportjában 14,2/1000 személy-év CKD alakult ki (56 beteg) a hosszú követési idő alatt, míg a kiinduláskor PPI-t nem szedőknél ez az érték 10,7 CKD/1000 személy-évnek adódott (1382 beteg). A demográfiai, szocioekonómiai, stb. adatokhoz való igazítás után a kiinduláskor is PPI-t használóknál a CKD kialakulásának esélye 1,5 (HR: 1,50, 95%CI 1,14-1,96, p=0,003). A CKD kialakulásának abszolút kockázata a 322, kiinduláskor is PPI-t használók esetén 11,8%, míg a nem használóknál 8,5%. Ehhez hasonlóan a Geisinger kohorszban a kiinduláskor 16 900 személy szedett PPI-t, 1921 CKD alakult ki (20,1/1000 személy-év), míg a 231 851 nem szedőknél 28 226 eset jelent meg (18,3/1000 személy-év). Igazítás után a HR 1,17-nek felelt meg (95%CI 1,12-1,23, p<0,001). A CKD 10 éves abszolút kockázata a használóknál 15,6%, a nem használóknál 13,9% volt.

Mivel a CKD-t gyakran akut vesekárosodás (AKI) előzi meg, vizsgálták ezt az összefüggést is. Az ARIC-ban a PPI-t szedőknél az AKI kockázata 1,64-szer nagyobb volt (P<0,001), a nem szedőkhöz képest, a másik kohorszban ez az érték 1,31 volt (P<0,001). A PPI dózisa is számított: a napi 2 adagot szedőknél nagyobb volt a kockázat, mint a napi 1 adag mellett.

A szerzők szerint a kockázat emelkedése a PPI-kkel volt összefüggésben, mert a reflux-betegség miatt hisztamin H2-receptor antagonistákat szedőknél nem jelentkezett.

A szerkesztőségi közleményben Dr. Schoenfeld és Dr. Grady (University of California, San Francisco) arra bíztatják a klinikusokat, hogy a PPI-k felírása előtt előbb életmód változtatást javasoljanak a betegnek illetve kíséreljék meg hisztamin H2 receptor antagonisták adását. Számos estben ugyanis a betegek ok nélkül, gyakran múló gyomorégés miatt szednek protonpumpa-gátlókat. A PPI-khez kapcsolódva leírtak akut interstitiális nephritist, hipomagnezémiát, Clostridium difficile fertőzést, pneumoniát, oszteoporotikus frakturákat is. A mellékhatások szaporodására az ilyen jó minőségű megfigyeléses vizsgálatok is felhívják a figyelmet.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News

2. JAMA Internal Medicine

3. JAMA Internal Medicine

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.