hirdetés

Nők aknéjának kezelése hormonális fogamzásgátlóval

Bát az antibiotikumok gyorsabban csökkentik az aknés panaszokat, hosszú távon, fél év múltán már az orális fogamzásgátlók is megfelelő javulást hoznak ezért talán alternatívaként történő alkalmazásukat is fontolóra lehetne venni aknés nőbetegek esetén.

 

hirdetés

Az akne vulgaris, vagy egyszerűen csak akne igen gyakori bőrelváltozás, jellemzői a seborrheás megjelenés, a comedók, a papulák, a csomók és a pattanások. Világszerte mintegy 650 millió embert érint, serdülő korban a fejlett világ tizenéveseinek 80-90%-ának okoz problémát, de ritkább esetben még akár 20-30-40 éves korra sem szűnik meg a betegség. Az örökölt tényezőkön kívül a tesztoszteron túlsúlyba kerülése – és egyéb hormonális faktorok - okozzák (hasonló következik be terhességben is), de az anabolikus szteroidoknak ugyanez a hatása. Súlyosabb esetben számos gyulladásos akne jelenik meg a bőr pilo-sebaceus területein, az arcon, a mellkas felsőbb részein, a háton. Kezelése sokrétű: először is a táplálkozáson és az életmódon kell változtatni: kevesebb szénhidrátot (cukrot, csokoládét) és kevesebb (hormon-tartalmú) tejet, tejterméket kell fogyasztani, sportolni és napozni kell, továbbá elengedhetetlen a sűrű tisztálkodás. Gyógyszeresen a helyileg alkalmazott szalicilsav, a benzoilperoxid, a retinoidok, az antiseborrheás hatóanyagok, a nikotinamid, a keratolitikus szappanok, szisztémásan pedig az antibiotikumok (erythromycin, clindamycin, tetracyclinek, metronidazol) és a hormonális beavatkozások jönnek szóba.

Egy 2014 nyarán megjelent közlemény metaanalízise szerint az orális fogamzásgátlók hónapokig tartó adagolása ugyanolyan eredménnyel szünteti meg az aknés panaszokat, mint az antibiotikumok – mely utóbbiak szedése sok hónapon keresztül nem túl ajánlatos.

Amerikai szerzők a témakörben megjelent 226 közlemény közül 32 randomizált kontrollált vizsgálatot találtak megfelelőnek és ezeket elemezték. Három és hat hónapnál összehasonlították az antibiotikumokkal és az orális fogamzásgátlókkal kezelt nőbetegek gyulladásos, nem gyulladásos akne-lézióinak alakulását, valamint az összes lézió alakulását. A metaanalízist a Preferred Reporting Items for Systematic Reviews and Meta-Analyses alapján, valamint a Cochrane Collaboration irányelvei szerint végezték. A két kezelés hatása gyakorlatilag mindenben megegyezett, de a harmadik hónapnál az antibiotikumok százalékosan jobban csökkentették az összes léziók számát, ugyanakkor a hosszú antibiotikus kezelés a rezisztencia kialakulása miatt nem túl szerencsés. Három hónapnál a következő eredményeket látták: az orális antibiotikus kezelésre az összes gyulladásos lézió 53,2%-al, orális fogamzásgátló kezelésre 35,6%al, és placebo adásával 26,4%-al csökkent. A hatodik hónapban orális antibiotikumokra a gyulladásos léziók száma 57,9%-al, orális fogamzásgátlókra 61,9%-al, placebo kezeléssel 34,2%-al csökkent. A nem gyulladásos léziók a következőképpen alakultak 3 hónapnál: orális antibiotikus kezelésre 41,9%-al, orális fogamzásgátlókra 32,6%-al, és placebora 17,1%-al csökkentek, míg a hat hónapos ellenőrzésnél az orális antibiotikumokat szedőknél 56,4%-al, az orális fogamzásgátlót szedőknél 49,1%-al, és a placebo kezelteknél 23,4%-al csökkentek.  Ha az összes lézió javulását vesszük figyelembe, akkor a három hónapos ellenőrzésnél az orális antibiotikumokat szedőknél 48,0%-os, az orális fogamzásgátlókat szedőknél 37,3%-os, és a placebosoknál 24,5%-os javulást lehetett mérni. Ugyanaz hat hónapnál a következőképpen alakult: az orális antibiotikum szedőknél 52,8%-al, az orális fogamzásgátlókat szedőknél 55,0%-al, a placebot szedőknél 28,6%-al csökkent az összes léziók aránya.

A szerzők azt is megjegyzik, hogy az általuk analizált antibiotikus vizsgálatokban nemcsak nők, hanem férfiak is szerepeltek, tehát az egyedül nőbetegeket kezelő fogamzásgátlós vizsgálatokkal való összehasonlítás nem teljesen korrekt.

A vizsgálatban nem érintett Dr. Kelly H. Tyler, az Ohio State University (Columbus, Ohio) szerint is idő kell az orális fogamzásgátlók hatásához, hiszen az antibiotikumoktól eltérő mechanizmussal működnek. Az antibiotikumok gátolják a gyulladást, míg a hormonális fogamzásgátlók csökkentik a szabad, vagy keringő androgének szintjét, miáltal mérséklődik a pórusokat elzáró faggyú termelődése, ezáltal az akne csak lassabban, de fokozatosan javul. Mivel a hosszú antibiotikus kezelés a rezisztencia kialakulása miatt nem túl szerencsés, az antibiotikus rezisztencia kifejlődésének csökkentése érdekében a hormonális fogamzásgátlás jó alternatíva nőbetegek acne vulgaris betegségében, megfontolandó tehát, hogy esetleg a bőrgyógyászok is felírhassák betegeiknek.

 

Írásunk a következő közlemények alapján készült: 

1. Reuters Health Information

2. Journal of the American Academy of Dermatology

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.