hirdetés

Magzati kromoszóma rendellenességek szűrése Szegeden is

A Szegedi Tudományegyetem Szent Györgyi Albert Klinikai Központja és az UNI-Med Kft. bevezette Magyarországon a várandósok genetikai vizsgálatára szolgáló Veracity genetikai tesztvizsgálatot.

hirdetés

A Veracity teszt alkalmazásával a leggyakoribb magzati kromoszóma rendellenességek hatékonyan szűrhetőek anyai könyökvénából vett vérből is, azaz egy hagyományos vérvétellel. A teszt előnye a hasfali szúrással történő mintavétellel szemben, hogy részint jóval kisebb megterhelést jelent a várandós kismama számára és nem jár vetélési kockázattal.

A Veracity teszttel már a terhesség korai szakaszában közel 100%-os biztonsággal feltárhatók a magzati a 21-es, 18-as, 13-as és a nemi kromoszómák (X és Y kromoszómák) esetleges rendellenességei. A Veracity teszt segítségével az anyai perifériás vérből nyert vérmintából az alábbi magzati kromoszóma rendellenességek kimutatására van lehetőség: Down-szindróma; Patau-szindróma; Edwards-szindróma; X nemi kromoszóma-rendellenesség; Y nemi kromoszóma-rendellenesség. Mindemellett a magzat nemének kimutatása, illetve a szűrést követő genetikai tanácsadás is a szolgáltatás része.

A Veracity teszt igen megbízható, Down-kór esetében a Veracity teszt specificitása 99%, szenzitivitása 99%; az Edwards-szindróma esetében specificitása 99%, szenzitivitása 94%; a Patau-szindróma esetében specificitása 99%, szenzitivitása 99%; a magzati nem meghatározása 600 dokumentált esetben 600 alkalommal 100%-os pontossággal történt.

A teszt eredménye viszonylag gyorsan, az anyai vérmintának a vizsgáló központba érkezésétől számított 10 napon belül elérhető (a hasfali szúrást igénylő genetikai vizsgálatok esetén az eredményre 2-3 hetet kell várni).

A Veracity teszt az anyai vérben található szabad DNS-szakaszok elemzését végzi el, és így képes hatékonyan kiszűrni a magzat leggyakoribb genetikai rendellenességeit. A módszer megbízhatóságának alapját egy ún. újgenerációs szekvenáló rendszer biztosítja.

A Veracity tesztet a NIPD Genetics szabadalmaztatott eljárása, a vizsgálat elvégzése a NIPD Genetics akkreditált, minőségbiztosított, központi laboratóriumában, Cipruson történik az SZTE SZAKK Orvosi Genetikai Intézet közreműködésével. A teszt megfelel az Európai Unió által előírt standardoknak.

A mostantól elérhető vizsgálat térítéses (ára: 190 000 Ft), az elvégzésével kapcsolatos szervezési, logisztikai feladatok ellátását a térítéses betegellátást szervező és ellátó egyetemi tulajdonú cég, az UNI-Med Szeged Egészségügyi Szolgáltató Kft. végzi. A teszt ismertségének növelését modern honlap (www.veracity.hu), Facebook-oldal, online és offline kampány is támogatja.

 

Forrás: Sajtóközlemény, www.veracity.hu

Dr. N. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.