hirdetés

Lemierre- szindróma: ritka, de életveszélyes

A klinikai tüneteket egy akut felső-légúti fertőzést követő szeptikus embólia előzi meg. Ez az antibiotikumok korában ritka betegségnek számít, ugyanakkor az elmúlt évtizedben előfordulása egyre gyakoribb.

hirdetés

A Lemierre-szindróma egy klinikai és radiológiai bizonyítékkal alátámasztott, a vena jugularis interna szeptikus thrombophlebitiszével és bakteriémiával járó megbetegedés. A bakteriémiát elsősorban az anaerob Fusobacterium necrophorum (ritkábban más Fusobacterium faj) okozza. Lemierre-szindróma gyanítható azon fiatal, immunkompetens, egészséges páciensek esetében, akiknél elhúzódó torokgyulladásos tünetek után szeptikémia és légzési elégtelenséggel járó tüdőgyulladás jelentkezik. A nyak oldalában jelentkező fájdalom is gyakori jelenség. A diagnózist a vena jugularis interna thromboplebitisének kimutatása és az anaerob baktérium vérmintából történő sikeres tenyésztése erősítik meg. A terápia: hosszantartó antibiotikum és antikoaguláns. A diagnózis felállításához nélkülözhetetlen a nyaki  ultrahang és CT képek tipikus jellemzőinek felismerése, valamint a vérben az anaerob kórokozók izolálása.

Hadjinicolaou és Philippou a Case Reports in Medicine-ben megjelent esettanulmányukban egy korábban egészséges, immunkompetens, 23 éves kaukázusi férfi történetét ismertetik. A beteg általános rossz közérzetre és egy hete kezdődő, egyre rosszabbodó torokfájásra panaszkodva jelentkezett a sürgősségi osztályon. Vírusos fertőzést feltételezve a páciens kezdetben figyelmen kívül hagyta a torokfájást, egészen addig, míg egy hét leforgása alatt igen komollyá vált a fájdalom. További tünetei: alacsony láz, nehézlégzés, belégzéskor jelentkező mellkasi fájdalom. Nem tapasztalt gyomorpanaszokat, sem fejfájást, fényérzékenységet, nyakmerevséget, kiütéseket, vagy vérköpést. A beteg állítása szerint nem dohányzik, nem fogyaszt alkoholt, nem használ tiltott drogokat, és nem utazott el mostanában. Nem volt megállapítható potenciális foglalkozási ártalom. A folyadékpótlás ellenére fellépő tartós hipotenzió miatt a pácienst átszállították az intenzív osztályra és folytatták a beteg felvételekor megkezdett intravénás, szélesspektrumú antibiotikumkúrát (benzilpenicillin és klaritromicin). A CT és ultrahang vizsgálatokat követően Lemierre-szindrómát feltételeztek. Ennek következtében metronidazollal bővítették ki az antibiotikumkezelést. Véralvadásgátlásra pedig alacsony molekulasúlyú heparint kapott, terápiás dózisban, a fertőző betegségek kezelésének irányelvei szerint. Mindezek után a páciens állapota fokozatosan javulásnak indult, és húsz, kórházban töltött nap után hazaengedték, az antibiotikum kúra további 6 hétig történő folytatásával.

A Fusobacterium necrophorum és a Fusobacterium nucleatum az a két baktériumtörzs, melyeket ezen megbetegedéssel leggyakrabban összefüggésbe hoznak, ugyanakkor más baktériumok is okozhatják, úgymint Streptococcus, Bacteroides, Peptostreptococcus, és Eikenella. Lipopoliszacharid endotoxint, hemagglutinint, leukocidint, és hemolizint termelnek. Különösképp a hemagglutinin jelenléte okozza a betegség fulmináns természetét, fokozva a vérlemezke-aggregációt és a szeptikus trombusképződést. A diagnózis tehát a radiológiai eredmények kombinációján, valamint a lázzal járó pharyngotonsillitisen, nyaki nyirokcsomó-duzzanaton, nyakmerevségen, és az anaerob baktérium vérmintán történő tenyészésén alapszik. A szükség szerinti sebészeti drain, a kombinált agresszív antimikróbás terápia, intravénásan beadott penicillinnel és metrodinazollal, egy olyan terápiás választás, mely csökkentette a Lemierre-szindróma halálozási rátáját. A véralvadásgátlás gyakori kiegészítője az antiobiotikumkezelésnek, többnyire kiterjedt trombózisos eseteknél, bár sem a véralvadásgátlók rutinszerű használata ellen, sem mellett nincs egyértelmű bizonyíték.

 

Forrás: Case Reports in Medicine

 

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.