hirdetés

Jobb egycsapásra felhagyni a dohányzással

A dohányzás azonnali abbahagyása esetén kisebb a visszaszokás esélye, mintha a dohányos a fokozatosan, egyre kevesebb cigaretta elszívásával válik meg a nikotintól.

hirdetés

Egy új vizsgálat megfigyelései szerint azok, akik egyik pillanatról a másikra hagyják abba a dohányzást, nagyobb arányban maradnak absztinensek 4 hét, illetve 6 hónap múltán is, mint azok, akik fokozatosan leszoknak le a cigarettáról. Az eredményeket Dr. Nicola Lindson-Hawley (University of Oxford, Egyesült Királyság) munkacsoportja az Annals of Internal Medicine folyóiratban jelentették meg 2016. március 15.-én.

A  kutatók szerint bár a fokozatos leszokás révén valószínűleg több ember képes megválni szenvedélyétől, de a dohányzás hirtelen abbahagyása hatásosabb módszernek tűnik. Vizsgálatukhoz 31 rendelőből találomra kiválasztottak 355 olyan személyt, akik egyik pillanatról a másikra hagytak fel a dohányzással, és 342 olyan személyt, akik fokozatosan kívántak leszokni. A fokozatosan leszokók az első héten 50%-kal, a második héten további 25%-kal csökkentették az adagot. Mindkét csoport betegei az orvosi rendelőkben dolgozó nővérektől kaptak támogatást, és mindkét csoportban nikotin-tapaszokat alkalmaztak az abbahagyás előtt és után is. Az azonnali megszakítást választóknál az addikció abbahagyásának nehézségei fokozottan jelentkeztek, de fokozatos leszokást választóknál is szükség volt a betegek kívánsága szerinti, rövid hatású nikotin pótlásra.

A résztvevőket rendszeresen ellenőrizték, felmérték a még dohányzókat, mérték a nyál cotinin-tartalmát és a kilélegzett szénmonoxid mennyiséget. Az elvonási tüneteket a Mood and Physical Symptoms Scale nevű skálával mérték, és rendszeresen monitorozták az esetleges nikotin túladagolást a két hetes nikotinpótlás során.

A negyedik héten az azonnali megszakítást választók 49,0%-a (95%CI 43,8%-54,2%), míg a fokozatos leszokást választók csak 39,2%-a (95%CI 34,0%-44,4%) mondhatta el magáról, hogy absztinens (igazítatlan relatív kockázat /RR/: 0,80, 90%CI: 0,68-0,96).

Hat hónappal a vizsgálat megkezdése után az azonnali leszokást választók között 22,0% volt az absztinensek aránya (95%CI 18,0%-26,6%), míg a fokozatos leszokást választóknál ez az arány csak 15,5% -nak adódott (95%CI 12,0%-19,7%). A tanulmány szerzői ugyanakkor megjegyezték, hogy ha a két csoport tagjait a stratifikáció idején vizsgáljuk, akkor az eredetileg fokozatos leszokást választók 38,3%-ban, az azonnali leszokást választók 52,2%-a absztinens maradt – függetlenül attól, hogy végül melyik csoportba került (P=0,007).

Egyértelműen megállapítható tehát, hogy a dohányzás azonnali abbahagyása rövid és hosszú távon egyaránt kedvezőbb eredményekkel jár. A betegek egyaránt jól fogadták a viselkedési tanácsadást, a nikotinpótlást, és az esetleg szükséges gyógyszerelést jól viselték.

Friss hazai adatok szerint a magyar felnőtt lakosság 29%-a dohányzik, ennek megfelelően Európában csak Litvániában, Lettországban és Romániában magasabb a dohányzással összefüggő betegségekben bekövetkező halálozás aránya, mint nálunk.  Magyarországon évente kb. 35 000-en halnak meg aktív, vagy passzív dohányzás következtében. A magyar nők egynegyede, a férfiak egyharmada rendszeresen dohányzik, és bár a férfi dohányosok száma valamicskét csökkent, a nők körében az utóbbi években kissé nőtt a dohányosok száma.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News

2. Annals of Internal Medicine

3. Annals of Internal Medicine

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.