hirdetés

Jó koleszterinből is megárt a sok

A HDL-koleszterin, ami az eddigi elképzelések szerint segít az agyvérzés és a szívinfarktus megelőzésében, valójában nemcsak akkor növeli az idő előtti elhalálozás esélyét, ha túl kevés, hanem akkor is, ha túl sok van belőle.

hirdetés

A Washington University School of Medicine kutatóinak eredménye szerint a HDL-koleszterin (HDL: high-density lipoprotein) csak akkor növeli az élettartamot, ha közepes mennyiség van belőle a szervezetben (Benjamin Bowe és munkatársai: High density lipoprotein cholesterol and the risk of all-cause mortality among U.S. veterans).

A Clinical Journal of the American Society of Nephrology című szaklapban publikált nagy epidemiológiai vizsgálat eredménye a tanulmány utolsó szerzője, Ziyad Al-Aly nyilatkozata szerint a kutatókat is meglepte. Mint Al-Aly kifejti, korábban úgy gondoltuk, hogy a jó koleszterin emelkedett szintje hasznos a szervezetünk számára. A felfedezett összefüggés – miszerint a HDL-koleszterin megnövekedett szintje együtt jár a korai halál kockázatának növekedésével – hátterében álló ok egyelőre tisztázatlan, feltárása további vizsgálatokat igényel. A HDL-koleszterinről eddig úgy véltük, hogy segít eltávolítani az erek, így a szív koszorúsereinek belső felszínén lévő, az ér keresztmetszetét szűkítő, koleszterinből felépülő plakkokat, ezáltal segít megelőzni a kardiovaszkuláris megbetegedéseket és az agyvérzést.

A felfedezés érdekében a kutatók több mint 1,7 millió idős férfi veseműködéssel és koleszterinszinttel kapcsolatos, 2003 októbere és 2004 szeptembere közötti adatait dolgozták fel (eGFR-szintek és HDL-koleszterin-szintek), majd 2013 szeptemberéig követték a vizsgálati alanyokat. A vesebetegeknek gyakorta alacsony a HDL-koleszterin szintjük, és eddig részben ezzel magyarázták, hogy megnövekedett körükben a korai halál kockázata; mindazonáltal Bowe és munkatársai eredménye szerint a vesefunkciótól függetlenül mind a magas, mind az alacsony HDL-szint magasabb mortalitással jár együtt (magas HDL-koleszterin-szint: ≥50 mg/dl, alacsony HDL-koleszterin-szint: ≤25 mg/dl).

Mint a kutatók kifejtik, ez az összefüggés megmagyarázhatja, mi az oka, hogy a HDL-koleszterin szintjének emelését célzó klinikai vizsgálatok kudarccal zárultak, mert nem sikerült javítani a kimeneteket. Al-Aly szerint elképzelhető, hogy a korábbi vizsgálatok túl kevés esetszámmal zajlottak, ellenben ez a mostani kutatás big data megközelítést használt, ami lehetővé teszi a részletek feltárását, a HDL-koleszterin-szint teljes spektruma és a mortalitás közötti kapcsolat kimutatását. A kutatók szerint a nagy adatbázisok használata a jövőben lehetővé teszi egyéb igaznak vélt orvostudományi tények megkérdőjelezését is.

A HDL-koleszterin-szint és a mortalitás közötti kapcsolat egy U alakú görbével jellemezhető, a mortalitás a HDL-spektrum mindkét végén növekszik; a vizsgálatban a HDL-koleszterin közepes szintje és a kisebb mértékű mortalitás közötti kapcsolat vesebetegek esetében is kimutatható volt: mértéke csökkent, de szignifikáns maradt. (Közepes HDL-koleszterin-szintnek számított a 25 mg/dl-nél nagyobb, de 50 mg/dl-nél kisebb érték.)

Az összefüggés ok-okozati kapcsolatot természetesen nem jelent, a kutatók szerint további vizsgálatoknak kell feltárniuk, hogy a közepes HDL-koleszterin-szint fenntartása növeli-e az élettartamot.

Nem csoda egyébként, hogy számos, a HDL-szint emelését célzó terápiás próbálkozás (pl. niacin vagy koleszterinészter-transzfer protein/CETP inhibitorok) kudarcot vallott az elmúlt 15 évben, mivel nem sikerült csökkenteniük a kardiovaszkuláris megbetegedések kockázatát, írja a terület egyik vezető szakembere Anatol Kontush a Frontiers in Pharmacology című lapban (HDL particle number and size as predictors of cardiovascular disease), hiszen a proteomikai és lipidomikai eszköztár rohamos bővülése ellenére is igen hiányos még a tudásunk a HDL struktúrájával kapcsolatban, illetve kevés az ismeretünk arról, hogyan függ össze a HDL struktúrája és atheroprotektív funkciója. A HDL-részecskék ugyanis nagyon különböző összetételűek lehetnek, a különböző összetétel pedig különböző struktúrával és eltérő kémiai, biológiai tulajdonságokkal jár. Eddigi tudásunk alapján a lipid- és protein-összetevők, valamint a sűrűség, méret és alak szerint számos alosztályra osztjuk ezeket a 8-10 nm-es partikulumokat, amelyek nem csak lipideket szállítanak a sejtekből, és a lipidmetabolizmusban vesznek részt, de a veleszületett immunválaszban, a komplement aktiválásban vagy a proteolízis-gátlásban is szerepük van, továbbá antioxidatív és antiapoptotikus hatással bírnak. A különböző HDL-alosztályokat felépítő proteinösszetevőkből pl. eddig már több mint 80 félét ismerünk; a hipotézis szerint ezek a fehérjék biztosítják a partikulumok kapcsolódásait, így funkcióját is.

A HDL funkció mérésének új eszközei információt szolgálhatnak a kardiovaszkuláris kockázattal kapcsolatban. Mint a The New England Journal of Medicine tanulmánya (HDL Cholesterol Efflux Capacity and Incident Cardiovascular Events) kifejti, a vér HDL-koleszterinszintje túl statikus, informatívabb lehet a HDL-funkciót, így pl. a koleszterin efflux kapacitást mérni, és elképzelhető, hogy ez hatékonyabb terápiás célpont, mint a HDL-koleszterinszint. (A koleszterin efflux kapacitás az a mérőszám, ami megmutatja, milyen hatékonyan távolítja el a sejtekből a HDL partikulum a koleszterint.)

Anand Rohatgi és munkatársai kutatása szerint ugyanis a koleszterin efflux kapacitás mérése szignifikánsan eltérő eredményt ad, mint a HDL-koleszterinszinté, és az általuk több mint 3000 résztvevő bevonásával végzett Dallas Heart Study eredménye arra utal, hogy a koleszterin efflux kapacitás pontosabban előrejelzi a kardiovaszkuláris rizikót, mint a HDL-koleszterinszint.

 

Dr. K. A.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.