hirdetés

Idős férfiak tesztoszteron kezelése nem veszélyezteti a szívet

Ismét egy nagy esetszámú, hosszú követési idejű vizsgálat utal arra, hogy a hipogonadizmusban szenvedő idősödő férfiakban a tesztoszteron-pótlás nem növeli a szívrohamok gyakoriságát.  

hirdetés

Az idősödő férfiak tesztoszteron-pótlása egyre gyakoribb: az utóbbi évtizedben az Amerikai Egyesült Államokban mintegy megháromszorozódott. Ez több tényező következménye, mint pl. az alacsony tesztoszteron-szint kezelésére specializálódó intézetek megszaporodása, az új gyógyszerek és az új kiszerelések (pl. transzdermális gélek) megjelenése, az erősödő marketing, valamint a primér és szekunder hipogonadizmus egyre hozzáférhetőbb diagnosztikája. A tesztoszteron-pótlás kockázatai viszont nem teljesen tisztázottak, hiszen a különféle klinikai vizsgálatok nem zárták ki egyértelműen a mellékhatásokat, különös tekintettel a kardiovaszkuláris kockázatokra. Egy 2004-es és egy 2008-as vizsgálat szerint nincs emelkedett kockázat, viszont egy 2009-es vizsgálatot idő előtt leállítottak, mivel a tesztoszteronnal kezeltek között a statisztikai határnál magasabb volt a kardiovaszkuláris kockázat (Xu). Ráadásul egy 2012-es vizsgálatban egyenesen a kardiovaszkuláris események jelentős szaporodását észlelték (Basaria). Egy, a Veteran Affairs-ben végzett vizsgálat szerint a tesztoszteron-pótlás mellett kimutathatóan emelkedett a szívinfarktusok, az iszkémiás stroke, és a bármilyen okból bekövetkező halálozás is (Vigen). Pár hónapja egy közlemény a PLoS-ban megjelent közleményben pedig szintén a miokardiális infarktus emelkedett kockázatáról számoltak be (Finkle).

A tisztázatlan kérdések miatt indítottak Texasban egy retrospektív kohorsz vizsgálatot, amelybe 6355 tesztoszteronnal kezelt Medicare ellátottat, és 19 065 kontrollt rekrutáltak 1997 és 2005 között. A betegeket 1495 napig, a kontrollokat átlag 1193 napig követték. A vizsgált 66 évnél idősebb férfiak különféle tesztoszteron-készítményeket kaptak: tesztoszteron cipionát 100-200 mg, tesztoszteron enanthát 100-200 mg és tesztoszteron pirula 75 mg formában. Az intramuszkuláris tesztoszteronnal kezelt csoportban nem növekedett a miokardiális infarktusok (MI) száma a nem kezeltekhez képest (HR: 0,84, 95%CI 0,69-1,02), és ez igaz volt a nagyobb tesztoszteron adagokra is, tehát a tesztoszteron kumulatív dózisának növekedésével nem emelkedett az MI-k száma. A vizsgálat szakmailag minden tekintetben elfogadható, úgy a betegszámok, mint a szenzitivitás, mint az alkalmassági kritériumok, mint a követés és a kovariánsok tekintetében. A tesztoszteron valójában egyáltalán nem fokozta a kockázatot, sőt, a legrosszabb prognosztikai jellemzőkkel bíró egyéneknél még védett is a szívrohamok ellen (HR: 0,69, 95%CI 0,53-0,92). Ez utóbbit a vizsgálat vezetője, Dr. Jacques Baillargeon (University of Texas, Medical Branch, Galveston) avval magyarázza, hogy tesztoszteron adagolás mellett csökkent a férfiak zsírtömege, testük karcsúbbá vált, lipidprofiljuk javult és csökkent az inzulin-érzékenységük. „ A tesztoszteron ezeken kívül anti-inflammatorikus és antikoaguláns tulajdonságokkal is rendelkezik, ugyanakkor valamilyen módon valóban növelheti a kardiovaszkuláris kockázatot, tehát érvek szólnak mindkét lehetséges hatás mellett”.

Régebben izomba adott injekciókkal, ma már inkább gél és tapasz formában, vagy orálisan adagolják a férfihormont, a régebbi kardiális mellékhatások oka az i.m. injekció által okozott magasabb csúcskoncentráció (tulajdonképpen „szuper normális” koncentráció) következménye lehet. A gél kiszerelés látszik ma a legelfogadhatóbbnak.

Dr. Bradley D. Anawalt (University of Washington, Seattle) kommentárja szerint a fenti vizsgálat kétségtelenül újabb lökést adhat a téma széleskörű vizsgálatának, hiszen más vizsgálatokhoz képest jóval nagyobb esetszámon és jóval hosszabb (8 éves) megfigyelésen alapul. A lehetséges veszélyek miatt azonban egyelőre az a leghelyesebb, ha az orvosok csak a valódi hipogonadizmusban szenvedő idősödő férfiaknak, és nem a „fiatalság forrásának” pótlására írják fel a gyógyszert.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News

2. The Annals of Pharmacotherapy

3. BMC Medicine

4. The New England Journal of Medicine

5. JAMA

6. PLoS One

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.