hirdetés

Hol tart a lépfene?

A magyar és nemzetközi sajtó 2014. július 4-n hírt adott magyarországi humán anthraxról, melyet beteg szarvasmarha húsának fogyasztása okozott. Négy nappal később, a tiszafüredi illegális vágástól függetlenül, egy Heves megyei házi vágásból származó marhahúsból a NÉBIH Állat-egészségügyi Diagnosztikai Igazgatósága lépfene kórokozóját mutatta ki, egy humán bőranthrax kapcsán. 

hirdetés

A lépfenét vagy anthraxot aGram-pozitív, pálcika alakú, aerob körülmények között spóraképző Bacillus anthracis váltja ki. Mérsékelt és trópusi éghajlatú országokban egyaránt előforduló zoonózis. A kérődző állatok (szarvasmarha, juh, kecske és ló, teve, antilop) lépe megnagyobbodik és feketés-barnásan elszíneződik, innen kapta magyar nevét. A humán megbetegedések ritkák, a fertőzött állatokkal vagy ezekből származó termékekkel, gyapjúval, állatbőrrel, csonttal, hússal, tejtermékekkel kapcsolatba került emberek a veszélyeztettek. A spórák megtapadhatnak az állatokon és a lenyúzott bőrön/szőrön is hosszú éveken át megőrzik fertőzőképességüket. A spóra háromféle módon kerülhet be az emberbe: a bélrendszeren át, belélegezve a tüdőn keresztül és a bőrrel érintkezve.

A gasztrointesztiális (gasztroenterikus) lépfene legfőbb forrása a fertőzött hús. Tünetei: véres hányás, súlyos hasmenés, a béltraktus akut gyulladása és az étvágytalanság. Időben megkezdett kezeléssel gyógyítható, de a halálozási arány 25% - 60%.

Pulmonáris (tüdőgyulladásos, légzőszervi) lépfene más néven a gyapjúválogatók betegségeként ismert. A légzőrendszeri megbetegedés embereknél általában influenzaszerű tünetekkel jelentkezik, és légzésleálláshoz vezet. Igen nagy arányban okoz halálozást, ezért a kórokozót biofegyverként is használják.

Bőrlépfene: a „pokolvar” teljesen fájdalommentes. A bőr bevérző és kifakadó hólyagjai helyén megjelenő pörk fekete színére utal a görög név, ami szenet jelent. A kezelt esetek többnyire gyógyulnak, kezelés nélkül viszont toxémia alakulhat ki, akár 20 % körüli elhalálozást eredményezve.

2013. szeptemberében Jászladányban birkák közt mutatták ki a fertőzést, ekkor emberi megbetegedés nem fordult elő. Ez év tavaszán lépfenében pusztult el a debreceni állatkert egyik hím oroszlánja, fertőzött marhahús miatt.

A jelenlegi humán esetszám több éves csúcsot döntött. A területileg illetékes kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi, illetve népegészségügyi szakigazgatási szervének szakemberei a helyszínen megtették a szükséges intézkedéseket. Azóta újabb emberi megbetegedés nem fordult elő. Anthraxos állatokból származó húst az élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi hatóság begyűjti és megsemmisíti. Az érintett állatállomány védőoltást kap, de a legelőre hajtandó állatok vakcinázása is gyakorlat. A hússal érintkező személyek antibiotikumos megelőző kezelést kapnak, a velük egy háztartásban élők figyelmét felhívják a betegség tüneteire. Az időben felfedezett megbetegedés antibiotikummal jól gyógyítható. Az emberek számára kifejlesztett, törzskönyvezett oltóanyag sem Magyarországon, sem más európai országban nincs forgalomban. Civileknél az oltás a mellékhatások és kockázatok, valamint a ritka előfordulás miatt nem bevett gyakorlat. Az USA-ban a legveszélyeztetettebb katonai alakulatokat viszont beoltják a kórokozó ellen. 

 

Forrás:

1. Országos Epidemiológiai Központ

2. World Health Organization

3. Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.