hirdetés

Hepatitisz C: gyógyszereink már vannak, szűrés még nincs

Bár a kiváló új kezelési lehetőségek nyomán a hepatitisz C gyógyíthatóvá vált, eradikációjához elengedhetetlen a szűrés bevezetése.

hirdetés

A valóban hatásos új kezelések ellenére a szűrés és a megfelelő kezelési kapacitások hiányában a Egyesült Államokban nehéz a hepatitisz C végleges kiirtása, mint az az AASLD (American Association for the Study of Liver Diseases) szövetség találkozóján San Franciscoban elhangzott. Amennyiben a jelenlegi tendencia továbbra is folytatódik, 2020-ra több mint 500 000 ember lesz hepatitisz C-vel fertőzött anélkül, hogy tudna róla.

A hepatitisz C-ről alkotott képünk jelentős változásokon ment át az utóbbi 5 évben. A kezelési eredmények a közvetlen hatású antivirális szereknek (proteáz-gátlók, nem-strukturális 5a gátlók, nukleotid valamint nem nukleotid polimeráz gátlók) köszönhetően hatalmasat javultak: a 2011 előtti 50%-ról 2015-re 95% fölé emelkedett a tartós virológiai válaszok aránya.

A betegség lefolyását kutatva Dr. Chhatwal és munkatársai egy Hepatitisz C Disease Burden Simulation nevű szimulációs modell segítségével felmérték a betegek demográfiai adatait, a betegség jellemzőit, a kezelések módját, a szűrési módszereket, a biztosítási viszonyokat és a kezelésekhez való hozzáférés lehetőségeit (Kabin). A krónikus HCV esetek száma a 2001-ben mért 3,2 millióról 2013-ra 2,3 millióra csökkent, de „az igen hatásos kezeléseknek köszönhetően a következő 22 évben már ritka betegséggé fog válni”. Ha a betegség terjedésének jelenlegi trendje folytatódik, 2050-re 317 000 ember fog meghalni a vírus okozta betegség  következtében, további 154 000 betegnél alakul ki hepatocelluláris karcinóma, 198 000 betegnél dekompenzált májcirrózis, és 31 000 betegnél lesz szükség májtranszplantációra. „A most bevezetett, új kezelésekkel és korrekt szűréssel viszont 2050-re mintegy 124 200 dekompenzált cirrózis, 78 000 hepatocelluláris karcinóma, 126 500 máj-eredetű halálozás és 9 900 májátültetés lenne megelőzhető”.

Természetesen Amerika sem engedheti meg magának, hogy valamennyi beteget az új szerekkel kezeljenek: 2014-ben 140 000,  idén előre láthatólag 180 000 beteg számíthat gyógyulásra. Ha a kezelések száma ebben az ütemben nő, akkor is legkevesebb 10 év szükséges ahhoz, hogy 50 000 alá csökkenjen az évenkénti szükséges kezelések száma.

A hozzászólók közül Dr. Kenneth Sherman (University of Cincinatti) megjegyezte, hogy saját kutatásaik szerint a heroin használat terjedése miatt egyre szaporodik a hepatitisz C fertőzött személyek száma, Dr. Rajender Reddy (Hospital of the University of Pennsylvania, Philadelphia) szerint pedig a bevándorlóknál nagy arányban észlelhető fertőzöttség szintén növeli az Egyesült Államokban élő fertőzöttek arányát.

A hepatitisz C kezelésének költsége a közvetlen hatású antivirális szerek megjelenése előtt évi 7 milliárd US Dollár volt, ami mára már évi 21 milliárdra emelkedett. Ez az igen nagy összeg a betegség prevalenciájának csökkenésével szintén csökkenni fog, 2020-ra vélhetően 2 milliárd US Dollár lesz.. A betegség erős elterjedését az AASLD elnöke, Dr. Szabó Gyöngyi szerint az egyre több személy szűrésével lehetne csökkenteni.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News > Conference News

2. Annals of Internal Medicine 

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.