hirdetés

Gyulladáscsökkentő kurkumin

Egy meta-analízis alapján a kurkumin nemcsak a leukotrién-szintézist gátolja, hanem a vér C-reaktív protein szintjét is csökkenti.

hirdetés

A gyulladásoknak kulcsszerepe van az érelmeszesedés és a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásában. A C-reaktív protein (CRP) utóbbiak megbízható prediktora és független kockázati tényezője. A kurkuminoidok, a kurkuma nevű fűszernövényből kinyert polifenolok ígéretesnek találtattak a szívvédelem és gyulladáscsökkentés terén: a leukotrién szintézisre gyakorolt gátló hatásukat számos közlemény taglalja. Egyesek szerint csökkenti a vérben kimutatható CRP-szintet, mások viszont nem igazolták ezt. Az ellentmondást feloldandó egy nemrég megjelent metaanalízis összegezte a kurkuminoid- kezelés CRP szintre gyakorolt hatásáról szóló publikációk eredményeit. Az ehhez szükséges információt a PubMed/MEDLINE és SCOPUS adatbázisokból gyűjtötték. A 95%-os konfidencia intervallumú (CI) hatékonysági mutatókat a véletlen-modellel állapították meg. A tanulmányok heterogenitását Cochran Q és I2 tesztjeivel számították ki. Sor került érzékenység-vizsgálatra is, a leave-one-out (egy érték kihagyása) módszerrel.

A fellelhető közleményekből mindössze hat vizsgálat (összesen 172 fő kurkuminoidokat szedő és 170 placebós pácienssel) felelt meg a kritériumoknak, és került be a metaanalízisbe. A kurkuminoidokat szedők vérében kimutatható CRP-szint szignifikánsan kisebbnek bizonyult a placebó csoport vérében mérhetőhöz képest (a különbség súlyozott számtani közepe: −6,44 mg/l ; 95% CI: −10,77 – −2,11; p≥0,004). Ez a szignifikáns különbség olyan vizsgálatok alcsoportjai közt állt fenn, melyekben a résztvevők legalább 4 héten át jól biohasznosuló kurkuminoidokat szedtek, az ettől eltérő jellemzőkkel bíró alcsoportokban nem.

A kurkuminoid terápia csökkentheti a vér CRP-szintjét, a hatás pedig a kezelés hosszától, valamint a kurkuminoid-készítmények biológiai felszívódásától függ. 

 

Forrás: Phytotherapy Research 

 

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.