hirdetés

Grépfrútmag neuropátiában

A grépfrútmag proanthocianidinjei morfológiai és funkcionális javulást eredményeznek a 2-es típusú diabéteszes patkányok perifériás neuropátiájában.

hirdetés

Mind 1-es, mind 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőkben idővel perifériás neuropátia alakulhat ki. Patomechanizmusában anyagcsere és vaszkuláris tényezők játszanak szerepet. A tünetek az életminőséget rontják, progressziója a végtag elvesztéséhez vezethet, ezért korai felismerése és kezelése igen fontos. A jelenlegi terápiás lehetőségek (benfotiamin, alfa-liponsav) mellett állatkísérletes modellekben újabb vegyületeket is tesztelnek. Kínai kutatók a grépfrútmagban lévő proanthocianidineket (GSP) vizsgálták. Ezek a flavanolnak is nevezett polifenolok széleskörű farmakológiai és gyógyászati tulajdonságokkal bírnak. A patkányokban a cukorbetegséget két (25 mg/testsúlykilogramm) sztreptozotocin-injekcióval, valamint egy nyolc-hetes magas CH-tartalmú/magas zsírtartalmú étrenddel idézték elő. A sztreptozotocin egy glükózamin-nitrozourea vegyület, amely elsősorban a hasnyálmirigy béta-sejtjeit mérgezi. Összetett hatásmechanizmusa miatt többnyire az 2-es típusú diabétesz állatkísérletes modellezésnél használják. A nyolc hét letelte után egy 16-hetes GSP-kúra következett.

A perifériás idegrendszer működését a mechanikai és hőérzékenységi küszöbszintek, illetve az idegrendszeri vezetőképesség sebességének mérésével vizsgálták. A központi és perifériás idegrendszer morfológai változásainak nyomon követésére fénymikroszkópiát alkalmaztak speciális festékekkel. Meghatározták továbbá a kálcium (Ca2+)-egyensúlyt, és az ülőidegek ATPáz aktivitását. A GSP-kezelésben részesülő diabéteszes patkányoknál (főként az 500 mg/ tskg dózis esetén) az abnormális perifériás idegi működés, illetve a károsodott idegszövetek szignifikáns mértékben javultak.  Az 500 mg/tskg-os GSP-kúra szignifikánsan csökkentette a szabad Ca2+-tés fokozta Ca2+-ATPáz aktivitást az ülőidegekben.

Az eredmények alapján a grépfrútmagban lévő proanthocianidinek megelőzhetik a korai funkcionális és morfológiai abnormalitások kialakulását a perifériás idegrendszerben, 2-es típusú diabétesz mellituszos patkányoknál. 

 

Forrás: Phytotherapy Research 

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.