hirdetés

Csípős ételek, hosszú élet

Egy kínai tanulmány szerint szoros összefüggés van a gyakori chili-fogyasztás, és az alacsonyabb halálozási kockázat között. Az ok-okozati összefüggés nyilvánvaló, de nem bizonyított.

hirdetés

Táplálkozásunk vitathatatlanul nagy hatással van egészségünkre, és a várható élettartamra. A témával foglalkozó számos tanulmány ellenére azonban még mindig nagyon különbözőek a vélemények arról, mi is számít egészséges tápláléknak. Úgy tűnik, a csípős fűszerek ebbe a kategóriába tartoznak, legalább is a British Medical Journal-ban megjelent kínai tanulmány eredményei ezt mutatják. A kutatás hét éves megfigyelési időtartama alatt az derült ki, hogy a rendszeresen, hetente többször chilivel fűszerezett ételt fogyasztók halálozási kockázata akár 14%-kal is csökkenhet. A kutatók valószínűsítik, hogy ez az összefüggés a chili fő összetevőjére, a kapszaicin hatására vezethető vissza.

Kína 10 különböző geográfiai régiójából több mint 487 000, 30 és 79 év közötti nő, illetve férfi részvételével zajlottak a vizsgálatok. A tanulmány kezdetekor senki nem szenvedett rákos, vagy szív- és érrendszeri megbetegedésben. Az erősen fűszerezett ételek (hús, zöldség, gyümölcs) fogyasztásán kívül a résztvevők képzettsége, foglalkozása, jövedelme, fizikai aktivitása, dohány- és alkoholfogyasztása is rögzítésre került. Az adott válaszokat később szúrópróbaszerűen megismételt kérdésekkel erősítették meg. A leggyakrabban használt csípős fűszerek a chiliből készült termékek voltak.

A vizsgálat hét éve alatt 20 224 személy halt meg. A halálozási kockázat azok esetében, akik legalább heti háromszor erősen fűszerezett ételeket fogyasztottak, 14%-kal volt alacsonyabb, mint azoknál, akik kevesebb, mint egyszer ettek ilyeneket hetente. A heti 1-2 alkalommal elfogyasztott csípős étel is már 10%-kal csökkentette a kockázatot. A nemek között nem mutatkozott különbség, az összefüggés azonban szorosabb volt azoknál, akik nem fogyasztottak alkoholt. A dohányzás, a fizikai aktivitás és a testtömeg index (BMI) ebben a tekintetben nem befolyásoló tényező. Hasonló kapcsolat mutatkozott azonban a fűszerfogyasztás és bizonyos betegségek, mint a rák, szívinfarktus és tüdőbetegségek kialakulásának esélyében is. Nyilvánvalóbban megmutatkozott az összefüggés, ha a résztvevők fűszerpaprika helyett friss chilit fogyasztottak. Ez amellett szól, hogy a kedvező hatás oka a chili, mivel a friss paprikában több kapszaicin van, mint a szárított változatban. Ez, az erősségért felelős összetevő nem csak antimikrobiális, gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatású, hanem csökkenti a rák kialakulásának kockázatát, és az étvágy csökkentésével gátolja a súlygyarapodást.

A kutatásban résztvevő Nita Forouhi (University of Cambridge) szerint még túl korai lenne ajánlásokat tenni arra, hogy gyakrabban fogyasszunk chilivel fűszerezett ételeket. Egyrészt a fordított okság nem teljesen kizárt, vagyis lehetséges, hogy azok az emberek, akiknek még nem felismert a krónikus megbetegedésük, egyszerűen kevésbé részesítik előnyben a fűszeres ételeket. Másrészt az is lehet, hogy a chili szerelmeseinek más, a statisztikai kiértékelésben tekintetbe nem vett egészségmegóvó szokásaik vannak. Előfordulhat, hogy több zöld teát isznak, ami az alacsonyabb halálozási esély valódi oka lehet. Az eredmények azonban további vizsgálatokra adnak okot, hogy a chilipaprika összetevőinek pozitív hatását tisztázni lehessen. Amennyiben a további kutatások is megerősítik a jelenlegi tanulmány állításait, a táplálkozási ajánlások frissítésén túl, új funkcionális élelmiszerek kifejlesztését lehetne megkezdeni a hosszabb, egészségesebb élet érdekben.

 

Forrás: Wissenschaft aktuell

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.