hirdetés

Az orvosnők betegei később halnak

Bár korábban már felmerült, hogy a női orvosok jobb minőségű ellátást nyújtanak betegeiknek, egy most folyó vizsgálatban a női gyógyítók betegei jobban gyógyultak.

hirdetés

A bostoni Harvard T. H. Chan School of Public Health munkacsoportja annak elemzésére vállalkozott, hogy a klinikai gyakorlatban a gyógyítók neme befolyásolhatja-e az ellátott betegek klinikai kimenetelét.

A szerzőket egy korábbi kutatás motiválta, mely arra utalt, hogy a női és férfi orvosok klinikai gyakorlata eltér egymástól. Például az orvosnők hajlamosak szorosabban tartani magukat a klinikai irányelvekhez, szélesebb körű preventív szolgáltatást nyújtanak, illetve több betegközpontú kommunikációt folytatnak, mint férfi kollégáik.

A fentiek fényében a Yusuke Tsugawa által vezetett munkacsoport szükségesnek tartotta a betegkimenetelek elemzését, és tapasztalataikat a JAMA Internal Medicine című szaklapban hozták nyilvánosságra.

A szerzők a Medicare kórházi betegekre vonatkozó regiszterében fellelhető adatok 20 százalékát dolgozták fel, mely alapján 1 millió 65 éves vagy annál idősebb biztosítottat azonosítottak, akik 2011. január 1 és 2014. december 31. között akut kórházi ellátásban részesültek. Ennek alapján az ellátó orvos neme, illetve a betegek 30 napos mortalitása és a 30 napon belüli ismételt kórházi felvétel szükségessége közötti korrelációkat elemezték. A megbízható következtetések levonása érdekében háromféle modellt alkalmaztak: az elsőben a betegek jellemzői, a másodikban ezen túlmenően a kórházi hatások, a harmadikban mindezeken felül az ellátó orvos jellemzői alapján történő korrekcióra került sor. Felmerült torzítás lehetősége, az, hogy a férfi orvosok esetleg nagyobb arányban kezelnek súlyosabb állapotú betegeket, ezért az intenzív osztállyal rendelkező egészségügyi intézményeket kizárták a vizsgálatból.

Dr. Tsugawa és munkatársa egy sor különbséget találtak a férfi és női orvosok között: például az orvosnők csoportjában alacsonyabb volt az átlagéletkor, és kisebb volt az ellátott betegek száma, mint a férfi orvosok esetében. Ennél is fontosabb azonban, hogy a női orvosok által kezelt betegek körében szignifikánsan kisebbnek bizonyult a 30 napon belüli halálozási arány, mint a férfi orvosok betegei között. Összességében, a női orvosok által kezelt betegek alcsoportjában 4 százalékkal kisebb volt a halálozás relatív rizikója, illetve 5 százalékkal kevesebb beteg szorult 30 napon belül ismételt kórházi felvételre. A női orvosok betegei között 10,82 százalék, míg a férfi orvosok által ellátott betegek csoportjában 11,49 százalék volt a mortalitási ráta. Ezt az összefüggést az esetleges torzító tényezők figyelembe vétele sem befolyásolta, vagy ha igen, csak igen csekély mértékben. A szerzők hangsúlyozzák, hogy bár a számadatok közötti különbségek kicsinek tűnnek, a relatív különbség klinikai szempontból jelentősnek tartható.

A fenti összefüggések az alapbetegség természetétől és súlyosságától függetlenül igaznak bizonyultak, ami a szerzőket is meglepte: „A halálozásban tapasztalt különbségek megleptek bennünket. Úgy tűnik, hogy az ellátó orvos neme különösen a legsúlyosabb állapotú betegek szempontjából jelentős. Adataink azt jelzik, hogy klinikai relevanciája lehet a férfi és női orvosok klinikai gyakorlatában mutatkozó eltéréseknek.”

A rendelkezésre álló – és a szerzők által is idézett – kutatási adatok szerint az orvosnők inkább igazítják a bizonyítékokon alapuló orvoslás alapelveihez mindennapi klinikai gyakorlatukat, és az általuk nyújtott ellátás jobban fókuszál az adott beteg igényeire és szükségleteire. Más fejlett országokból származó tapasztalatok alapján a szerzők feltételezik, hogy a férfi orvosok hajlamosabbak felesleges kockázatokat vállalni és túlértékelik saját problémamegoldó képességeiket, ami ugyancsak szerepet játszhat az észlelt különbségekben.

További vizsgálatok szükségesek annak pontosabb tisztázásához, hogy a női orvosok betegei között miért alacsonyabb a halálozási arány, mivel csak ily módon biztosítható minden beteg számára a legjobb kimenetel – az ellátó orvos nemétől függetlenül.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.