hirdetés

Antidepresszívumok és agyi mikrovérzések

Egy holland longitudinális vizsgálat eredményei szerint az antidepresszánsokat használóknál emelkedik az elsőként bekövetkező agyi mikrovérzések kockázata.

hirdetés

A Dr. Bruno H. Stricker (Erasmus University Medical Center, Rotterdam, Hollandia) és kutatócsoportja a Stroke 2015. december 15.-én online megjelent közleményükben megállapították, hogy „a vizsgált népesség 4 éves követésének eredménye szerint az antidepresszívumokat szedőknél emelkedett az incidentális első mikrovérzések kockázata”. Az összefüggés a különféle antidepresszívumoknál egyformán jelentkezett, és fennmaradt a depresszív tünetekhez, vagy a kardiovaszkuláris kockázathoz való igazítás után is.

A szerzők korábbi keresztmetszeti vizsgálatukban nem találtak ilyen összefüggést, így ezúttal longitudinálisan közelítették meg a kérdést: a Rotterdam vizsgálat 2550 olyan 45 éves, vagy idősebb (átlagos életkor 58,7 év, 54,8%-uk nő) betegét választották ki elemzésükben, akiknél semmi jel nem mutatott egy korábbi mikrovérzés lezajlására.

A vizsgálat során -2005 és 2013 között-  a kiinduláskor, majd  átlagosan 3,9 évenként végzett MRI alapján megállapították, hogy a cerebrális mikrobevérzések összességében 3,7%-ban jelentkeztek, és az antidepresszánsokat szedőknél magasabb volt a ezek kockázata, mint a nem szedőknél (OR: 2,22, 95%CI 1,31-3,76). A kockázat növekedés nem függött attól, hogy a betegek milyen típusú antidepresszívumot szedtek, azonos volt a szelektív szerotonin-visszavétel gátlókat (SSRI-ket) szedőknél és a nem SSRI-ket szedőknél (OR: 2,27 vs OR 2,28 az előző sorrendben). Amennyiben az antidepresszánsok a szerotonin-transzporterhez való affinitás alapján csoportosítjuk, látható, hogy a mérsékelt szerotonin-affinitáshoz társul a legmagasabb mikro-bevérzési kockázat (OR: 3,07, 95%CI 1,53-6,71), míg a magas szerotonin-affinitás esetén a kockázat emelkedés nem szignifikáns (OR: 2,18, 95%CI 1,90-5,29). A cerebrális mikrovérzések kockázatának növekedése a kardiovaszkuláris kockázati faktorokhoz való igazítás után is fennmaradt, viszont az antidepresszáns kezelés dózisához, vagy időtartamához való igazítás után a különbségek már nem voltak szignifikánsak..

Már régebbi megfigyelések is utaltak erre az összefüggésre, de ez volt az első olyan vizsgálat, mely kimutatta az antidepresszánsok és a szubklinikai cerebrális mikro-bevérzések közötti időbeli összefüggést is.

Az SSRI-k okozta mikro-bevérzések mechanizmusa azonos lehet a trombocita-gátló kezelések hatásához, amennyiben „az SSRI-k gátolják a szerotonin visszavételét a trombocitákba, amelyekben aztán a csökkent szerotoninkoncentráció gátolja az aggregációt és megnyújtja a vérzési időt”. Ugyanakkor az, hogy az SSRI-k és a nem SSRI-k okozta azonos mikro-bevérzés kockázat növekedés arra utal, hogy a szerotonin-transzporterhez való affinitás ebben a folyamatban nem játszik szerepet, és a mechanizmus jelenleg még ismeretlen.

A szerzők rámutattak arra is, hogy fordított ok-okozati összefüggés is van a két dolog között, mert a mikrovérzések szerepet játszanak a depresszió progressziójában, ilymódon  maguk is antidepresszánsok használatához vezetnek, „tehát az agyi mikro-bevérzések fokozott kockázata esetén-különösen idősekben- óvatossággal kell az antidepresszánsokat rendelni.

Dr. Daniel G. Hackam Division of Clinical Pharmacology, Department of Medicine, Western University, London, Ontario, Kanada) egy 2012-ben megjelent tanulmányában már rámutatott arra, hogy az orális antikoagulánsok melletti SSRI expozíció – az egyedüli antikoagulánsokhoz képest – emeli az intracerebrális vérzések kockázatát. Kommentárjában kiemeli a reotterdami kutatók prospektív, longitudinális, népesség alapú vizsgálatának fontosságát és egyedülállóságát. Mindamellett meglepődésének adott hangot, hogy nem volt különbség az egyes antidepresszánsok vérzéskockázat növelő hatása között, hisz az SSRI-k mellett magasabb kockázatot feltételezhető, mint a nem SSRI-k mellett.

Dr. Richard Morriss (University of Nottingham, UK) szerint nem tisztázott, hogy depresszióban a mikrovérzések az antidepresszánsok szedésével vagy magával a depresszióval függnek-e össze, hisz az sem biztos, hogy a betegek beveszik a felírt gyógyszert. Abban viszont egyetért a szerzőkkel, hogy az antidepresszánsokat csak óvatosan szabad alkalmazni az agyi vérzésre multiplex kockázatokat hordozó betegek esetén.   

           

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News > Psychiatry

2. Stroke

3. Neurology

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.