hirdetés

Alkoholmérgezés okozta halálozás

Az alkoholmérgezés klinikai jelei a csökkent ítélőképesség és kontroll, zavaros beszéd, csökkent izomkoordináció, súlyos esetben hányással, bódultsággal, ami akár kómához és halálhoz vezethet.

hirdetés

Az alkoholmérgezésből fakadó halálozások aránya jelentősen eltér az egyes országokban. A A KSH 2003-ban jelentette meg Az alkohol hatása a halandóságra Magyarországon, 1970-1999 című kiadványát. Az utóbbi 15 év hazai fogyasztói szokásainak változásáról és annak hatásáról a halálozásra friss, összefoglaló anyagot nem találtunk. A National Vital Statistics System 2010-2012-es adatait a CDC elemezte és jelentette meg 2015. januárban a MMWR-ban. Ebben az USA 15 évesnél idősebb lakosainak, nem, korcsoport, etnikum, és állam szerint csoportosításában közli az alkoholmérgezés okozta évenkénti átlagos halálesetek számát és arányát. A munkaképes korú felnőtt (20-64 éves) lakosság körében 10-ből átlagosan 1 halálesetet tulajdonítanak a túlzott alkoholfogyasztásnak (amelynek ellátása csupán 2006-ban 223,5 milliárd dollárt emésztett fel) az Egyesült Államokban 2006 és 2010 között. A túlzott alkoholfogyasztás (melyről nőknél négy vagy annál több, férfiaknál öt vagy annál több ital egy alkalom alatt történő elfogyasztását jelenti) volt oka a halálozások több mint 50%-ának, és az egészségügyi kiadások háromnegyedét fordították erre. A nagymértékű alkoholfogyasztás felel megannyi szociális és egészségügyi problémáért, többek között az alkoholmérgezésért is. Mindezek ellenére közel 38 millió USA-beli felnőtt lakos számolt be átlagosan havi négyszeri ivászatról, mely alkalmanként átlagosan nyolc ital elfogyasztásával járt. Ezen felnőttek többsége (90%) nem alkoholfüggő.

Az alkoholmérgezés olyankor alakul ki, amikor akkora mennyiségű alkohol kerül a szervezetbe, amennyit az már fizikailag képtelen feldolgozni, és így a véralkohol koncentrációja megemelkedik. Az alkoholmérgezés klinikai jelei és szimptómái progresszívek, kezdődve a csökkent ítélőképességgel és kontrollal, zavaros beszéddel, csökkent izomkoordinációval, hányással, bódultsággal, egészen a kómáig és halálig. Az egyének alkoholra adott válasza számos tényezőtől függ, így az elfogyasztott alkohol mennyiségétől és arányától, az egészségügyi állapottól, a fogyasztott gyógyszerektől, és az egyéni anyagcserétől illetve a funkcionális tűrőképességtől.

Az Egyesült Államok 15 év feletti lakosai körében 2010-2012 között évente átlagosan 2 221 alkoholmérgezés okozta halálozás történt (8,8 haláleset/1 millió lakos). A 2 221 halálozásból 1 681 eset (75,7%) a 35-64 éves felnőttek korcsoportját érintette, továbbá 1 696 esetben (76,4%) férfiakról volt szó. Ugyan az alkoholmérgezéses halálesetek többségénél (67,5%; 1 500 haláleset) nem-spanyol fehér személyekről volt szó, az életkorra igazított halálozási ráták közül a legmagasabbat az amerikai indiánoknál/alaszkai őslakosoknál mérték (49,1/ 1 millió fő). Az alkoholmérgezés okozta elhalálozások életkor szerinti halálozási aránya az alabamai 5,3 / 1 milliótól egészen az alaszkai 46,5 / 1 millióig terjedt. Összegezve: az USA-ban naponta átlagosan hat személy, többnyire felnőtt férfiak haláloznak el alkoholmérgezés következtében. Az alkoholmérgezésből fakadó halálozások mértéke jelentősen eltér az egyes államokban.

 

Forrás: 

Weekly

Az alkohol hatása a halandóságra Magyarországon, 1970-1999. 

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.