hirdetés

A környezeti mangán-terhelés hatása a gyermekek tanulmányi teljesítményére

Egy keresztmetszeti tanulmány szerint mind a mangántöbblet, mind pedig a mangánhiány káros hatással lehet a gyermekek figyelmére, észlelésére, viselkedésére valamint tanulmányi teljesítményére.

hirdetés

A mangán (Mn) nagy koncentrációban idegméreg, ugyanakkor nélkülözhetetlen eleme szervezetünknek.Véd az oxidatív stressz ellen véd, így az extrém alacsony mangán szint –többk között ezért is- káros hatású lehet. Mérgezés mangán tartalmú por belégzésekor jön létre.

Az  Environmental Research-ben megjelent tanulmány célja annak a kiderítése, hogy a magas vagy alacsony környezeti mangánterhelés mennyiben befolyásolja a tanulási képességet, illetve az összpontosítási képesség fejlődését iskoláskorú gyermekeknél.

A keresztmetszeti tanulmány 1089, nyolc és tizenegy év közötti gyermek bevonásával készült, öt reprezentatív dél-koreai területen. Mérték a vér mangán- és ólomszintjét, továbbá a vizelet kotinintartalmát. A vér mangánkoncentrációjának mediánja 14,14 µg/L volt.  Nemlineáris kapcsolatot figyeltek meg a CCTT2 (Children's Color Trails Test) elvégzéséhez szükséges idő és a CPT hibás végrehajtása között. Az adatokat három csoportba osztották - alsó 5% (<8,154 µg/L), felső 5% (>21,453 µg/L), és a középső 90% - azzal a céllal, hogy felmérjék a mangántöbblet illetve a mangánhiány  esetleges nemkívánatos hatásait. A vizelet kotininszintje, a vér ólomtartalma, továbbá a gyermekek IQ-ja és egyéb potenciális módosító tényezők figyelembe vétele után megállapították, hogy magasabb mangánszintnél alacsonyabb pontszámokat kaptak gondolkodásra, olvasásra, számolásra, LQ-ra , LDES-re és több hibapontot szereztek a CPT végrehajtása során. Alacsony mangánszint esetén alacsonyabb szín-pontszám volt jellemző a Stroop tesztben. 

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.