hirdetés

A korai halálozás vezető oka az alkohol

Az Egyesült Államokban 2006 és 2010 között évente közel 90 000 ember hal meg túlzott mennyiségű alkoholfogyasztás következtében, nagy (69) százalékban 20 és 64 éves kor között, az elhalálozottak 5%-a pedig 21 évesnél fiatalabb!

hirdetés

A túlzott alkoholfogyasztás a negyedik leggyakoribb olyan halálozási ok az USA-ban, amely megelőzhető. Károsító hatásainak kezelése 2006-ban 223,5 milliárd, azaz italonként 1,90 dollárba került. Már 2001-ben is úgy kalkuláltak, hogy évi mintegy 75 000 halálozás fog bekövetkezni az alkoholizálás következtében, mintegy 2,3 millió potenciális életévet tékozolva el. Ezt mára már túl is haladták – mint a lenti adatokból majd látjuk.

A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) felmérése szerint az USA felnőtt munkaképes lakosainak körében 10-ből 1 haláleset (lásd alább) a túlzott mennyiségű alkoholfogyasztás miatt következik be. A CDC alkohol-programjának vezetője, Dr. Robert Brewer szerint ez az adat megrázó, és mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a társadalmilag is veszélyes és sok költséggel járó túlzott mennyiségű alkoholfogyasztást visszaszorítsák.

A CDC-ben túlzott mértékű alkoholfogyasztásnak („excessive drinking”) definiálja, ha egyetlen alkalommal egy nő 4, vagy több illetve ha egy férfi 5, vagy több italt fogyaszt el. Ezt a fajtájú, egyszeri ivászatot „binge drinking”-nek, illetve „episodic excessive drinking”-nek is nevezik, ami rendszerint 80 mg/% fölötti véralkohol értéket (magyarul „ittasságot”, elsőfokú alkoholmérgezést) eredményez. Súlyos alkoholizálásról („heavy drinking”) pedig akkor beszélünk, amikor egy nő hetente 8, vagy több, illetve egy férfi hetente 15, vagy annál több italt fogyaszt el, tehát itt a rendszeresség dominál.

2006 és 2010 között az Egyesült Államokban évente 87 798-an haltak meg túlzott mennyiségű alkoholfogyasztás következtében kb. 30 évvel az átlagosan várható élettartamnál korábban, ez mintegy 2,5 millió elvesztegetett életévet jelent. A halálozás nagy része (69%-a) a 20 és 64 éves kor közöttieket érintette, de még borzalmasabb adat, hogy az ily okból elhalálozottak 5%-a az amerikai törvények szerinti kiskorú, vagyis át 21 évesnél fiatalabb volt. Az alkohollal összefüggésbe hozható halálozás 44%-a és az elvesztegetett életévek 33%-a krónikus betegség (pl. májbetegség, kardiovaszkuláris betegség, neurológiai betegség) következménye, míg az alkoholhoz kapcsolható halálozás 56%-a és az elvesztegetett életévek 67%-a akut folyamat (például közlekedési baleset) következménye volt. Ugyanakkor a pontos felmérés csaknem lehetetlen, mert az önbevallásokban nem mindig a tényleges alkohol-mennyiség szerepel, arról nem is beszélve, hogy az alkoholizálás egyéb krónikus betegségek pl. tuberculosis, hepatitis C kockázati tényezője, de az oksági kapcsolat egy konkrét betegnél csak nehezen bizonyítható.

Ebben a 2006 és 2010 közötti időszakban az Egyesült Államok különböző területein természetesen eltérő adatok jelentek meg a helyi szokásoknak, körülményeknek megfelelően: átlagosan 100 000 lakosonként 27,9 halálozás volt alkoholhoz köthető, de Új Mexikóban például 100 000 lakosból 51,2 halálozás, míg New Jerseyben 100 000 lakosonként „mindössze” 19,0 halálozás fordult elő ilyen okból. Az elvesztegetett életévek száma is jelentősen ingadozott: 100 000 lakosra számolva átlagosan 831,6 életév volt, de Új Mexikóban ez a szám 1570/100 000 fő, míg Hawaii-n „mindössze” 570/100 000 főnek adódott. Természetüknél fogva Új Mexikó és Alaszka hozta a legrosszabb eredményeket: az alkohollal összefüggésbe hozható halálozás az összes halálozás százalékában Új Mexikóban 16,4%-nak, Alaszkában 15,9%-nak adódott, míg a feleslegesen elvesztegetett életévek száma Új Mexikóban 18,5 év, Alaszkában pedig 17,8 év volt.

Az Egyesült Államokban a felnőtt lakosság körében bekövetkezett évenkénti alálozás mintegy 9,8%-áért az alkohollal kapcsolatba hozható betegségek okolhatók, ami igen nagy megterhelést jelent nemcsak az egyénnek, a családnak, a közvetlen környezetnek, közösségnek, hanem a társadalom egészének is. Széleskörű beavatkozást sürget a Community Preventive Services Task Force: például az egyik megoldás az alkoholos italok árának emelése az adók növelésével, vagy például a hozzáférés megnehezítése boltokban, bárokban, bár ezek az intézkedések nem minden esetben hozzák meg a várható hasznot.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News

2. Preventing Chronic Disease

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.