hirdetés

A köhögés jelzi a tüdőgyulladást gyermekeknél

Egy új módszerrel, a köhögés hangjának elemzésével hamarosan a rossz egészségügyi ellátással rendelkező régiókban is mód lesz a gyermekkori tüdőgyulladás megbízható diagnosztizálására – írja az Annals of Biomedical Engineering online kiadása.

hirdetés

Az erről beszámoló cikk szerzője, Udantha Abeyratne, a Queensland Egyetem kutatója szerint az egyszerű technika – melynek lényege, hogy a köhögés hangját mikrofonnal felveszik a betegágy mellett, majd elemzik azt – forradalmasíthatja a gyermekkori pneumónia kezelését a világ távol eső részein is.

A tüdőgyulladás a gyermekkori halálozás vezető okai közé tartozik szerte a világon. Tekintettel arra, hogy a pneumónia elsősorban a szegények betegsége, az ebből adódó halálesetek jelentős része is a Föld elmaradott régióiban következik be, például Afrika szubszaharai területein, Dél-Ázsiában vagy Kína távol eső részein. Ezekben a régiókban a laboratóriumi vizsgálatok, valamint a szakképzett egészségügyi személyzet hiánya jelenti a legnagyobb akadályt a tüdőgyulladás korai diagnózisa és eredményes kezelése terén. Jelenleg az e régiókban dolgozó szociális munkások az Egészségügyi Világszervezet (WHO) algoritmusát használják a pneumónia kórismézésében. Ennek azonban megvannak a maga korlátai, köztük az álpozitív eredmények igen nagy aránya, mely a szükségesnél egyébként is kisebb mennyiségben rendelkezésre álló antibiotikumok felesleges felhasználásához vezet.

Abeyratne és munkacsoportja olyan könnyen alkalmazható alternatívát alkotott, mellyel áthidalhatók ezek a buktatók. Az új technológia a köhögési hangok elemzése alapján diagnosztizálja a tüdőgyulladást. A köhögés valójában a pneumónia legfontosabb tünete, mely alapvető információkat nyújt alsó légutakban, illetve a tüdőkben kialakult konszolidációról és különösképpen a váladékfelhalmozódásról. A fertőzés említett markerei megváltoztatják a köhögés akusztikus jellemzőit, mely segít a penumóniaspecifikus jegyek felismerésében.

A kutatók egy indonéziai kórházban 815 köhögéses epizódot analizáltak összesen 91, kórházban kezelt gyermektől, akik egy részénél tüdőgyulladás állt fenn, míg másoknál nem. A köhögés hangját a betegágy közelében elhelyezett mikrofon segítségével rögzítették, majd a köhögéseket pneumóniás és nem pneumóniás csoportba osztották. A hangelemzés validálásához a gyermekpulmonológus által felállított diagnózist vették alapul. Pusztán a köhögési hangok elemzése alapján az új technológia 90 százalék feletti szenzitivitással volt képes azonosítani a pneumónia eseteit, azaz ez alapján a tüdőgyulladás eseteinek túlnyomó többsége felismerhető volt. Ehhez járult még az is, hogy igen kevés volt az álpozitív eredmények száma, ami felülmúlta a WHO jelenleg használt algoritmusával elérhető eredményeket.

A szerzők következtetése szerint: „Eredményeink azt igazolják, hogy a köhögési hang elemzésére alapozott megközelítésnek létjogosultsága van a gyermekkori tüdőgyulladás diagnosztikájában a világ elmaradott régióiban. A módszer legegyszerűbb változatában 5−10 köhögési hangra van szükség, mely anélkül ad automatikus és azonnali diagnózist, hogy ehhez fizikális kontaktusra lenne szükség az orvos és betege között. A rendszer – amennyiben eredményesnek bizonyul – paradigmaváltást eredményezhet a tüdőgyulladás kórismézésében a Föld egészségügyileg elmaradott régióiban.”

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.