hirdetés

A későn szülő nők tovább élnek

Az utolsó gyermekszülésre 33–37 éves kor között vállalkozó nők nagyobb valószínűséggel érnek meg matuzsálemi kort – derül ki egy amerikai–dán tanulmányból, amely a Menopause című folyóirat honlapján olvasható.

hirdetés

A negyedik életévtizedben még gyermeket szülő nők kétszer akkora eséllyel lesznek extrém hosszú életűek, mint azok, akik utolsó gyermeküket 29 éves koruk előtt hordják ki. Az anyai életkor és a kiemelkedően hosszú élet valószínűsége közötti kapcsolatot elemző Long Life Family Study résztvevőinek többsége a matuzsálemi kort megélő nők közül került ki („eset” csoport, n=311; az életkor a születési kohorsz élettartamának felső 5 százalékos percentilisébe esik; átlagéletkor: 100 év). A beválasztás feltételeként családtagjaik körében is többen voltak olyanok, akik kivételesen hosszú életet éltek. A csoport részben olyan testvérpárokból állt, akik mindkét tagja hosszú élettartamúnak bizonyult. A beágyazott kontrollcsoportot az élettartam ugyanezen felső 5 százalékos percentilisének elérése előtt elhalálozott asszonyok alkották (n=151; átlagéletkor: 92 év). Az utolsó gyermekszüléskor betöltött életkor mediánja mindkét csoportban 34 évnek adódott.

Az elemzés azt jelezte, hogy az utolsó gyermekvállalás idején betöltött anyai életkor emelkedésével párhuzamosan évi 5 százalékkal nő a szokatlanul hosszú élettartam esélye (33–37 éves kor közötti szülés esetén az esélyhányados 2,08, 37 év feletti gyermekvállalás esetén 1,92). A kapcsolat akkor is szignifikáns maradt, ha az esetleges befolyásoló tényezők között a szülések számát, a dohányzást és az iskolai végzettséget is figyelembe vették. Érdekes módon, a kettőnél többszöri szülés viszont csökkentette az extrém hosszú élet valószínűségét, bár ezen összefüggés szorossága nem érte el a statisztikai szignifikancia határértékét.

A kutatók okfejtése szerint a késői termékenység a szervezet lassúbb öregedésének egyik jele lehet. Elképzelhetőnek tartják, hogy a szervezet hatékonyabb energiafelhasználása nemcsak a termékenységet javítja az átlagoshoz képest, hanem az életkorral összefüggő betegségek kivédésében is szerepet játszhat.

Korábbi vizsgálati adatok – köztük a 17–19. század közötti történelmi adatokat feldolgozó tanulmányok – is utalnak arra, hogy az utolsó gyermeküket idősebb korban szülő nők jellemzően tovább élnek, csakúgy, mint a testvéreik. Az ikervizsgálatok ugyanakkor azt is jelzik, hogy a genetikai adottságok csak mintegy 20 százalékban magyarázzák a hosszú élettartam varianciáját, noha az életkor előrehaladtával nő a genetikai tényezők befolyásoló hatása. Más szóval tehát, amíg a gének hordozta információk, a környezeti és az életmódbeli tényezők együttesen határozzák meg annak valószínűségét, megéri-e valaki a 85 éves kort, e fölött már egyre inkább a genetika szabja meg az élettartamot. A szerzők meglátása szerint a termékenység genetikai hátterének tanulmányozása a hosszú élettartamot befolyásoló gének feltárásában is segítésünkre lehet.

Dr. B. D.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.