hirdetés

A hepatitisz világnapja

2014. július 28.-át jelölték ki a 4. Hepatitisz Világnapnak. Közel 400 millióan élnek Hepatitisz B vagy hepatitisz C fertőzéssel, ami évente több mint egy millió halálesetet okoz. 

hirdetés

Idén a 67. Egészségügyi Világkonferencia (WHA-World Health Assembly) egy szándéknyilatkozatban (WHA 67.6 (1)) ismételten kifejezte a hepatitisz vírus megelőzése és kontrollja iránti globális elkötelezettség, mely a nyilvánosság tájékoztatását, a nyomonkövetés javítását, a prevenciós intézkedések szigorítását, és a beteggondozáshoz valamint kezelésekhez való hozzáférhetőség kiterjesztését célozza meg.

A vértranszfúzió életeket ment, és éves szinten világszerte több mint 100 millió egységnyi vért adományoznak. Az egészséges vér elérhetősége kulcsszereppel bír a hepatitisz B és C prevenciójában. A világ legszegényebb országai közül sokban a vérkészletnek kevesebb, mint 50%-a jön önkéntes, fizetetlen donoroktól, akiket szűrnek vérátömlesztéssel terjedő fertőzésekre, többek között hepatitisz B és C-re.

A hepatitisz megelőzése és a kontrollja továbbra is hatalmas kihívásnak bizonyul Afrika szubszaharai területein. Az MMWR egyik cikkében egy szubszaharai beszámoló is helyett kapott, mely arról tudósított, hogy az adományozott és ellenőrzött véregységek száma jelentősen növekedett az elmúlt tíz évben. Mindezek ellenére azonban a hepatitisz B és C transzfúzióval történő terjedésének esélye továbbra is fennáll a régió számos országában. Becslések szerint Afrika szubszaharai területein évente több mint 45 000 hepatitisz B és C vírusos fertőzésért okolhatók a fertőzött vérkészítmények.

Forrás:

1. Centers for Disease Control and Prevention

2. World Health Organization. Hepatitis. 2014. 

3. Centers for Disease Control and Prevention

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.